+++ KUMAR BIHARI KAMPIOEN met 72 pnt - 2e: Arie van nieuwkerk met 65 pnt. Op de 3e plek Gerard Bakker. 61 pnt. +++
Kumar Bihari kampioen NDG

Het zag er al weken naar uit.
Maar vorige week donderdag 1 juni werd Kumar Bihari dan definitief kampioen. Door een overwinning op Sjef valk Sr. behaalde hij 72 pnt. en was op dat moment niet meer in te halen.

Verrassend tweede werd
Arie van Nieuwkerk met 65 pnt.
Het brons gaat naar Gerard Bakker met 61 pnt. Kumar werd direct door alle clubleden gefeliciteerd. Er was vreugde maar ook enig sentiment.

Want Het Nieuwegeins Damgenootschap houdt eind van dit seizoen op te bestaan na een periode van 33 jaar.
Opmerkelijk is dat Kumar in het eerste seizoen 1982 als kampioen werd. Maar hij is tevens de laatste kampioen van NDG.
 
 
 
Anton van Hal in de top 5

Onze Anton van Hal beleeft een goed en productief seizoen. De Houtense speler is vanaf het begin in optimale vorm, getuigen zijn 4e plaats thans in de interne competitie. Hij won op rij bijv. op 12 maart van Gerard Bakker, op 26-3 van Theo van Londen en recentelijk wist hij Arie van Nieuwkerk aan zijn zegekar te binden.

Anton is wars van klassiek spel. Hij gaat in op de meest ingewikkelde Parti-Bonnard-achtige spelwijze. Kijk hieronder naar een fraai en ingewikkeld breiwerkje, waarin Anton van Hal op winst komt. Maar gezegd moet worden dat als Arie naar het juiste veld had geslagen hij beter uit de strijd was gekomen. Maar de slagzet is er niet minder om. Kijk u maar eens...
 

Anton van Hal

Arie van Nieuwkerk
 
Voormalig clublid Lex den Doop overleden

11-9-1917 - 28-4-2015 

NIEUWEGEIN - Op dinsdag 28 april 2015 jongstleden is OG Utrecht dammer Lex den Doop in zijn woonplaats Nieuwegein op 97-jarige leeftijd overleden. In de periode van 1995 tot en met 2006 is Lex lid geweest van Het Nieuwegeins Damgenootschap.

Lex heeft als topdammer voor NDG veel betekend in de Eerste Klasse KNDB van de landelijk competitie. Ook is Lex meerdere malen clubkampioen geworden in de interne competitie. Verder wist Lex bijna alles over het eindspel 'Vier dammen en een schijf tegen twee dammen' om deze combinatie winnend af te sluiten.

Namens het bestuur wensen wij de familie alle steun bij het verwerken van het verlies van Lex.
Op maandag 4 mei zal in besloten kring afscheid worden genomen van Lex in de aula van Crematorium Noorderveld te Nieuwegein.
Kumar Bihari kampioen van de eerste klasse UPDBUTRECHT - Met 13 pnt. uit 9 rondes is Kumar Bihari de gekroonde koning geworden om het persoonlijke kampioenschap in de eerste klasse. Door in vorige rondes van toppers Arie Koster, Patrick van der Tol en Cor van Setten te winnen heeft de NDG-er er voor gezorgd dat hij wekenlang op de eerste plaatst stond.

Tot gisterenavond 29 april had Kumar geen enkele partij verloren. Laat hij net de laatste wel verliezen van OG-er Dick de Boer. Maar uiteindelijk had dat geen effect op het eindresultaat. Namens het bestuur van NDG van harte proficiat. Arie van Nieuwkerk speelde remise tegen de taaie Hans Loots, speler van DC Het Groene Hart. Sjef Valk jr. tot slot speelde eveneens remise tegen Eric Dubelaar van DC Loenen. beide spelers zijn eindigde in de middenmoot.

Ga naar de uitslagen, stand en analyseer de partijen.
 


In vriendschappelijke herinnering

Op 26 april 2015 is het alweer 5 jaar geleden dat ons geliefd clublid Tjeerd Postma overleed.

In 1987 werd Tjeerd Postma clublid van NDG als collega van Gerard Bakker werkte zij beide bij de Nederlandse Spoorwegen. Naast verdienstelijk dammer zette Tjeerd zich voor de volle 100% in voor het jeugdwerk van de club. Daar was hij wekelijks te vinden in het hechte groepje van jeugdopleiders.

Samen met de toenmalige jeugdleider Nico Verhoeven organiseerde hij onder bezielende leiding mede het jaarlijks terugkerende Jeugddamkamp. Waar met veel vrijwilligers een onvergetelijk vakantieweekend met spelactiviteiten voor de jeugd werd georganiseerd. Tjeerd heeft destijds een meer dan buitengewone stempel op het welzijn van de jeugd gedrukt.

Daarnaast was Tjeerd gewoon een warm mens. Een ijzersterke uit de kluiten gewassen man met enorme handen, maar met een groot hart op de juiste plaats. Tjeerd was vrolijke man.

Hij blijft voortleven in onze herinnering.
 

Het bestuur en leden van Het Nieuwegeins Damgenootschap
 
Paastoernooi
bij NDG

Aanstaande donderdag 2 april is er Paasdammen bij NDG.
Aanvang is om 20.00 uur. Maar kom bijtijds. Dan kunnen we alvast de namen noteren en een indeling maken. Altijd prijs.
De week daarop is er Algemene ledenvergadering. De stukken worden op 2 april uitgereikt.
 
Interne competitie weer begonnen bij NDG

Na het heffen van het glas bubbels op het promoveren naar de hoofdklasse en op de winnaar van het een bruisende Nieuwjaarstoernooi die prooi bleek voor Piet Schep. Afgelopen donderdag de 15e werd in het Geinlicht de interne competitie weer voortgezet.

Met vijf partijen nog wel. Clubkampioen Piet Schep rekende af met een overwinning op Sjef Valk sr. die feilloos een mooie kansrijke stand op het bord bracht maar in het eindspel alsnog de mist inging en verloor.

Ids was in het nieuwe jaar goed in vorm hij pakte een royale overwinning op Rob de Wit. Een mooie slagzet lag eraan ten grondslag. Dat gold hetzelfde voor Kumar Bihari die in het eindspel Anton van Hal positioneel versloeg. Ofschoon met wat meer gebruik van tijd had Anton er meer uit kunnen halen.

Bekijk de uitslagen...


20-12-2014 - 13:54 uur
Net een foto gemaakt van onze Ed even na de lunch. Ton Sijbrands heeft licht voordeel op Ed. Maar het kan nog alle kanten op. Zoals de gevleugelde gezegde van Ed: "Zolang er hout is, is er hoop". Ik zou iedereen willen oproepen pak auto, of trein en reis nu af naar het Raadhuis van Hilversum. Of ga naar de site van Omroep MAX Live beelden en Live partijen.
Ed Kok deelnemer aan Blindsimultaandammmen record Ton Sijbrands

Foto: blindsimultaan.nl
Oud-wereldkampioen dammen Ton Sijbrands start op 19 december 2014
08.00 uur een poging om het wereldrecord blindsimultaandammen te verbreken.

Vanuit het Raadhuis van Hilversum neemt hij het op tegen maar liefst 32 kandidaten.

Lees verder...  
Team NDG Kampioen!

Promotie naar de Hoodklasse

Gisterenavond 1-12 heeft het Nieuwegeinse damachttal de uitwedstrijd tegen Soest-Baarn met een royale overwinning gewonnen. Einde avond stond er 4-12 op het scorebord en werden de spelers van het Nieuwegeins Damgenootshap hartelijk gefeliciteerd door de spelers van DVSB. Met deze prestatie is het nu definitief kampioen geworden in de Eerste Klasse en promoveert het naar de hoofdklasse.

Op het ogenblik woedt in deze klasse een felle strijd in een kampioenspoulle tussen OG Utrecht, DVSB 1 en ADG. De slotavond op 17 december zal uitwijzen wie er met het goud ervan door gaat. Het Groene Hart 1 en Boboli-Bunschoten zijn in een gevecht gewikkeld om de degradatie te ontlopen. 
Het Nieuwegeins damachttal wint van Austerlitz

Kampioenschap wuift in de verte

Na vijf overwinningen en één gelijkspel, staat het Nieuwegeins Damgenootschap aan kop van de ranglijst in de eerste klasse. NDG hoopte een gat geslagen te hebben met de nummer twee. Maar de damcombinatie Driebergen-Doorn doet het al wekenlang uitzonderlijk goed en staat met slechts twee punten minder op de twee plaats.
Afgelopen donderdag won NDG in een thuiswedstrijd van Austerlitz met 11-5. Het verhaal kende vijf winstpartijen, twee verlies- en een gelijkspel. 

Lees verder...
Monsterzege voor NDG tegen Loosdrecht

In de provinciale damcompetitie heeft het Nieuwegeinse Darmgenootschap afgelopen dinsdag 4 november met maar liefst 2-14 over het team van Loosdrecht gewalst.

Ed Kok en Piet Schep hebben een punt in moeten leveren die het gezicht redde van de damclub die zijn naam ontleend aan de aan de bij daglicht prachtig gelegen Loosdrechtse plassen. Ook de dorpjes Oud-Maarseveen, Tienhoven, Breukeleveen die naar Loosdrecht leiden komende vanuit Nieuwegein zijn overdag de moeite waard om met de auto of beter nog heerlijk te fietsen.  

Lees verder...
NDG laat punt liggen tegen DAWO Woudenberg

Na 4 overwinningen op rij van Het Nieuwegeins damachttal is er aan de overwinningsmachine gaan haperen. Want afgelopen donderdag moest het een punt afgeven aan de spelers van DAWO-Woudenberg. Het werd 8-8 nadat Ed Kok het gezicht van NDG redde door een onverwachte overwinning. Woudenberg heeft gewoon goed geacteerd in combinatie met onnodige fouten van sommige NDG spelers en doordat kampioen van NDG Piet Schep niet kon spelen.

Lees verder... 
Fraaie slagzet van Ids van der Lijn

NDG'er Ids van der Lijn is een serieuze dammer en als hij er echt voor gaat zitten komen de mooiste fragmenten boven water. Zo ook in de interne partij van afgelopen donderdag 25 okt. toen hij in en strijd verwikkeld was met Sjef Valk sr. die met wit speelde.

Sjef probeerde zijn rechtervleugel te verstevigen in de hop om uiteindelijk door te breken. Dus niets vermoedend speelde hij 34-30 om aan te vullen. En dat had hij nu net niet moeten doen. Want Ids antwoordde kordaat met 26-31, 27-32, 18-22, 27x18, 12x34. En de schijfwinst was een feit. En de zwarte schijf die op 34 achterblijft is voor wit ook echt lekker. Ids hield het dit keer ook nog eens goed vol om uiteindelijk de winst binnen te slepen. Door de damlessen wordt Ids steeds sterker.  
Ids van der Lijn
 
Sjef Valk Sr
Nieuwegeins damachttal behaald overwinning op Amerongen met de hakken over de sloot

Door een overwinning op damclub ADC heeft Het Nieuwegeins Damgenootschap wederom de koppositie in de eersteklasse overgenomen van titelverdediger en tegenstander ADC. ADC staat voor Amerongen-Driebergen Combinatie. Afgelopen dinsdag 14 oktober was het zover.

De spelers reisde af naar het gezellige en historisch hotel restaurant Buitenzicht in Amerongen. Na een innemende toespraak van bestuurlid Evert van Grondelle gaf hij het startsein voor de wedstrijd met 8 partijen. 

Lees verder...


Een verpletterende overwinning van NDG Dammers
op UDG/Vriendenkring


Het damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft afgelopen donderdag 25 september met maar liefst 14-2 gewonnen van het het Utrechtse UDG/Vriendenkring. Als een mes door de zachte boter snijd, zo kwam NDG aan de overwinning.

