N i e u w s  2 0 0 6 - 2 0 0 7
 
 

De schoonheid van het eindspel

Een prachtig eindspel deed zich voor de in de slotfase van de partij Jan Jacobs tegen Rein Pistorius, tijdens het Open Nederlands Kampioenschap dammen in Nijmegen, eind juli 2007.
Een praktische, leerzame stand, die een winstvangst bevat, die alle ‘damgeleerden’ ter plekke over het hoofd zagen.

Lees er meer over

 
 
 
     
 

Laatste Clubavond Toernooi,
groot succes.

 

Cor de Kruijff
onbetwist winnaar.

 
   
 
Fraaie overwinning van Anton van Hal
op Kumar Bihari.


Nieuwegein 21 juni - Afgelopen donderdag heeft de laatste competitieavond van Het Nieuwegeins Damgenootschap plaatst gevonden. De grote ‘big match’ (Theo van Londen - Kumar Bihari) is helaas uitgebleven omdat Theo en Kumar al drie keer tegen elkaar gespeeld hebben.
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwiiiiii Lees er meer over
 

Sjef Valk
Kampioen NDG!

Kumar Bihari misrekent zich in slagzet.
 

Spannende eindspurt om
clubkampioenschap NDG.


Nieuwegein 31 mei - Het zijn ongekend spannende laatste 3 weken voor de koplopers in de interne competitie.
De kopman Sjef Valk sr. gaat voorruit met 42 pnt. uit 30 partijen. Maar hij voelt wel de hete adem van Kumar Bihari in de nek met 40 punten eveneens uit 30 partijen. Theo van Londen staat op een riante derde plaats met zeven punten los op de nummer vier: Cor de Kruijff. Theo (37 punten uit 29 partijen) zou in principe nog de tweede plaats kunnen behalen. Op nummer vier 4. Cor de Kruijff 30 pnt. uit 23. 5. Gerard Bakker 26 pnt. uit 20. 6. Arie van Nieuwkerk 29 pnt. uit 26. 7. Feike Reitsma 22 pnt. uit 18. 8. Sjef Valk Jr. 24 pnt. uit 23. 9. Jan Jacobs 15 pnt. uit 14. 10. Anton van Hal 19 pnt. uit 22.

Hoe het verder zal gaan dat kunnen we morgen meemaken in een nieuwe aflevering van de interne competitie bij NDG.

 


In vriendschappelijke herinnering

T O O N   V A N   D E R   G U N

22 juli 1919 - 27 mei 2007

Afgelopen maandag ontving het bestuur een bericht van het overlijden van Toon van der Gun in de leeftijd van 87 jaar.
Als NDG verliezen we in hem een begenadigde dammer die jarenlang een waardevolle teamgenoot was in het tweede team van NDG
in de eerste klasse en later een flinke steen bijdroeg aan de promotie naar de provinciale hoofdklasse UPDB. Mede door hem en samen
met hem zijn wij destijds kampioen geworden.
Toon kennen wij als een doordammer, in de positieve zin van
het woord. Hij was een speler die in het eindspel tot aan het gaatje ging. Menig topspeler wist hij met de regelmaat een remisepuntje
of meer af te pakken.
Ook de teamleider van het achttal kon ik altijd op hem rekenen. Toon kwam dan trouw met zijn Volvootje uit Schalkwijk. Maar daarnaast was het ook een fijne clubgenoot. Een man met een gevoel voor humor.

Toon is sinds 1 juli 1995 lid van het Nieuwegeins Damgenootschap. Aan het eind van het seizoen van 2005 liet hij ons weten dat de gezondheid van zijn vrouw gestaag achteruit ging en dat hij het niet meer verantwoord vond om haar donderdagsavond alleen te laten.
En daarmee eindigde de damcarrière van Toon van de Gun.

Het bestuur en leden van
Nieuwegeins Damgenootschap wensen
zijn vrouw, kinderen en familie
alle kracht toe om dit verlies te verwerken.

       
 

Het blijft spannend om kampioensbeker NDG.

Nieuwegein - In de interne competitie van NDG op donderdag 24 mei is Sjef Valk sr. twee punten uitgelopen op rivaal Kunar Bihari, door de winst op de damcomputer. Laatstgenoemde kreeg een nederlaag te verwerken van Jan Jacobs die in een spectaculaire combinatie opleverde. De enige uitweg voor Kumar bleek na analyse dat hij eerst een dam kon halen via 25-20 en 38-32 , maar deze zou er even snel weer afvliegen maar bood hem wel de uitweg naar een gelijkspel.