Teamcaptain Kumar stelde een team samen wat aan alle kanten stevig en solide in elkaar zat en vertrouwen uitstraalde. Door deze overwinning staat het op een gedeelde eerste plaatst in winstpunten maar eerste door 22 bordpunten (10 meer als DVSB). NDG zal blijvend moet presteren om mede kampioenskandidaat Soest/Baarn van zich af te houden. Maar met dit resultaat is het op de goede weg.

Lees verder...  
Nieuwegeinse damformatie pakt
royale winst op LDV/Loenen


Het Nieuwegeinse damachttal heeft haar eerste winstpartij behaald tegen het team uit Loenen. Het sloot uiteindelijk af met 3-13 winst. Dit is tevens een goed voor de bordpunten die aan het einde van pas kan komen..

Lees verder...  
 
Dammen tot dat het schemerig wordt

In een prachtige omgeving gelegen in een klein Gelders plaatsje werd bij Ed en Jolanda Kok thuis in hun riante tuin, de laatste clubavond van het Nieuwegeins Damgenootschap afgesloten. 

Lees verder...
Piet Schep overtuigend kampioen van NDG

Afgelopen donderdag 5 juni mag Piet Schep zich kampioen van Het Nieuwegeins Damgenootschap noemen. Hij behaalde het goud voor het eerst bij de club. Piet won overtuigend van Theo van Londen. Tot het middenspel leek het gelijk op te gaan. Maar in het eindspel ging de kampioen er voor zitten en bereidde stapje voor stapje een zijn aanvalsplan op. Theo kwam in temponood en had teveel improductieve randschijven.


Piet Schep (rechts) eerder in actie tegen Cees Kentie.

In het ogenschijnlijk rustige avondje in het Geinlicht ging er plots een ''vuurwerkbom' af op het bord van Rob de Wit en Paul de Heus. In de verre opening bouwde Paul toe naar een lokzet, die na een volgende voor de hand liggende zet van Rob erin zou kunnen komen en Paul hiermee naar dam zou combineren.

Maar verrassend genoeg doorgrondde Rob de plannetjes van zijn tegenstander en dacht in eerste instantie om die zet niet te doen. Maar de scherpe Rob zag ineens dat er een voordelig staartje voor hem achter zat. Na een alles goed doorgerekend te hebben ging hij in op de lokzet van Paul die hem uitvoerde. Rob kon zoals hij had uitgerekend op zijn beurt een slagzet naar dam nemen. Zie diagram.

Om vervolgens de dam af te nemen kostte dit Paul een tweede schijf. Een mooi vooruitzicht voor Rob. Maar de spanning werd hem kennelijk te hoog en liet zich onnodig inpakken. Tot slot kwam hij in dusdanige moeilijkheden dat hij dapper ten onder ging. Jammer. Maar het zetje blijft wonderschoon. 

Paul de Heus

Rob de Wit

Juweeltjes op het dambord

Het is weer een poosje geleden, op donderdag 27 februari om precies te zijn. In de onderlinge competitie nam de partij tussen Kumar Bihari en Hans de Vast een verrassende wending. We hadden hem tijd niet meer gezien. Maar nu kwam hij toch weer te voorschijn: de Coupe Royal. De Coup Royal kent vele tientallen, soms zeer fraaie, variaties. Maar deze is er een van. Smullen maar... Uiteindelijk heeft Hans de partij gewonnen.

Hans de Vast

Kumar Bihari
Het was een gezellig Paastoernooi

Afgelopen witte donderdag 17 april heeft was er bij Het Nieuwegeins Damgenootschap weer haar jaarlijks Paastoernooi. Met heerlijke gevulde paaseitje aan de bar. De stemming op deze sfeervolle Witte donderdagavond zat er goed in.

Terugkijkend op dit sneldamtoernooi ging iedere speler met een goed gevoel en met een doosje vrije uitloopeitjes naar huis. Het waren Ed Kok die samen met Stef Baerends de eerste plaatst deelden met 17 pnt. 

Lees verder...


En weer was OG Utrecht oppermachtig

Verslag door Harry de Waard

Door communicatiestoornissen binnen Zenderstad was deze vereniging bijna niet van de partij bij het jaarlijks terugkerend Domstadtoernooi. Maar door extra inspanningen op de dag zelf van Laura Timmerman, Theo van Londen en Sjef Valk kon er uiteindelijk een “gelegenheidsteam” op de been worden gebracht zodat ook Zenderstad toch nog achter de borden kon plaatsnemen.

Lees verder...  

NDG organiseert Het Domstadtoernooi 2014  

Damvereniging NDG heeft het voorrecht
Het Domstadtoernooi 2014 te organiseren op donderdag 20 maart 2014 aanstaande, in clubgebouw ‘t Geinlicht aan de Nedereindseweg 1, 3438 AA Nieuwegein.

Deelnemende teams zijn:

1. NDG (organiserende vereniging).
2. OG Utrecht.
3. UDG/Vriendenkring
4. Zenderdstad

Lees verder...


11 maart 2014

Nieuwegeins bekeravontuur stagneert in ¼ finale


Het Nieuwegeins damviertal heeft het in een uitwedstrijd tegen OG Utrecht 2 niet gered om door te gaan naar de ½ finale. De verwachtingen waren hoog gespannen. Einde avond was het teleurstellend te moeten zien dat Nieuwegeins overwinningsboot met een 5-3 verlies op de klippen liep. Ondanks dat Piet Schep en Gerard Bakker niet opgesteld waren, zat het team toch stevig in elkaar. Wat ging er fout?  

Lees verder...
NDG wint in eerste bekerronde royaal
van Het Groene Hart 2


Afgelopen donderdagavond 27-2 heeft het bekerviertal van NDG fortuinlijk gewonnen met 6-2 in eigen huis van Het Groene Hart. Met 3 winstpartijen en één verliespartij gaat NDG door naar de volgende ronde. Het tweede team uit Nieuwerbrug gaf ondanks het verlies wel stevig tegenspel. 

Lees verder...
Piet schep slaat gat in het peleton.

In de onderlinge competitie van Het Nieuwgeins Damgenootschap is men in het nieuwe jaar begonnen aan de tweede ronde. Na een drukke herfstperiode met de perikelen van de externe competitie die nadelige eindigde voor het Nieuwegeinse damachttal. NDG eindigde op een gedeelde laatste plaats van de hoofdklasse, samen met Boboli-Bunschoten. Laatstgenoemde ontsprong de dans omdat het over een beter bordgemiddelde beschikt.

Een gedenkwaardig moment voor de Nieuwegeinse club. Want na ongeveer 25 jaar degradeert NDG hierdoor naar de eerste klasse. Het schreef geschiedenis in het bestaan van ruim 30 jaar, met topspelers als Laurens Fijn van Draat, Eric Dusseldorf, Karl van der horst, Ed Kok, Stef Baerends. Om er maar een paar te noemen. Het gouden team zorgde in het verleden voor spectaculaire overwinningen tegen OG Utrecht, ADG.

Volgend seizoen zal het een toontje lager moeten zingen in de eerste klasse van de UPDB- competitie. Maar NDG heeft misschien dan wel een nieuwe uitdaging voor ogen, promotie naar de hoofdklasse. Het komt goed.

In de interne competitie is het Piet Schep die nu de nr. 1 plaats aanvoert met 62 punten. Hij heeft tevens een fortuinlijk gat geslagen tussen de nr. 2 t/m 4. resp. Sjef Valk sr., Gerard Bakker en Arie van Nieuwkerk. Alle vier volgen zij met 46 pnt. Op de 5e plaats volgen Theo van Londen en Kumar Bihari. Kumar zal een sprong naar boven maken wanneer hij zijn 12e partij gunstig afsluit. Hij beschikt over een gemiddelde van 73%.

Dit is allemaal goed te bekijken op de Gecorrigeerde standenlijst onder de link uitslagen.  
 
Ruud Palmer overleden

Op Oudejaarsdag 2013 is in zijn woonplaats Nijmegen voormalig KNDB-bestuurder Ruud Palmer op 66-jarige leeftijd overleden. Zo meldt de redactie van de KNDB-site.

Lees verder...  

NDG wenst u fijne feestdagen
en een
voorspoedig
2014

NDG behaalt tweede overwinning
in de degradatiepoule


Afgelopen donderdag 28 nov. heeft het damachttal van NDG met een 9-11 winst afgesloten op Het Groene Hart. De bovenste borden behaalden de meeste winstpunten. Door winst van Stef Baerends, Ed kok en Gerard Bakker.

De briefing vooraf aan NDG was helder: winnen! Deze opdracht is dan ook naar behoren uitgevoerd. NDG is weer een stapje in de goede richting van behoud in de hoofdklasse. Maar alles zal afhangen van de slotronde waarin Het Groene Hart uitkomt tegen Boboli-Bunschoten op 18 december. Het blijft vooralsnog spannend voor NDG.  

Lees verder....
NDG deelt koek uit aan Boboli-Bunschoten

In de voorlaatste thuiswedstrijd heeft NDG afgelopen donderdagavond haar eerste overwinning geboekt op Boboli-Bunschoten. Eind van de avond stond het scorebord op 11-5. Vorige uitwedstrijd verloor het Nieuwegeinse team nog met 12-4. NDG stond voor een onmogelijk opgave.

Tot nu toe had het nog enkel punt behaald. Nu moest het beginnen aan ronde 7 en was het inmiddels door de lage prestatie in de zogenaamde degradatiepoule beland. Het was dus nu, erop of eronder voor het Nieuwegeinse damachttal.

Lees verder...  
Historische nederlaag voor NDG 

In de vierde ronde van de UPDB-competitie heeft het damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap met (schrik niet) 1-15 verloren. Nimmer heeft zo’n grote nederlaag op het scorebord in de geschiedenis van de 30 jarige Nieuwegeinse damclub gestaan. Teamleider Kumar Bihari plaatste uit strategisch oogpunt Sjef Valk jr. op bord 1 en topspeler Gerard Bakker op bord 7, in de hoop om zo meer punten te kunnen genereren.

Lees verder...
Nu wordt het wel heel erg moeilijk voor NDG

De Nieuwegeinse dammers hebben ook in de derde wedstrijd een flinke nederlaag geleden. Het op papier sterkere NDG had op meer gehoopt. Maar het werd een regelrechte teleurstelling. Het Nieuwegeinse team werd over de hele linie volkomen onder de voet gelopen.

Uiteindelijk stond het scorebord op 12-4 aan het eind van de avond. Het staat nu met 3 nederlagen op rij nog altijd op de laatste plaats. Op 31 oktober mag NDG het thuis opnemen tegen kampioenkandidaat ADG. De degradatiepoule is een feit. Maar er moet heel wat gebeuren om dit de goede kant op te laten gaan. 

Lees verder...
Wederom fiks verlies voor dammers van NDG

In de 3e ronde van de UPDB-competitie heeft het Hoofdklasseteam van Het Nieuwegeins Damgenootschap averij opgelopen tegen de IJsselsteinse dammers van Zenderstad. Uiteindelijk verloor het met een monsterzege van 3-13. Piet Schep, Ed Kok en Hans de Vast wisten de eer nog te redden van NDG door gelijk te spelen tegen resp. Cees Westland, Laura Timmerman en Antonio Ramirez.

Een interessante partij met veel ontwikkelingen bij Laura en Ed. Het voordeel lag duidelijk bij laatstgenoemde. Maar door sterk tegenspel van Laura en een dosis achterdocht in de verleidelijkheden die Ed erin probeerde te vlechten, bleef de IJsselsteinse cool en stuurde de partij behendig naar een gelijkspel.

Maar er was ook drama op het dambord van Sjef Valk jr. tegen Hans Verhoeven. Sjef wist in de nonchalante opening van Hans te profiteren door een volle schijf te winnen. Met groot geduld bouwde Sjef aan de grondvesten van een winstpartij. In het eindspel leek op kat-in-het-bakkie. Het waren nog slechts enkele zetten te gaan voordat Hans de strijd zou opgeven.

Maar als donder bij een heldere hemel verslikte de NDG-er zich door 4-10 te spelen. Alles was goed, maar juist deze zet mocht absoluut niet. De IJsselsteiner kon door 3 te geven de dam verzilveren. Er bleef een stand op bord die Sjef noopte om onmiddellijk de strijd te staken. Aangeslagen keerde de Nieuwegeiner huiswaarts.

Volgende week vrijdag speelt NDG uit tegen Boboli Bunschoten.  
NDG krijgt forse nederlaag
te verwerken van OG Utrecht


De eerste thuiswedstrijd in de UPDB-competitie afgelopen donderdag 26-9 is voor Het Nieuwegeinse Damgenootschap onfortuinlijk verlopen. De Nieuwegeinse club was letterlijk de prooi van het Stichtse OG Utrecht.

Het Utrechtse damachttal werd aangevoerd door 1. Wouter Ludwig 2. Robert Sall 3. Cock van Wijk 4. Heike Vrheul. Laatstgenoemde eindigde 3e op het Nederlands Kampioenscahp Dames.
Bij NDG is de strijd weer begonnen

Afgelopen donderdag 9 augustus is de interne clubcompetitie weer in volle glorie begonnen. De strijd was na de opening in volle hevigheid los gebarsten. In de arena het Geinlicht hing wederom als vanouds een broeierig sfeertje. Halverwege de avond was het muisstil achter de borden. Het enige wat je hoorde waren de tikkende klokken.

Lees verder... 
 
Het blijft spannend tot de laatste rondeHet was wederom een spannende voorlaatste ronde in Het Geinlicht, de speelzaal van Het Nieuwgeins Damgenootschap. Er was vooraf één ding duidelijk, Kumar is kampioen van NDG. Maar het gevecht om het zilver en brons werd in volle hevigheid uitgespeeld. 

Lees verder...
Kumar Bihari kampioen van NDG!


Kumar (links) hier in actie tegen Arie van Nieuwkerk enige weken terug.

Afgelopen donderdag is Kumar Bihari kampioen geworden met 80 punten en een gemiddelde van 75%. Met slechts 3 nederlagen en 17 gewonnen partijen dit seizoen heeft de NDG wedstrijdleider het kampioenschap meer dan verdient. Kumar won overtuigend van Anton van Hal die ongelukkigerwijs een simpele slagzet over het hoofd zag. 

Lees verder...
Kumar Bihari vrijwel zeker kampioen

In de onderlinge damcompetitie van het Nieuwegeins Damgenootschap, zijn de kansen in de toppositie voor sommige spelers nog volop aanwezig. Vastgesteld kan worden dat wedstrijdleider Kumar Bihari vrijwel zeker kampioen zal worden.

Kumar verstevigde zijn positie afgelopen week door winnende af te sluiten van Sjef Valk jr. In een spannende match waarin Kumar op de flanken schoot bezette Sjef het centrum. Beide spelers waren lange tijd aan elkaar gewaagd. 

Lees verder...
Rob de Wit reikt kampioenschaal Ajax uit

Afgelopen zondagmiddag heeft ons clublid Rob de Wit in duel met Willem II aan aanvoerder Siem de Jong de Kampioensschaal uitgereikt. Ajax is voor de 32ste keer kampioen van Nederland geworden. De Amsterdammers verzekerden zich van hun derde titel op rij door een 5-0 zege op Willem II, dat daarmee degradeerde. 

De wedstrijd in de Arena verliep geheel voorspelbaar. Ajax bouwde geduldig op en creëerde, zonder geweldig te spelen, met een aantal versnellingen genoeg kansen om het duel te beslissen. HP/De Tijd verslaggever Frank Heinen: “Rob de Wit lachte, hij zag er goed uit. Misschien was hij blij met het kampioenschap, misschien had hij net met het Nieuwegeins Dam Genootschap een belangrijke wedstrijd gewonnen. Wie weet dacht hij aan de Stift. Zijn Stift.”

Lees het verslag verder op de site van HP/De Tijd…Nog altijd in herinnering!

tjeerd postma

12-5-1951 – 26-4-2010

Namens het bestuur van Het Nieuwegeins Damgenootschap
Besloten toernooi alleen voor leden

Paasdamtoernooi bij NDG


Op donderdag 28 maart organiseert NDG haar Paasdamtoernooi.
Een rapid-toernooi met een bedenktijd van 10 minuten per speler per game.

Wie doet er dit jaar een gooi naar het felbegeerde metaal? Vorig jaar werd Piet Schep kampioen. Aanvang om 20.00 uur.

Graag 19.30 uur aanwezig zijn voor de indeling.
NDG wint in bekervoorronde van OG Utrecht 2

Het Nieuwegeins bekerviertal heeft het toch maar weer geflikt. Dat moeten de 4 spelrs terug in de auto naar huis gedacht hebben.

Afgelopen maandag 14 januari reisde het af naar een bomvolle speelzaal van NDC Den Hommel te Utrecht, waar de dammers van OG Utrecht hun wekelijkse rondspel spelen. In het zelfde zaaltje speelde UDG/Vriendenkring tegen ADC eveneens voor de beker. En dus OG Utrecht tegen het kwartet van NDG.  

Lees verder...
Geslaagd Nieuwjaarstoernooi 2013

Op donderdag 3 januari j.l. werd bij Het Nieuwegeins het nieuwe jaar ingeluid met een superspannend Nieuwjaars damtoernooi. Een match die vele winnaars en verliezers kenden. Maar de sfeer was er niet minder om.

Opmerkelijk bracht de match 3 kampioenen voort met ieder 13 punten. Maar tevens met precies dezelfde aantal bordpunten. Het waren Stef Baerends, Gerard Bakker en Hans de Vast die voor goud gingen. Voor Hans de Vast was dit een opmerkelijk goede prestatie. Hij staat thans op de vijfde plaats in de ranglijst van de interne competitie.

De interne competitie begint weer a.s. donderdag 10 januari weer.

Bekijk de standenlijst...
 
NDG gaat naar turbulente weken
genieten van de Kerstdagen


Afgelopen donderdag de 20e werd het damjaar 2012 voor Het Nieuwegeins Damgenootschap afgesloten met de laatste interne competitieavond. Alle vier de partijen eindigde in overwinningen.

Kumar sloot winnend af tegen Rob de Wit. Mooi prestatie voor Kumar trouwens omdat Rob met de jaren sterker is geworden.

Hans de Vast bewees heer en meester te zijn over Arie van Nieuwkerk. Een slordig schijfverlies lag eraan ten grondslag. Ofschoon Arie in het cruciale eindspel de remise heeft laten lopen.

Sjef Valk jr. en Anton van Hal gingen lange tijd samen gelijk op. Maar halverwege speelde Anton een achterloop die hij niet goed had doorgerekend. Want Valk kon via een variant op het zetje van Weiss op dam komen. De strijd werd kort daarop in het voordeel van Sjef beslecht.  

Aan de eind van de avond nog een spannende ontwikkeling op het bord tussen Gerard Bakker en Theo van Londen. In een tweestrijd om de nummer een. Er stond een 8 om 8 standje op het bord. In deze fase wordt meestal bepaald wie er voor de winst gaat of niet. Gerard had duidelijk makkelijker spel. Maar ook hij moest zetten en er voor zorgen om niet vast te lopen. Maar Theo van Londen speelde een wat zwakkere voorzetting waardoor Gerard via een twee om twee door kon breken. Theo had geen enkel vooruitzicht op doorbraak en moest uiteindelijk na enkele zetten opgeven. Hierdoor veroverde Gerard de nummer één plek
Nieuwegeins damachttal verliest eerste wedstrijd
in degradatiepoule van Boboli Bunschoten
.

Bijna 2 maanden geleden won NDG nog met royale cijfers van Boboli (11-5). Maar het Bunschoter team had zijn zaakjes goed op orde. Nu had het van bord 1 t/m 7 opgesteld met ‘zware’ spelers die landelijk geschoold zijn.

Het werd uiteindelijk 8-6 in het voordeel van Bunschoter-Spakenburgse combinatie. Leuke bijkomstigheid: De Spakenburgse vis die Wout Bos afgelopen vrijdagavond meebracht smaakte weer opperbest.

Lees meer...  
Flitsen uit de Interne competitie
van donderdag 22 november


Het was me weer een turbulent avondje in het Geinlicht met de interne competitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap. Hans de Vast verraste Arie van Nieuwkerk met een prachtige overwinning. Rob de Wit redde het net niet tegen de solide spelende Piet Schep en moest zijn nederlaag slikken.

Ook winst voor Theo van Londen die op het laatst in het eindspel de beste tactiek in huis had en de volle winst te pakken op Ids van der Lijn.
Anton had de handen vol aan de damcomputer Saitek. Maar wist in het eindspel een remise te forceren.

In een super klassiek spel tussen Gerard Bakker en Sjef (Roofvogel) Valk jr. ging het lanfge tijd gelijk op. In het eindspel had Gerard makkelijker spel. En zette de aanval in op de 'kerkhofschijf' van Sjef. Via de tussenloop van Gerard wist Sjef te plakken om eveneens door te kunnen breken naar dam. Maar gaandeweg onstond er de overmacht postie in het voordeel van Gerard. Maar Sjef ondernam door het spelen van 2-7 een ontsnappingspoging naar remise.  
Nieuwegeins damachttal verliest van Zenderstad

In de vijfde ronde van de UPDB Bondscompetitie heeft in eigen huis afgeklopebn donderdagavond 15-11 verloren met 6-11 van dc Zenderstad uit IJsselstein. Stef Bearends en Piet Schep deden goede zaken voor NDG door te winne van resp. Laura Timmerman en Bert Habets.

Bekijk de detailuitslagen van de UPDB-site...


Nieuwegeinse dammers verliezen van koploper Amersfoort

In een uitwedstrijd heeft het damachttal van het Nieuwegeins Damgenootschap verloren met 11-5 van ADG uit Amersfoort. Over de hele linie genomen heeft het de Amersfoortse dammers wel mee gezeten met de tot standkoming van de winsten. De enige van NDG die met winst in tas naar huis huiswaarts ging was Sjef Valk jr.

Lees verder...
Nieuwegeins Damachttal wint royaal
van Boboli Bunschoten


De damzaal van het Geinlicht stond vorige week donderdag (18-10) op zijn grondvesten te schudden tijdens de thuiswedstrijd NDG - Boboli Bunschoten.
De spelers van NDG waren lekker op dreef. Piet Schep, Arie van Nieuwkerk, Sjef Valk jr. en Kumar Bihari sloten af met winst.  

Lees verder...
Forse nederlaag voor Nieuwegeins damachttal

In de 3e rond van de UPDB-competitie liep het verzwakt damachttal (zonder Sjef Valk sr. en Arie van Nieuwkerk maandagavond flink averij op tegen het Utrechtse OG Utrecht.

Lees verder... 
Een goede prestatie van de Nieuwegeinse dammers

In de eerste ronde van de hoofdklasse in de Utrechtse bondscompetitie heeft het Nieuwegeins Damgenootschap via een gelijkspel een kostbaar punt binnen gehaald op de dammers uit Soest/Baarn.

DVSB had een achttal opgesteld dat gemiddeld 200 ratingpunten boven dat van NDG ligt. Maar aan het einde van de avond kon teamcaptain Kumar Bihari meer dan tevreden zijn over zijn jongens met een 8-8 gelijkspel. NDG was zelfs gehandicapt omdat Gerard Bakker niet opgesteld kon worden.

Lees verder...  
Damclub Voorthuizen organiseert jubileumtoernooi

Vanwege haar 75-jarig bestaan organiseert Damvereniging Voorthuizen een zogenaamd ‘koppeldamtoernooi’ op zaterdag 25 augustus. Aanvang 13.00 uur.
Speeltempo is 15 minuten p.p.p.p. Zeven ronden Zwitsers. Inschrijfgeld bedraagt slechts 3 euro per persoon.