Rob de Wit speelde een puike dampartij tegen Theo van Londen maar liet in het eindspel een steekje vallen, waardoor Theo alsnog winnend kon afsluiten.
Hetzelfde was het geval in een gelijk opgaande strijd van Sjef Valk jr. tegen Arie van Nieuwekerk. Wegens te krappe tijd speelde hij een foutieve voortzetting in het ò zo cruciale eindspel.

   
       
 
 

Nog meer Valken.

Maar dan alleen niet bij NDG. Toch hebben zij overeenkomsten met dammers. Ook zij gaan geduldig op zoek naar een prooi. En hebben zij die prooi eenmaal in het vizier, dan bedenken zij een aanvalsstrategie. Mogelijk een omsingeling. Maar meestal spelen zij 'klassiek'. Het centrum beheersen en dan duikt hij in de aanval. Eenmaal een prooi gevangen, dan laat hij in het eindspel, dit nooit uit zijn pootjes glippen. Na de jachtpartij smaakt ook voor hem of haar het zoet der overwinning.

We hebben dit keer over de Slechtvalk. De (Falco peregrinus) behoort tot de grootste valken. In Nederland is deze vogel steeds vaker te bewonderen. De prooien zijn meestal vogels (duiven, eenden, enz.) precies omdat die vaak in de vlucht worden geslagen, maar soms ook andere dieren die op de grond worden gegrepen.

Vorig week ontdekte ik op de site van planet.nl 24-uur live webcambeelden van jonge slechtvalken die momenteel opgroeien in een nestkast op een zendtoren in het Brabantse Megen. Met wat geduld bent u net ook getuige van het voederen van de twee jonkies" door Pa slechtvalk. Kijk op planet.nl voor de webcam.

     
         
           
   

Jan Jacobs kampioen eerste klasse UPDB!

- Sjef Valk jr. wordt tweede.
- Twee bekers naar spelers van NDG.

Na 9 rondes spelen is Jan Jacobs kampioen geworden in de eerste klasse UPDB, met 11 punten. Sjef Valk jr eindigde op een tweede plek met 9 punten. Kumar Bihari was ingedeeld in de hoofdklasse en behaalde een achtste plaats. Kortom in de race om het persoonlijke kampioenschap was NDG behoorlijk vertegenwoordigd door drie Nieuwegeinse spelers.

Lees er meer over

     
 
    Volop strijd om het clubkampioenschap in de interne competitie.

Nieuwegein - Wie de aanstaande clubkampioen van NDG gaat worden blijft voor alsnog een spannende aangelegenheid. Ondanks dat Sjef Valk Sr. aan kop gaat met 38 punten uit 27 partijen, volgt Kumar Bihari in het kielzog met 36 punten uit eveneens 27. Laatstgenoemde won in het eindspel van Sjef Valk jr.

Sjef die lange tijd de partij dicteerde, verprutste het in het eindspel. Door zo ver naar voren te spelen, dat hij de tempozetten die nog hij overhield vergat. Na het spelen van 14-19 had hij zich helemaal opgesloten en was een schijfoffer het enige wat hem nog op de been hield voor de time being.

Sjef sr. kwam niet verder dan een puntendeling tegen Cor de Kruijff in een spannend partijverloop tussen beide heren. Cor kreeg na de opening wat meer positievoordeel. Maar Sjef verdedigde via schijf 27 het fort. Totdat Cor in de gaten kreeg dat hij geen steek verder kwam en remise voorstelde.

Opmerkelijk en superspannend was het duel tussen Feike Reitsma en Jan Jacobs. Gaande weg leken de kansen voor Jan groter te worden. Maar door de dam op een verkeerde plek neer te zetten werden zijn winstkansen gereduceerd tot het opgeven van de partij.

Dat niemand zonder was bleek wel uit de partij van Anton van Hal tegen Ids van der Lijn. In een prachtig klassiek partijverloop kreeg Anton iets meer kansen in het eindspel. Maar toen er uiteindelijk een zeven om zeven eindspelletje over bleef, kwamen beide spelers remise overeen.

Tot slot won Theo van Rob de Wit. Rob die tot het laatst toe fors tegenspel bood. Zijn spelniveau is gaandeweg de jaren omhoog gegaan mede door zijn ervaring die op deed in de externe competitie UPDB.

Met het bonuspunten systeem wat enkele seizoenen geleden is ingevoerd is, geeft de werkelijke stand weer. (zie interne competitie).

     
           
   


Ons Genoegen wint Domstadtoernooi. NDG eindigt op tweede plaats.