Lees verder...
Spelschema UPDB-competitie bekend

Het eerste damtachttal van NDG mag uitkomen tegen het achttal van Soest-Baarn (DVSB 1). Onlangs maakte de UPDB het Spelschema voor 2012 – 2013 bekend, waarin de competitie van september tot en met december minitiuus uitgestippeld staat. Verder wordt tevens het schema van Nationale competitie KNDB erin beschreven.

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt de het gezamenljk spelen in de slotronde naar voren gehaald. Daarom spelen alle deelnemede verenigingen op woensdag 19 september met de eerste ronde in het Denksportcentrum Den Hommel.

Uit ervaring sinds jaar en dag, zijn dit de leukste competitieavonden. Het is doorgaans een drukte van jewelste en veel dammers ontmoeten elkaar die avond en hebben een hoop bij te praten.

Bekijk het programmaboekje op de UPDB-site…  

Dammen in de open lucht tot dat het schemerig wordt


De laatste clubavond is afgelopen donderdag wel op een sfeervolle wijze afgesloten. In een klein Gelders dorpje stelde een clublid zijn huis en royale fraai aangelegde tuin beschikbaar om de laatste clubavond te vieren. 

Lees verder...
Kampioen bekend in laatste ronde

Het blijft spannend tot de laatste ronde van de interne competitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap. Afgelopen donderdag heeft Gerard Bakker de eerste plek heroverd op Cees Kentie door een overwining op Arie van Nieuwkerk.

Lees verder...  
Nek-aan-nek-race in Nieuwegeinse damcompetitie

In de onderlinge competitie lijken zo langzamerhand de kaarten, of misschien beter gezegd de damschijven geschud. Cees Kentie gaat vooralsnog aan kop met 71 pnt. en met een gemiddelde van 69%. Op de 2e plek staat Gerard Bakker eveneens met 71punten, maar met een mininiem verschil in percentage: namelijk 66%.

Lees verder...
Cees Kentie en Gerard Bakker
koplopers in rondspel competitie.


Met zes partijen in de interen competitie bleek maar weer dat de dammers van Het Nieuwegeins Damgenootschap van hun denksport houden. Vooral de laatste weken komt het er op aan. Vooral als het de strijd om de fel begeerde kampioensbeker gaat.  

Lees verder...
NDG derde met Domstadtoernooi

Verslag Harry de Waard en Sjef Valk

In een stadsderby tussen Utrechtse verenigingen eindigde de Dammers van NDG op een derde plaats. Overtuigend winnaar werd OG Utrecht. Vorig jaar belandde NDG op een laatste plaats.

Maar ook dit kreeg het damachttal zwaar weer te verduren. Met maar liefs 5 nederlagen. Twee winstpartijen van Hans de Vast en Ed Kok. En een remise waar een luchtje aanzat. Sjef Valk vergaloppeerde zich in bekende opening slagzet, waardoor er twee schijven voor Sjef aan gingen. Normaliter is het beste om gelijk de strijd te staken. Maar het gevoel van collectiviteit heeft Sjef er toe gedwongen door te strijden tot de laatste schijf. En dat heeft niet onverdienstelijk uitgepakt, want sleepte er uiteindelijke (met een vuurrood hoofd) een remise uit.

Hieronder een fragment uit de partij Ed Kok tegen Paul de Heus (met zwart), Zwart is aan zet.
Paul de Heus - UDG/Vriendenkring

Ed Kok - NDG
De witte schijf op veld 18 beperkt zwart in zijn ontwikkelingen. 19-13 mag bijvoorbeeld niet vanwege een dam op 3. Paul besluit de witte schijf op 18 af te ruilen met 7-12, 18x7, 2x11. Hierna dwingt Ed via 42-37 af dat zwart 1- 6 moet spelen om niet helemaal in de verdrukking te komen. Nu is een stand ontstaan waarin 4 witte schijven (26, 31, 32, 36) vijf zwarte schijven vasthouden (6, 11, 16,17, 22). Dit weet Ed uit te spelen tot het eind. Paul mist daarin een tijdelijke offervariant welke nog goed tegenspel geeft en komt dan in een verloren spel terecht in een 10x10 stand, welke helemaal uit is. Paul geeft op.

Bijna had OG Utrecht een historische 16-0 overwinning geboekt tijdens het Domstadtoernooi, maar Koos van Amerongen “gooide” roet in het eten en zorgde ervoor dat dit niet doorging. Hij remiseerde met Wouter Ludwig zodat de domstaddammers net geen 100% score haalden. Toch staken zij met kop en schouders boven iedereen uit en won het team met groot machtsvertoon de 16e editie van het Domstadtoernooi.

Met een straatlengte achterstand finishte Zenderstad als goede 2e (8 pnt.) gevolgd door NDG (5 pnt.) en UDG-Vriendenkring (4 pnt.)

Zoals geschreven was het de 16e aflevering van het Domstadtoernooi. Toen in 1997 het startstein werd gegeven voor de eerste ontmoeting, kon niemand bevroeden dat dit evenement zou uitgroeien tot een jaarlijks terugkerende happening.

OG Utrecht heeft in al die jaren tot nu toe maar liefst 10 keer de beker met de grootste oren in de prijzenkast mogen zetten, terwijl NDG zich met 5 keer tevreden moet stellen. UDG-Vriendenkring heeft in 1999 voor het laatst het toernooi op haar naam geschreven.

Toernooiwinnaar OG Utrecht zal op 9 mei aantreden om de “Supercup”, waar zich inmiddels dv. Diemen (winnaar Vechtstreektoernooi) en Austerlitz (winnaar Heuvelrugtoernooi) ook voor hebben geplaatst. Op 20 april wordt het Eemlandtoernooi gespeeld (in Bunschoten) en zijn de vier winnaars weer bekend.

Eindstand: 1.OG Utrecht 15; 2.Zenderstad 8; 3.NDG 5; 4.UDG-Vriendenkring 4.
 
Dinsdag 13 maart 2012

Dammen in de Galecop te Nieuwgein gaat niet door

De op donderdagmiddag 15 maart a.s. geplande damactiviteit in de Galecop te Nieuwegein zal wegens ziekte van de organiserende niet plaatsvinden.  

Dammen in de Galecop te NieuwegeinOp donderdagmiddag 15 maart vanaf 15.15 tot 16.45 uur zal er een damactiviteit plaatsvinden in Galecop. Deelname 2 euro.

Lees verder...
Cees Kentie koploper bij NDG

In de onderlinge damcompetitie heeft Cees Kentie een gat geslagen tussen achtervolger Sjef Valk sr. Cees won op fraaie wijze van wedstrijdleider Kumar Bihari. Het gebeurde allemaal in het late midenspel. In een wirwar van schijven zag Cees de ontknoping zitten en wist dit in zijn voordeel te beslechten. Met deze overwinning is een gat van 4 punten geslagen. Cees is de speler van NDG met het beste gemiddelde, namelijk 73%.

Lees verder…  
Nieuwegeins damkwartet gaat moedig ten onder

In de eerste ronde van het UPDB’s Bekercompetitie is het eerste damviertal van sterke spelers voor het eerst sinds jaren, niet gelukt om in de volgende ronde te komen. De regel is dat bij gelijkspel de lager geklasseerde club doorgaat. En dit keer was het DEZ Woerden die de retourticket Baarn kreeg om op 6 februari tegen DVSB uit te komen.

Lees verder...  
Nieuwjaarstoernooi bij NDGAanstaande donderdag 5 januari 2012 zal de damvereniging NDG uit Nieuwegein een Nieuwjaarstoernooi organiseren voor haar leden. Afhankelijk van het aantal deelnemers zal er in 1 of 2 groepen gespeeld gaan worden.
Partijen van 10 minuten per persoon per partij.

Sneldammen heeft de toekomst. Te meer omdat je snel resultaat ziet. Of het goed voor jouw uitpakt of niet. Binnen enkele minuten en soms gaat het om seconden en zul jij tactisch de juiste beslissing moet nemen. Dat maakt een rapid-toernooi natuurlijk ontzettend spannend.

Daarom wacht geen moment en geef je subiet op en stuur een e-mail naar
sjef.valk2@gmail.com of bel hem op 06-26202397 en geef je op.

De aanvang is 20.00 uur. Zorg wel dat je in ieder geval uiterlijk om 19.45 uur aanwezig bent zodat we nog even tijd hebben om een indelingsschema te maken. Tot donderdag...
Gelijkspel voor Nieuwegeins damachttal tegen ADG

In de voorlaatste wedstrijd in de UPDB-Hoofdklasse heeft het Nieuwegeins damachttal gelijk gespeeld tegen het Amersfoortse ADG.

Sinds jaar en dag maakt de ploeg in de keistad successen mee door jaren achtereen kampioen te worden. Maar dit keer moet het team genoegen nemen met een 4e plaats onder NDG.

Als in de slotronde NDG minimaal gelijk speelt tegen Boboli-Bunschoten blijft het op een 3e plaats staan. Wat lang niet slecht te noemen is.  

Lees verder...
Laura Timmerman in NK vrouwen 2011 in Zoutelande

Zoutelande - Laura Timmerman is ook dit jaar weer deelneemster aan het NK-vrouwen in Zoutelande van 17-23 november.
Laura Timmerman (rating 1035). Laura debuteerde vorig jaar met een verdienstelijke vijfde plaats. Ook weet Laura, evenals vorig jaar, de titel bij het NK sneldammen vrouwen te veroveren.

Kijk voor livepartijen, uitslagen en meer informatie: Site NK vrouwen 
Beide Nieuwegeinse damteams behalen winst in de regio

Eerste overwinning voor damviertal NDG 2.

Het NDG's eerste damachttal heeft gisterenavond een uitoverwinning behaald op de dammers van Austerlitz. Het werd uiteindelijk 6-10. Ook het tweede damviertal deed geode zaken in Loenen aan de Vecht. Zijn wonnen uiteindelijk met 3-5.

Dit was voor het tweede hun eerste overwinning. ''De fles met bubble's gaat open a.s. donderdag op de reguliere clubavond van NDG''. Aldus Teamcaptain Anton van Hal. Die zelf het geode voorbeeld gaf door winnend af te sluiten van H. hoogveld. Verder was er winst voor Marinus Entrop en een gelijkspel voor Rob de Wit.

Beide teams waren gehandicapt door het uitvallen van Sjef Valk sr. (eerste achttal) resp. Ids van der lijn (2e viertal). Des ondanks dat hebben beide teams de schouders er onder gezet.
NDG 1 mag het oop 1 december opnemen tegen ADG en op diezelfde avond speelt het NDG 2l tegen DAWO Woudenberg 2.  

Lees verder...
NDG wint derby Boboli-Bunschoten

Bunschoten-Spakenburg – Het Nieuwegeinse damachttal vertoefde voor het uittreffen tegen Boboli-Bunschoten in Denksportcentrum En Passant gelegen tegen de rand van het Utrechtse vissersdorpje Bunschoten-Spakenburg. Een gedroomde werkelijkheid van een speelhome waar de rasechte clubdammer van kan watertanden.

Beneden een prachtige barruimte met TV. Alle drankjes een euro. En er worden frites en kroketjes gebakken. Het gebouw heeft de vorm van een cilinder. Met de cirkel mee zijn speeltafels lang de wand gesitueerd. In het tafelblad zit een vierkant bord wat er los uitgenomen kan worden en op de dam- of schaakzijde geplaatst kan worden. Kortom een viersterren Denksportcentrum.  

Lees verder...
Wat zo mooi leek, vervloog als sneeuw voor de zon

NDG eerste damachttal verliest met 9-7 van ADG 1.


Het eerste Nieuwegeinse damachttal heeft afgelopen dinsdag 25 oktober in een uitwedstrijd tegen het Amersfoorts Damgenootschap met 9-7 verloren.
Met winstpartijen voor Peter Damen, Arie van Nieuwkerk aan NDG-zijde.
Verder was het opmerkelijk dat NDG-ers Gerard Bakker en Stef Baerends een remiseplus behaalde tegen de zwaargewichten Ton Bollebakker en Gerrit de Bruijn.
In het eerste uur zag het er anders zeker zonnig uit voor de Nieuwegeiners en kwam NDG al snel op een 0-4 voorsprong.  

Lees verder...
Nieuwegeinse dammers hadden een engeltje
op de schouder


Afgelopen donderdag heeft het eerste damachttal van NDG een overwinning behaald op het op papier sterkere Utrechtse Ons Genoegen. Over een klein beetje geluk had NDG niet te klagen.

Een combinatie van sterk positiespel en hier en daar het gezwijmel van de OG-spelers zorgde ervoor dat het scoreboard einde van de avond op 9-7 in het voordeel van de Nieuwegeiners stond.

Lees verder... 

NDG ging als een stoomwals

Het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft in de tweede ronde fors uitghaald naar het eerst team van Austerlitz in een thuiswedstrijd. NDG won uiteindelijk met 12-4.

De eerste 6 punten werd in de eerste twee uren behaald op de onderste borden. Het waren Arie van Nieuwkerk, Kumar Bihari en Sjef Valk Sr die 6 vette winstpunten voor NDG binnen haalden.

Lees verder...

Nieuwegeinse dammers krijgen forse
nederlaag van Zenderstad


In de eerste ronde van de bondscompetitie heeft het gloednieuwe IJsselsteinse damachttal zijn visitekaartje afgegeven, door met een monsterscore te winnen van het achttal van NDG met maar liefst 14-2.

In de programmaboekjes stonden de topdammers al opgesteld, waaronder Koos van Amerongen, Laura Timmermans, Martijn van der Klis en Laurens Fijn van Draat laatstgenoemde is voormalig (Jeugd)/speler en later bestuurslid van NDG gweest. Met een gemiddelde rating van 1161, heeft de IJsselsteins ploeg potentie om voor het Kampioenschap in de hoofdklasse te gaan. 

Lees verder...
Uitslagen interne competitie...

... van donderdag 1 september 2011
Gerard Bakker - Arie van Nieuwkerk 2-0
Theo van Londen - Sjef Valk Sr 1-1
Kumar Bihari - Cees Kentie 0-2
Ids van der Lijn - Marinus Entrop 1-1
Interne competitie NDG weer stormachtig begonnen

Nieuwegein - Afgelopen donderdagavond is de eerste ronde van de onderlinge competitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap weer begonnen. Het trouwe clubje dammers trof elkaar na een lange zomerstop weer en werd er over en weer ervaringen/verhalen gedeeld.

Iedereen was eveneens verheugd dat Sjef Valk sr. weer van de partij was. Sjef die in juli een operatie moest ondergaan voelde zich nu weer fit genoeg om de volle strijd op de 100 velden weer aan te gaan.

Vervolgens heette zoon Sjef Valk jr. alle aanwezigen weer van harte welkom in de damarena van NDG en reikte hij de Kampioens- en 2e en 3e prijs bekers uit van het afgelopen damseizoen.

Lees verder...
Theo van Londen voor de tweede keer kampioen

In de voorlaatste competitieronde van 23 juni jongstleden is Theo van Londen definitief kampioen geworden. Hij bereikte dit resultaat voor tweede keer. In 2008 behaalde Theo eveneens goud.

Theo had aan een gelijkspel genoeg om kampioen te worden. Hij heeft hiermee een puntenreeks opgebouwd van 77pnt uit 37 partijen en met een winst/verliespercentage van 62%. Hij neemt de wisselbeker over van opponent Gerard Bakker vorig seizoen het goud behaalde.

Een spannende laatste ronde. Want de opdracht voor Theo was die avond om Cees Kentie op afstand te houden. En dat lukte hem ook door gelijk te spelen.  

Lees verder...

Theo van Londen bijna kampioen

In de onderlinge damcompetitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap lijken de positie’s ingenomen te zijn.

Met nog twee competitieavonden te gaan lijkt het voor Theo van Londen de strijd gestreden. Hij staat met 75 pnt uit 35 partijen relaxed aan kop. Gevolgd door de nummer twee Gerard Bakker. Hij heeft 70 pnt. uit 21.

Het brons gaat op dit moment naar Kumar Bihar met 67 uit 27. Maar wordt op de hielen gezeten door penningmeester Arie van Nieuwkerk (64 uit 27).

Gerard Bakker had de handen vol aan Rob de Wit die een sterke partij speelde. Echter kon Rob niet voorkomen dat Gerard in het eindspel onverwacht kon doorbreken. Darna leek de strijd gestreden en moest Rob opgeven.

Kumar veroverde routineus de winst op Ids van der Lijn, die zichzelf al aardig in de nesten had gewerkt en een 2 om 3 naar dam open liet staan. De wedstrijdleider interne kon toemn met winst afsluiten.

Arie van Nieuwkerk had een engeltje op zijn schouder zitten. Want Anton van Hal had het Arie de hele wedstrijd moeilijk gemaakt. Kortom Anton stond eigenlijk als een dijk (dammersjargon). Maar een venijnig combinatiezetje bracht defenitief een einde aan de droom van Anton en moest hij teleurgesteld de strijd staken. 

Drietal in de race om het kampioenschap van NDG

De strijd om de damtitel gaat in alle hevigheid tussen Theo van Londen, Gerard Bakker en Kumar Bihari. Laatstgenoemde kwam door een overwinning tegen de nummer 1 Theo dichter bij de top. Ook Gerard Bakker ( nummer 2) verstevigde zijn voorsrong door winnend af te sluiten tegen Anton van Hal.

Maar het drietal voelt nog altijd ook de hete adem van Piet Schep die dapper de berg gestaag aan het beklimmen is. Echter liet hij een punt liggen tegen Sjef Valk sr. Voorals nog blijft het spannend in de koppositie van de onderlinge damcompetitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap.
De strijd lijkt gestreden. Of misschien toch niet…

In de interne competitie zien de kaarten er goed uit voor de nummer één Theo van Londen die met 70 pnt aan kop ligt. Op een gedeelde 2e plaats staan Gerard Bakker en Piet Schep met 59 punten. Maar zij hebben minder partijen gespeeld maar beschikken wel over een beter gemiddelde (het bonuspercentage wat boven op de reguliere punten komt).

En juist met die extra bonuspunten zouden zij misschien nog wel eens een aanval kunnen doen. Want met nog 7 weken te gaan, kan er nog volop strijd geleverd worden in de interne damcompetitie. En dus op het kampioenschap en natuurlijk de 2e en 3e plaats die recht op zilver en brons geven.

En zelfs wedstrijdleider interne Kumar Bihari en Arie van Nieuwkerk kunnen met maximale inzet in aanmerking komen voor metaal. Hoewel Kumar vorige week een punt liet liggen tegen Gerard. Ook de koploper Theo morste een puntje, tegen een sterk spelende Anton van Hal. En wat te zeggen van Rob de Wit, die een verdiende remise afdwong van de landelijk ervaren speler Cees Kentie. Ook Ids van der Lijn had een mooi punt verkregen van de relatief sterkere Arie van Nieuwkerk.

In ieder geval blijft het voorals nog super spannend in de interne competitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap.  
Nog altijd in herinnering!

tjeerd postma

12-5-1951 – 26-4-2010

Elke week staat er bij NDG nog een lege stoel.
Nog altijd missen de dammers van NDG
zijn gulle lach en opgewekte humeur.
De damklokken tikken door...

Wij hebben Tjeerd in ons hart gesloten.

Namens het bestuur van Het Nieuwegeins Damgenootschap


NDG verliest Domstadtoernooi en eindigt
op de laatste plaats.


Het jaarlijkse te spelen Domstadtoernooi werd dit seizoen een smakelijke buit voor het Utrechtse OG Utrecht. Vorige jaar wist NDG de buit royaal binnen te halen door het verrassend en royaal te winnen.

Dit jaar was de Nieuwegeinse formatie minder fortuinlijk. De enige winstpartij voor NDG kwam op naam van Arie van Nieuwkerk. Sjef Valk jr. speelde remise nadat hij via de ‘Bom-zet’ op schijfvoordeel kwam. Maar Valk buitte zijn voordeel niet scherp genoeg uit om winst te bereiken.

Lees verder... 

33e Sneldamkampioenschap van Schoonhoven

Damclub Denk en Zet in Schoonhoven organiseert op zaterdag 19 maart in het Kegelhuis ’De Engel’ te Schoonhoven haar jaarlijks legendarisch sneldamtoernooi.
De aanvang is om 10.00 uur. Er zal in drie klassen gespeeld worden. Hoofdklasse, 1e klasse en 2e klasse. En al er genoeg jeugdige spelers aanmelden een jeugdklasse. Er zijn in de drie categorieen prijzen te winnen.

Lees verder…

Uitnodiging Heerhugowaard Open

Zoals u misschien al hebt gelezen, gehoord of gezien: er is een nieuw zomertoernooi! In de periode 16 tot en met 23 juli zal in Heerhugowaard een heel mooi toernooi worden georganiseerd met vele nevenactiviteiten.

Lees verder...
Nieuwegeins bekerviertal rolt Woudenbergs kwartet op

Door een royale overwinning op de dammers van DAWO Woudenberg is het bekerviertal van Het Nieuwegeins Damgenootschap door gegaan naar de volgende ronde.

Het waren Ed Kok, Piet Schep en Gerard Bakker die scoorden voor de Nieuwegeinbse formatie en Cees Kentie behaalde een prachtige remise tegen de topspeler Cor van Setten.

In de volgende ronde mag NDG het opnemen uit tegen LDV Loenen op dinsdag 8 februari a.s.

Lees verder...
Kunst- en slagwerk bij NDG

Na het succesvol verlopen Nieuwjaartoernooi op 7 januari j.l. Was er weer een flinke opkomst van dammers gisterenavond 14 jan. bij NDG. De toon werd snel gezet. Alléén maar winst- en verliespartijen. Op één enkele partij na.

Gerard Bakker deed met zijn overwinning op koploper Theo van Londen een aanval op de kopgroep. Maar er ging heel wat vooraf. In het begin zag het er zeker niet goed uit voor Gerard.  

Lees verder...
Sjef Valk sr. 80 jaar

Nieuwegein - Sjef Valk sr. heeft op precies
31 december de laatste dag van het jaar de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikt.
Namens het bestuur van NDG wensen wij hem en zijn dierbaren een fijne dag en natuurlijk veel gezond toe.

En hopen dat de 'oude roofvogel' in de toekomst nog menig stevig partijtje dammen speelt, zowel voor in de interne- als externe competitie van onze club.

Het bestuur van NDG wenst
alle haar leden en ex-leden fijne feestdagen
en een voorspoedig Nieuwjaar.
23 december is de laatste clubavond van het jaar.

Vanavond 23 december is er de laatste clubavond voor het einde van het jaar...
Want op donderdag 30 december is het Geinlicht gesloten.
Op donderdag 3 januari 2011 is de eerste clubavond van het nieuwe jaar en organiseert NDG haar traditionele Nieuwjaarstoernooi.
Geflatteerde zege van OG Utrecht op NDG.

NDG zakt hiermee na een derde plaats.

Nieuwegein - Afgelopen donderdag heeft het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap een 6-10 nederlaag opgelopen tegen OG Utrecht. Het Nieuwegeinse team opende succesvol na een drie kwartier met een zege van Hans de Vast op André Ongers. Maar daarna gebeurde er wonderlijke dingen op enkele damborden.

Lees verder...
Kumar Bihari op de 5e plaats van topscorertabel UPDB.

Na de bijgewerkte topscorertabel van de hoofdklasse waarin ook de play-offs zijn verwerkt heeft teamcaptain Kumar Bihari zich op een 5e plaats genesteld binnen de toptien van de UPDB bondscompetitie. Op nummer 1 van deze lijst staat Gerrit de Bruin van ADG (Amersfoort). Ook een geweldige prestatie van Dick de Bruin speler van OG Utrecht die de 2e plaats bezet.  

Lees verder...
Het eerste damachttal wint in sleutelpartij van Austerlitz.

Het Nieuwegeins damachttal heeft dinsdag 2 november jongsleden met een 6-10 uit overwinning haar plaats verstevigd naar een 2e positie. Koploper ADG won met 12-4 royale cijfers van OG Utrecht. Door deze overwinning staat NDG bij de bovenste 3 kandidaten die in een onderlinge poule gaan uitmaken wie kampioen hoofdklasse zal gaan worden.

Voor de match Austerlitz tegen NDG was de opdracht voor beide eenvoudig: bij de bovenste drie blijven. Het was achteraf bezien een superspannend duel wat nog zeker niet een-twee-drie gewonnen was voor de Nieuwegeinse damhelden. De temperatuur van speelzaal het Trefpunt liep letterlijk hoog op.

Lees verder...
Nieuwegeinse dammers verpletteren Woudenberg
met 14-2


NDG komt hiermee op een tweede plaats.

In de vierde ronde van de UPDB-bondscompetitie heeft het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap de club uit Woudenberg bijna letterlijk van het bord geveegd. Jarenlang waren de Woudenbergse dammers doorgaans in de koppositie van de ranglijst te vinden. (Vorig jaar eindigde het team nog derde). Cees Kentie en invaller Sjef Valk jr. deelden de punten.

NDG komt met deze monsterscore op een tweede plaats, net onder ADG. Maar NDG moet dinsdag nog heel diep gaan. Het mag uitkomen tegen Austerlitz uit. En deze ploeg excelleert het afgelopen seizoen, doordat dit team beschikt over allemaal gedegen dammers zowel op de hoge tot de lage borden.  

Lees verder...
Het tweede damviertal laat winst glippen
in de tweede helft.


Afgelopen dinsdag heeft het 2e damviertal van Het Nieuwegeins Damgenootschap in een uitwedstrijd gelijk gespeeld tegen Woudenberg. Door het wegvallen van Marinus Entrop trad invaller Sjef Valk jr. aan die de vorige avond eveneens inviel voor het eerste achttal.

Het leek een vruchtbare avond te worden. Ids van der Lijn en Rob de Wit waren topscorers en waren samen goed voor 4 punten. Maar daarna raakte het team van captain Ids de weg volledig kwijt.  

Lees verder...
Nieuwegeinse dammers spelen een gelijkspel
tegen topper OG Utrecht


Het tweede viertal speelt eveneens de dag erop gelijk tegen Woudenberg.

Sinds de overwinning op Zenderstad is de het eerste achttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap in goede vorm gekomen. Kumar kampte met een handicap en verscheen aan de start zonder de drie vaste basisspelers: Cees Kentie, Sjef Valk sr. en Arie van Nieuwkerk.

Maar afgelopen maandag 11 oktober is het duel tegen OG Utrecht toch geëindigd in een gelijkspel (8-8). Een overwinning voor Alfons Ottink aan de zijde van OG Utrecht en bij NDG P1 scoorde Kumar Bihari voor NDG. De overige partijen eindigde allen in een remise.  

Lees verder...
Forse nederlaag voor het eerste damachttal van NDG tegen ADG Amersfoort.

Tweede viertal behaalt een gelijkspel tegen Woerden.

Met zeven nederlagen en drie remisepartijen heeft Het Nieuwegeins Damgenootschap afgelopen donderdag met 3-13 verloren van het sterkere Amersfoortse ADG.

Het tweede viertal speelde gelijk tegen Woerden. Maar doordat een afgebroken wedstrijd de uitslag blokkeert staan de Nieuwegeinse dammers tijdelijk voor met 4-2. Woerdennaar Hans Loots claimt de winst op Marinus Entrop.

Lees verder...
Demarrage van Sjef Valk en Kumar Bihari


Sjef Valk sr. en Kumar Bihari

Nieuwegein - De spelers van het Nieuwegeins Damgenootschap lijken een uitgeruste en fitte indruk te maken. Afgelopen donderdag speelden zij hun tweede ronde van de interne competitie.

Hierin blijkt duidelijk dat Sjef Valk sr. en Kumar Bihari het gevecht om de eerste plaats vroegtijdig hebben ingezet. Door twee overwinningen op rij staan beide heren op een gedeelde eerste plaats. 

Lees verder...
Gerard Bakker kampioen van NDG!

In de laatste competitieavond heeft een sleutelwedstrijd plaats gevonden tussen Kumar Bihari en Gerard Bakker.

In deze laatste wedstrijd van de interne competitie bewees Gerard met grote klasse de bijna kampioen gewaande Kumar voorbij te streven. Gerard staat met 85 pnt. precies 1 pnt. boven Kumar (84 pnt.)  

Lees verder...
Het blijft alsnog spannend wie kampioen zal worden.

Na een overwinning van Piet Schep op Kumar Bihari blijft het tot de laatste moment toe spannend in de race om het kampioenschap in de onderlinge van Het Nieuwegeins Damgenootschap.

Gerard Bakker speelde remise tegen Cees Kentie en kwam mede daardoor dichterbij Kumar. Kumar heeft 85 punten en Gerard heeft er 82. Op de laatste speelavond kan er dus nog van alles gebeuren. Mogelijk kiezen beide spelers voor een match tegen elkaar.  

Lees verder...
Kumar heeft de beste kaarten.

Met nog twee weken te gaan lijkt het erop dat Kumar Bihari afstevent op het kampioenschap. Met 87 pnt en met een gemiddelde van 83% blijft Kumar ruim aan kop. Ondanks dat hij zichzelf tijdens afgelopen competitieavond buiten de competitie heeft gehouden lukte het de nummer twee Gerard Bakker niet om de volle punten te behalen. Integendeel. Gerard had zijn handen vol aan de vierde in lijst Sjef Valk sr.

Lees verder... 
Kumar op weg naar het kampioenschap?

In de onderlinge damcompetitie heeft Kumar Bihari met zijn overwinning op Theo van Londen een stevig fundament gebouwd voor het huis wat kampioenschap heet. De regerend kampioen laat geen kans onbenut in het verdedigen van zijn kampioenstrofee van vorig seizoen.

Lees verder... 
ADG stond in vuur en vlam bij winnen van Supercup.

Na het winnen van de Supercup door ADG werd nog even "doorgefeest" aan de bar van het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel in Utrecht. Onder het genot van een lekker biertje en vurige vlammetjes werd de triomf nog even tot in de kleine uurtjes geanalyseerd.  

Lees verder...
Nieuwegeins Damtiental aan de vooravond van de Supercup.

Nieuwegein – De spelers voor het damtiental van Het Nieuwegeins Damgenootschap maken zich vandaag mentaal gereed, voor de grote mach van vanavond die Supercup heet. Er zullen vier ploegen aantreden.

Doordat NDG onlangs winnaar werd van Het Domstadtoernooi in eigen huis mocht zij door naar de Supercup. Inmiddels zijn de 'voorjaarstoernooien' achter de rug en met succes verlopen.

Verder wonnen achtereenvolgens DAWO Woudenberg en damclub Diemen resp. het Heuvelrug- en Vechtstreektoernooi, terwijl ADG als overwinnaar uit de bus kwam bij het Eemlandtoernooi.

Het speeltempo zal 60 zetten per 2 uur bedragen. Daarna krijgt iedere speler nog tien minuten erbij voor de resterende partij. Er wordt gespeeld onder dezelfde formule als bij de voorjaarsevenementen, het zgn. VOS-systeem. Een husseling van spelers van één van de vier clubs. Weliswaar aflopend in speelsterkte van boven naar beneden.
De loting is als volgt: A= ADG; B= DAWO; C= Diemen; D= NDG

Bij het weerzien van spelers uit de diverse regio zal het aan gezelligheid niet ontbreken.In vriendschappelijke herinnering

Tjeerd Postma


12-5-1951 – 26-4-2010

Van onze vroegere voorzitter Gerard Bakker kregen wij te horen dat onverwacht
in de nacht van zondag op maandag 26 april 2010 ons
geliefd clublid Tjeerd Postma en voormalig jeugdleider van NDG is overleden. Over twee weken zou hij zijn 59e verjaardag vieren.  

Lees verder...


Foto George Kalicharan
NDG wint “eigen” Domstadtoernooi

Verslag Harry de Waard

De 14e editie van het Domstadtoernooi is dit keer een prooi geworden voor NDG. De Nieuwegeinse formatie behaalde met maar liefst 3 wedstrijdpunten meer de eerste plek (11 pnt.) en liet het veelvuldig winnaar OG Utrecht, dat nu 2e werd, achter zich.  

Lees verder...
Damclub Nieuwegein organiseert Het Domstadtoernooi.  

Nieuwegein - Op donderdag 8 april 2010 aanstaande zal damvereniging NDG uit Nieuwegein het jaarlijks terugkerende Domstadtoernooi 2010 organiseren in haar wekelijkse speelruimte ‘t Geinlicht aan de Nedereindseweg.
De 4 deelnemende verenigingen uit en rond de Domstad zijn OG Utrecht, UDG/Vriendenkring, Zenderstad (IJsselstein) en NDG zelf.

Lees verder...
Gerard Bakker kampioen Paastoernooi 2010.

In een nek-aan nek race tussen Stef Baerends Kumar en Gerard Bakker is laatstgenoemde kampioen geworden tijdens het Paastoernooi van Het Nieuwegeins Damgenootschap donderdag voor Pasen.
Een ten volle verdiende overwinning van Gerard. Want hij verloor geen enkele partij. Hij behaalde met 7 overwinningen en 4 remises 18 punten. Gerard heroverde de Paascup op Stef Baerends die vorig glansrijk kampioen werd.

Lees verder...  
Paasdamtoernooi bij NDG op donderdagavond 1 april

U bent van harte welkom. Een sneldamtoernooi met eieren. En natuurlijk wordt er gespeeld om de Paas kampioensbeker 2010. Vorig jaar ging deze beker naar Stef Baerends. Schrijf snel in en stuur een e-mail aan sjef.valk@hetnet.nl en speel mee.

Tot donderdag…  
Kumar Bihari helpt ADG naar de bekerfinale

Verslag Harry de Waard

En nog besefte Kumar Bihari na afloop van zijn dampartij tegen Jan van Amstel niet wat er allemaal in de slotfase gebeurde. Reglementair werd remise overeen gekomen en wist ADG nog maar net van NDG met 3-5 te winnen.
Door dit resultaat ontmoeten de Amersfoortse dammers in de bekerfinale OG Utrecht met als inzet de Jan Bom-bokaal. Beide teams hebben zich bovendien al geplaatst voor de landelijke bekerwedstrijden. 

Lees verder...
In een broeierig zaaltje speelt NDG gelijk tegen Zenderstad (4-4) en gaat door naar de volgende ronde

Het Nieuwegeins bekerviertal heeft afgelopen dinsdag uit tegen Zenderstad met een gelijkspel afgesloten. Doordat Zenderstad tevens in de Nationale competitie speelt gaat het Nieuwegeins Damgenootschap door naar de halve finale. Daar zal het uitkomen tegen ADG 1.

Lees verder... 
Het Nieuwegeins bekerviertal wint van ADG 2

Het Nieuwegeins bekerviertal heeft een prachtige prestatie afgeleverd door afgelopen donderdag in de eerste ronde van de bekercompetitie UPDB met een winst van 5-3 af te sluiten tegen tweede viertal van Het Amersfoorts Damgenootschap.

Winstpartijen vielen er te noteren voor Gerard Bakker en Stef Baerends. Een gelijkspel voor Ed Kok en verliespartij voor Piet Schep.

NDG gaat met deze overwinning door naar de volgende ronde en zal in een uitwedstrijd op 23 februari uit komen tegen Zenderstad (IJsselstein). Zij sloten winnend af thuis tegen Austerlitz 2.

Lees verder...  
Strijd weer hevig opgelaaid in de onderlinge
competitie van NDG 


Met zes partijen is afgelopen donderdag de interne compeitie weer van start gegaan. Gerard Bakker heeft met een overwinning op Arie van Nieuwkerk nog altijd de leiding in de kopgroep met 67 pnt..

Als tweede volgt Kumar Bihari (met 64 pnt.) in het kielzog van Gerard. Kumar sloot winnend af tegen Tjeerd Postma. Hoewel sterk spelend was Tjeerd niet op gewassen tegen de eindspel finesses van Kumar.

Met een gapend gat volgt op de derde plaats Sjef Valk sr. met 47 pnt. Hij won van Piet H Schep in een gelijk opgaande strijd. In het eindspel verslikte Piet zich in een zwakke voortzetting, waardoor Sjef op zijn beurt weer kon combineren en doorbreken naar dam.

Een opmerkelijk damprestatie van Ids van der lijn die een remise behaalde tegen Theo van Londen. Een spannend partij dammen. Theo legde het vuur danig an de schenen van Ids. Maar door uiterst geconcentreerd spelen en dat ook nog eens vier uur lang volhouden, verdiende Ids dan ook terecht zijn punt.

Kijk naar de overige uitslagen, standen- en bijgewerkte standenlijst...
Het eerste damachttal van NDG behaalt een verpletterende overwinning op Zenderstad

In de slotronde van de Utrechtse provinciale damcompetitie heeft het eerste damachttal van het Nieuwegeinse Damgenootschap een royale overwinning behaald op kampioenskandidaat Zenderstad uit IJsselstein.

Eind van de avond was het Nieuwegeinse achttal uitzinnig van vreugde door de 12-4 overwinning en het feit dat het volgend seizoen weer in de hoofdklasse kan uitkomen.  

Lees verder...
Het tweede damviertal speelt gelijk tegen DEZ Woerden 2

In een spannende match tussen het Nieuwegeinse damviertal en het kwartet tegen Woerden 2 is met 4-4 gelijk geëindigd. Veel staat er niet op het spel omdat geen van de viertallen kan degraderen. Maar de onderlinge sfeer was en is er zeker niet minder om. Inmiddels buigt het vijftal over een ruime damervaring door de wekelijkse damtrainingen van Gerard Bakker. 

Lees verder...
Eerste damachttal NDG thuis onverslaanbaar

Het eerste damteam won namelijk afgelopen donderdag 26 november met maar liefst 11-5 van DEZ Woerden 1. Het was een beladen, broeierige match tussen beide teams. Beiden stonden op dat moment met 4 punten uit vijf op de vijfde (NDG) resp. zesde plaats. De beruchte zesde plaats betekent onherroepelijk degraderen naar de eerste klasse. Want de opdracht vooraf voor beide teams was helder: erop of eronder!

Lees verder…  
Het tweede damviertal van NDG gaat met 2-6 kopje onder.

In de vijfde ronde van de UPDB-competitie heeft het tweede viertal van het Nieuwegeins Damgenootschap verloren van het overwegend jeugdig kwartet van Zenderstad uit IJsselstein. Aan de inzet heeft het niet gelegen. Maar het spelen in een hoog tempo (60 zetten binnen een uur) gaat de NDG-ers maar moeilijk af. 

Lees verder...
NDG 1 verliest op het nippertje van UDG/Vriendenkring

In de bondcompetitie heeft het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap met 9-7 verloren in een uitwedstrijd tegen het Utrechtse UDG/Vriendenkring.

Aanvankelijk had de Nieuweginse formatie een andere uitslag in het hoofd, maar wist dit niet waar te maken. Want de mogelijke degradant speelde eigenlijk gewoon weg de sterren van de hemel.

Met verlies voor Sjef Valk sr. en Ed Kok leek het eind van de avond uit te zien dat het op een gelijkspel uit zou draaien. Maar een Stichtse speler zorgde op het scheiden van de markt nog voor een verrassing.

Lees verder…  
Eerste damachttal behaalt ruime overwinning
op OG Utrecht.


Het Nieuwegeinse Damgenootschap heeft het damachttal OG Utrecht van zijn troon gestoten door de thuiswedstrijd winnend af te sluiten met 10-6.
De Nieuwegeinse ploeg moet het nog altijd doen zonder Cor de Kruijff en zonder Cees Kentie die op dat moment bij het toernooi van Lent speelde. Met een steen op de maag begon de Nieuwegeinse formatie aan een bijna onmogelijk opdracht.  

Lees verder...
Een fraai gelijkspel voor het tweede damviertal van NDG.

Er is een mooie prestatie geleverd door het tweede damviertal van Het Nieuwegeinse Damgenootschap. Waarbij de volle winst naar teamcaptain Ids van der Lijn en Anton van Hal ging. Rob de Wit en Marinus Entrop gingen helaas de boot tegen de geroutineerde snel spelende jeugdspelers R. Oskam en Brian Ringelstijn van Zenderstad uit IJsselstein.  

Lees over het spectaculaire verloop...
NDG 1 verliest uit met 7-9 van DAWO Woudenberg.

In de derde ronde van de UPDB-competitie heeft het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgnootschap een nederlaag moeten incasseren van 7-9.

Aan de prachtige ambiance van Sportcomplex de Camp in Woudenberg heeft het niet gelegen. Wel is zeker dat Woudenberg sinds jaar en dag meeloopt met de toppers van de hoofdklasse. Daar tegen over staat dat de ploeg van NDG met meer spelers boven de 1000 rating vertegenwoordigd was. Maar waar ging het eigenlijk mis die avond?  

Lees verder...
Drie mooie slagzetten in één competitieavond.

Nieuwegein – Tijdens de onderlinge damcompetitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap zijn afgelopen donderdag 8 oktober drie fraaie slagzetten uitgevoerd door verschillende spelers.

De turbulente partijen deden veel stof doen opwaaien bij aanwezige dammers in het Geinlicht.  

Lees verder…
Tweede damviertal verliest op het nippertje
van DEZ Woerden.


Ook in ronde twee is het tweede Nieuwegeinse damviertal niet gelukt om een puntje te scoren. Dit keer was het DEZ Woerden die de punten opstreek. Maar de Nieuwegeinse formatie zat er wel heel dichtbij. Want aan collectieve inzet ontbrak het zeker niet. 

Lees verder...
Een royale overwinning (10-6) voor het
eerste achttal van NDG tegen Loenen 1.


Het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft in een thuis wedstrijd van de UPDB-competitie een ruime overwinning behaald op het 1e team van Loenen.
Na de koude douche van de nederlaag tegen ADG twee weken terug, heeft NDG zich goed hersteld. Aan het einde van de avond stond er 10-6 op het scorebord in de speelzaal van het Geinlicht.
Piet Schep maakte zijn entree in de bondscompetitie en deed dit met verve door winnend af te sluiten. NDG speelde met een invaller.  

Lees verder...
Nico Verhoeven gaat vandaag van start in blindsimultaan tegen Ton Sijbrands.

Voormalig bestuurs- en clublid Nico Verhoeven van Het Nieuwegeins Damgenootschap is een van de geselecteerde kandidaten die het op 24 en 25 september mag opnemen tegen Ton Sijbrands.
Want tijdens deze marathonzit van circa 30 uren zal de Nederlandse oudwereldkampioen dammen Ton Sijbrands een poging doen om opnieuw het wereldrecord blind simultaan dammen te veroveren.  

De partijen zijn doorlopend live te volgen via de diverse opgestelde webcams. . Ga naar: www.wereldrecordblindsimultaandammen.nl en beleef het mee.

Lees verder...
Het eerste achttal van NDG flink onderuit: 14-2 !

gepubliceerd op 19 september 2009, 11:19 uur
De eerste forse tik in de provinciale competitie is uitgedeeld. Het eerste achttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap bleef in de middernachtelijke uurtjes steken op een 13-1. Alleen Harry de Waard had nog geen zin om te stoppen, maar moest wel afbreken. Inmiddels heeft hij ontdekt dat zijn overmachtpositie tegen Stef Baerends toch geen winst oplevert.

Lees verder...
Geslaagd 2e editie Open Sneldamtoernooi Nieuwegein.

Ed Kok hoogst eindigende NDG-er. Stef Bearends behaalt de 2e plaats
groep B.

gepubliceerd op 13 september 2009, 11:13 uur
Nieuwegien – Afgelopen zaterdag 12 september vond de 2e editie plaats van het Open Sneldamtoernooi georganiseerd door het Nieuwgeins Damgenootschap. Een wederom succesvolle verlopen damtoernooi. Onder de deelnemers waren veel bekende dammers uit Nieuwegein en uit de regio Utrecht, en enkele nationale subtoppers.  

Lees verder...
Aanstaande zaterdag 12 september voor de 2e keer het Open Sneldamkampioenschap van Nieuwegein.

Damvereniging NDG uit Nieuwegein organiseert in navolging van haar succesvolle jubileumtoernooi vorig jaar, op zaterdag 12 september 2009 aanstaande het Open Sneldamkampioenschap van Nieuwegein. Dit toernooi vindt plaats in ’t Geinlicht, Nedereindseweg 1, 3438 AA Nieuwegein. Aanvang is 10.00 uur. Deelnemerslijst bekend...

Lees verder...
NDG spelers in de prijzen op het toernooi
‘Dammen op de Dijk.’


Afgelopen zaterdag 25 juli organiseerde damclub Loosdrecht haar 10e editie van aar jaarlijks zomertoernooi Dammen op de Dijk. Hier waren vier spelers van Het Nieuwegeins Damgenootschap vertegenwoordigd.

Lees verder…  
Kumar Bihari kampioen NDG!Kumar Bihari kampioen NDG!

gepubliceerd op 28 juni 2009, 12:15 uur.
Een van de heetste avonden beleefden de dammers van Het Nieuwegeins Damgenootschap in de laatste competitieronde in clubgebouw het Geinlicht.

Door een overwinning van Kumar Bihari neemt hij hiermee het kampioensstokje over van Theo van Londen die vorige het goud in ontvangst nam. Kumar’s opponent Cor de Kruijff pakte zilver en eindigde op de tweede plaats. Ook hij won van Anton van Hal. Sjef Valk sr. pakte verrassend brons door een overwinning te behalen op Ids van der Lijn.

Lees verder…
Het blijft tot de laatste ronde toe spannend in de damcompetitie bij NDG.

gepubliceerd op 21 juni 2009, 22:59 uur
De spanning om het kampioenschap in de damcompetitie van Het Nieuwegeinse Damgenootschap. Loopt naar zijn hoogtepunt. In de toppositie won afgelopen donderdag 18 juni koploper Cor de Kruijff van Ids van der Lijn.

In en spannend partijverloop kreeg Cor weliswaar voordeel. Maar Ids van der Lijn vocht terug als een leeuw. Jammer dat laatst genoemde een foutje maakte in het eindspel waardoor Cor alsnog kon doorbreken en zijn voorsprong kon verzilveren. 

Proef de spanning van nabij...
Cor de Kruijff wederom ongeslagen leider van het klassement.

gepubliceerd op 20 meil 2009, 22:57 uur. .
In een spannende strijd om het clubkampioenschap van Het Nieuwegeins Damgenootschap, blijft Cor de Kruijff met 72 punten voor alsnog aan kop staan. Afgelopen keer speelde Cor tegen Cees Kentie en zag het er tot het laatste moment er niet naar uit dat Cor ook dit keer ongeslagen zou blijven. Op nummer twee volgt Kumar Bihari met 68 punten die op zijn beurt de hete adem van Gerard Bakker in de nek voelt.  

Lees verder…
NDG wordt tweede in Het Domstadtoernooi

NDG is in Het Domstadtoernooi 20 april j.l. als tweede geëindigd met 8 pnt.
Ons Genoegen werd royaal Kampioen met 13 pnt. Het team behaalde 5 partijzeges en leed geen enkele nederlaag. 3e werd Zenderstad met 7 pnt; 4e UDG-Vriendenkring met 4 pnt . Volgend jaar is NDG aan de beurt om het toernooi te organiseren!

Toernooiwinnaar OG Utrecht zal op 13 mei in eigen huis aantreden om de “Supercup”, waar zich inmiddels dv. Diemen (winnaar Vechtstreektoernooi), Austerlitz (winnaar Heuvelrugtoernooi) en ADG (winnaar Eemlandtoernooi) ook voor hebben geplaatst
Arie van Nieuwekerk gehuldigd als Kampioen van de Eerste Klasse UPDB.

Arie van Nieuwekerk kreeg woensdag 15 april jongstleden uit handen van UPDB-voorzitter Harry Vredeveldt de Kampioensbeker uitgereikt. Arie won ook de achte en tevens slotronde van Austerlitz-speler Hans Vermeij.
Hiermee een behaalde Arie een bijna 100% score. Zeven overwinningen en slechts een remise. Arie werd als eerste NDG-speler Kampioen van de UPDB Eerste Klasse.


foto George Kalicharan
Stef Baerends winnaar van het Paastoernooi 2009.

In het jaarlijkse Paassneldamtoernooi van het Nieuwegeins Dam Genootschap (inmiddels alweer de 26e aflevering), is de kampioensbeker dit keer gewonnen door Stef Bearends. Hij won met 12 punten uit 9 partijen. (Vier overwinningen en vier remises).

Lees verder…  
Arie van Nieuwkerk Kampioen!

In de voorlaatste ronde van het Persoonlijk kampioenschap dammen UPDB.

gepubliceerd op 2 april 2009, 15:06 uur. Fotografie George Kalicharan.
Arie van NieuwkerkHet Nieuwegeins Damgenootschap heeft afgelopen woensdag 1 april een stukje geschiedenis geschreven.

Arie van Nieuwkerk is namelijk in de voorlaatste ronde als eerste speler van NDG kampioen van de UPDB in de 1e klasse geworden.

Met vijf winstpartijen en slechts één remise heeft Arie werkelijk een verbluffend resultaat neer gezet waar NDG trots op mag gaan. Het was ook een waarlijke finale tussen twee kampioenskandidaten, Kumar Bihari en Arie zelf.

Lees verder…
Kumar neemt estafette-stokje over van Gerard Bakker.

gepubliceerd op 22 februari 2009, 11:29 uur
In de onderlinge competitie werden einde van de avond enkele onverwachten uitslagen op het bord genoteerd door de competitieleider. Met verliespartijen voor Gerard Baker en Piet Schep. Hierdoor neemt Kumar Bihari de koppositie over van Gerard Bakker door geheel tegen de verhouding in te winnnen van Piet.

Lees verder…
NDG verliest de tweede ronde van de bekercompetitie.

Cees Kentie haalt magnifieke slagzet uit.

gepubliceerd op 15 februari 2009, 11:23 uur
Het damviertal van Het Nieuwegeins Damgenootschap is onlangs blijven steken in de tweede ronde van de bekercompetitie. Twee belangrijke winstpunten deden de weegschaal overhellen in het voordeel van de dammers uit Soest/Baarn. Het was geen beschamende nederlaag trouwens, want NDG moest het opnemen tegen een club die voor de helft vertegenwoordigd was met spelers uit de landelijke Ereklasse. 

Lees verder...
Gerard Bakker koploper in de onderlinge bij NDG.

Cees Kentie klimt naar derde plaats

gepubliceerd op 7 februari 2009, 10:01 uur
Afgelopen donderdag spatte het vuur er letterlijk vanaf op de diverse damborden, tijdens de wekelijks te spelen partijen in de onderlinge competitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap.

Lees verder...
NDG door naar volgende ronde!

gepubliceerd op 4 februari 2009, 11:02 uur
NDG heeft een prachtige prestatie afgeleverd door afgelopen dinsdag in de eerste ronde van de bekercompetitie UPDB met een winst van 5-3 af te sluiten tegen DAWO Woudenberg!!

Winstpartijen vielen er te noteren voor Ed Kok en Gerard Bakker. Een gelijkspel voor Kumar Bihari en verlies voor Theo van Londen.

NDG gaat met deze overwinning door naar de volgende ronde en zal in een thuiswedstrijd op 12 februari uit komen tegen het sterke DVSB (Soest/Baarn), waarin topper Andrew Tjon A Ong mogelijk van de (dam)partij zal zijn.
Strijd weer losgebarsten

Afgelopen woensdag is de strijd om het damkampioenschap van Utrecht weer losgebarsten. In de hoofdklasse hebben zich 16 deelnemers ingeschreven, in de eerste klasse maar liefst 20!
Voor Het Nieuwegeins Damgenootschap zijn er maar liefs 4 afgevaardigden. Namelijk Cees Kentie, Arie van nieuwkerk, Kumar Bihari en Sjef Valk jr.

Lees er meer over...

Het bestuur van NDG wenst u allen
een gelukkig nieuw jaar!

Tevens bent u van harte uitgenodigd
op het Nieuwjaarstoernooi van NDG op donderdag 8 januari aanstaande.

Lees er meer over...
Het Nieuwegeins damachttal verliest van een sterk spelend LDV Loenen.

gepubliceerd op 29 november 2008, 11:49 uur
In een uitwedstrijd heeft het Nieuwegeinse damachttal met 10-6 een forse nederlaag moeten toestaan. NDG won twee jaar terug nog met 12-4 (vorig jaar 8-8). Dit seizoen ging het helemaal mis over de hele linie.

Lees verder...
NDG 2 moet een nederlaag incasseren van het
Utrechtse Overvecht.


gepubliceerd op 27 november 2008, 22:04 uur|
Na het gelijkspel tegen damclub Utrecht Overvecht in de eerste ronde, kwam het tweede damachttal van Nieuwegein dit keer met de thuiswedstrijd minder uit de verf. NDG 2 heeft een forse nederlaag moeten incasseren van 3-5.  

Lees verder...
NDG P1 speelt gelijk tegen Ons Genoegen P1.

gepubliceerd op 19 november 2008, 22:41 uur
In de 5e ronde van de bondscompetitie heeft het eerste damachttal van NDG een punt afgesnoept van kampioenskandidaat Ons Genoegen. Door winst van ADG op DAWO Woudenberg is zij daardoor een punt achterop geraakt.

Een heldenrol was weggelegd voor de NDG topspelers Ed Kok, Gerard Bakker Rob de Wit en Sjef Valk sr.  

Lees verder...
Het eerste achttal laat punt liggen tegen
UDG-Vriendenkring.


gepubliceerd op 9 november 2008, 11:23 uur
NDG P1 heeft in een thuiswedstrijd gelijk gespeeld tegen Utrechtse UDG-Vriendenkring. Het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft hiermee een kostbare punt laten liggen. Want in voorgaande jaren wist NDG 1 nog te winnen met royale cijfers. Te weten: in 2006-2007 met 10-6 en in 2007-2008 met 11-5. Dit keer speelde het Utrechtse damachttal goed en gedegen. In de eerste partijen leek het gelijk mis te gaan.  

Lees verder...

Een grandioze overwinning voor NDG P2

Verslag van Ids van der Lijn.

gepubliceerd op 9 november 2008, 8:46 uur
In eerste instantie zat de winst er voor NDG er nog niet in. Tweede bordspeler Rob de Wit speelde een goede opening. Maar in het middenspel ging het even mis. Tegenstander H. Krops kon vernietigend uithalen met een 2 om 4 slagzet. Rob zag in dat verder spelen zinloos was en gaf zich gewonnen.

Lees verder...

Cor de Kruijff blijft koploper interne competitie na overwinning op Hans de Vast

gepubliceerd op 3 november 2008, 22:22 uur
Fragmenten uit de interne damcompetitie van NDG op 30-10-2008. Het was weer een interne competitie met volop spanning op diverse damborden. Na een half uur spelen scoort Cor de Kruijff de ‘slagzet van de maand’. Via een lokzet lukt het Cor om Hans de Vast te verleiden, een vergiftige schijf achterloop te spelen.

Lees verder...
Het tweede damachttal speelt gelijk tegen Soest-Baarn en klimt naar de derde plaats.

gepubliceerd op 28 oktober 2008, 22:49 uur
In de derde ronde heeft het tweede damviertal van Het Nieuwegeins Damgenootschap gelijk gespeeld tegen de damclub Soest-Baarn. Het ging er spannend aan toe. Na de winst van Marinus Entrop en de verliespartij van Rob de Wit, probeerde Tjeerd Postma de winst voor NDG 2 binnen te halen. Het lukte hem bijna, maar een foutje in het eindspel speelde hem parten.  

Lees verder...
Eerste overwinning van het eerste damachttal
van Nieuwegein
.

gepubliceerd op 26 oktober 2008, 10:41uur
De eerste overwinning van het Nieuwegeins damgenootschap is een feit. Na een moeizame overwinning op Woudenberg met 9-7, (de nummer drie in de ranglijst) kan NDG P1 tevreden zijn. De hoofdrol werd toegedicht aan Ed Kok, Sjef Valk sr. en Arie van Nieuwkerk. Zij gingen voor de volle winst. Daarentegen moest Kumar Bihari een nederlaag doorstaan tegen topspeler Arnaud Mossink. En Sjef Valk jr. had dieper moeten gaan, om de remise veilig te stellen.

Hieronder het verslag van afgelopen donderdag...  
Het tweede damachttal speelt gelijk
tegen Overvecht.


gepubliceerd op 12 oktober 2008, 0:15 uur
In een zeer spannend treffen tussen het Utrechtese Overvecht heeft het tweede damviertal van Nieuwegein haar eerste punt binnen weten te slepen. Er is aan weerskanten goed voor gestreden. In de laatste fase van het duel bracht Marinus Entrop de genadestoot toe en keerden de Nieuwegeinse dammers tevreden huiswaarts. Het verslag van een zinderend duel.

Lees verder...
Eerste achttal van NDG verliest van Zenderstad P1.

gepubliceerd op 11 oktober 2008, bijgewerkt op 14-10, 23:46 uur
In de tweede ronde van de UPDB-competitie heeft het Nieuwegeinse eerste damachttal met 9-7 uit tegen Zenderstad P1 verloren. Teamcaptains Kumar Bihari en Arie van Nieuwkerk verloren resp. van Theo van Londen en John van Leeuwen. 

Lees verder...
Een forse nederlaag voor het tweede viertal van Nieuwegein.

Het Nieuwegeinse damviertal heeft een forse nederlaag moeten incasseren tegen het IJsselsteinse Zenderstad P2. Die bestond uit jeugdspelers met een gemiddelde leeftijd van 12 jaar.

Lees verder...
De eerste klap...
Gerrit v.d. Ham had over geluk niet te klagen!


De openingsronde van de provinciale damcompetitie is ADG met een ruime score begonnen. Tegen NDG keerden de Amersfoorters met een 5-11 overwinning op zak tevreden huiswaarts.  

een verslag van Harry de Waard...
Cor de Kruijff pakt koppositie in de onderlinge
van NDG.


Cor de Kruijff heeft na drie wedstrijden de eerste plaats bezet in de interne damcompetitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap. De spanning zit er volop in, want op met dezelfde aantal punten volgt Kumar Bihari direct op de tweede plaats.

Prbleempjes

Lees verder...

 
Live partijen
 
Omroep MAX
Live streams

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Naar boven
Naar boven