IJsselstein - Afgelopen vrijdag 20 april heeft het sterker bemande achttal van Ons Genoegen Utrecht wederom het Domstadtoernooi 2007 gewonnen. De gehele avond ging het aan kop, met kort daarop gevolgd door NDG.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmLees er meer over >

       
 
 

 

Jan Jacobs krijgt de kampioensbeker uitgereikt van Ton Sijbrands. In het midden voorzitter UPDB Harry Vredeveldt.

 
 


Jan Jacobs sneldamkampioen eerste klasse van provincie Utrecht.

Hilversum - NDG-er Jan heeft zijn reputatie als sneldammer bevestigd tijdens het officiële sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht (UPDB). Hij veroverde op zaterdag 14 april in Hilversum het kampioenschap sneldammen.

Lees er meer over.


 
   
   


Bruisend verloop Paasdammen 2007 bij NDG.

In een sfeervolle speelzaal in het Geinlicht was de stemming onderling vriendschappelijk en gezellig. Maar eenmaal achter de damborden was het een en al strijdlust.


 
           
   
De Combinatie van de Maand

Het voorjaar is nu definitief ingeluid, doordat in de nacht van 24 op 25 maart 2007 de klok een uur vooruit gezet is en dat zorgt voor verlenging van het daglicht met een uur. Reden te meer om een bezoek te brengen aan de site van NDG.

Want met ingang van vandaag heeft de internetsite van NDG een nieuwe rubriek erbij. Namelijk de Combinatie van de Maand. Iedere maand wordt een damcombinatie uitgekozen waar men zich zeker niet voor hoeft te schamen.

Dat kan een flitsende zevenklapper zijn, maar ook een minicom-binatie in een eindspel zijn. Dus dat mag ook een combinatie zijn uit ver vervlogen tijden. Deze kroonjuwelen wil ik graag van u ontvangen. Als het mogelijk is het liefst per e-mail: sjef.valk@hetnet.nl Maar een legendarische slagzet op een vodje papier is eveneens welkom. J.M. Valk, Dirk Boutslaan 14. 3723 PD Bilthoven.


 
     
     
Jan Jacobs wint sneldamtoernooi van Schoonhoven.
 
     
   

Schoonhoven - Terwijl hij in de onderlinge competitie van NDG de laatste tijd enkele steekjes laat vallen, scoort Jan Jacobs er in de overige toernooien lustig op los. Zaterdag 17 maart won Jan Jacobs het sneldamtoernooi van Schoonhoven. Inclusieve barrages had hij liefst veertien (!) partijen nodig om de eerste plaats
in de eerste klasse voor zich op te eisen.
Een andere NDG-er, Hans de Vast, speelde mee in de hoofdklasse en eindigde daarin zevende.

   
Het Wapen van
Schoonhoven
    Jan moest even warmdraaien in Schoonhoven, waarin elke speler tien minuten per partij kreeg. In de eerste twee partijen draaide hij nog stroef, maar toen hij eenmaal op stoom raakte, boekte hij de ene overwinning na de andere. In zijn eerste partij, tegen Bruinsma, speelde Jan een spannende Parti Bonnard, die hij na enkele spectaculaire slagenwisselingen verloor. Nadat zijn tweede partij in een vlakke remise eindigde, zag het er niet naar uit dat Jan zich voor de finalegroep zou plaatsen.

Maar daarna zette hij een serie van vier winstpartijen neer, voldoende voor de finalegroep, waarin zeven dammers om de hoofdprijs streden. Daarin nam Jan eerst revanche op Bruinsma, door deze in een flankspelpartij overtuigend te verslaan. Daarna boekte Jan nog drie overwinningen in de finale. Twee dammers wist hij niet te verslaan in de finalegroep, want de partijen tegen: Spruyt en Jansen eindigden in een gelijkspel. Omdat Spruyt en Jansen ook tegen elkaar gelijkspeelden en ook zij hun overige partijen wonnen, finishten Spruyt, Jansen en Jan Jacobs gelijk op de eerste plaats.

    Dat maakte een barrage nodig, waarin de dammers slechts vijf minuten per speler per partij kregen. Een garantie voor spektakel. Jan Jacobs en Jansen wonnen in de barrage beiden van Spruyt, waarna hun onderlinge partij het toernooi zou beslissen. Deze partij eindigde echter na bloedstollende momenten in remise.

De wedstrijdleiding stelde Jansen en Jan Jacobs daarom de keus: loten om de eerste plaats of een tweede barrage spelen. Jan wilde graag nog een blitzpartij van vijf minuten spelen, maar Jansen was na veertien partijen helemaal uitgeput en maakte gebruik van het recht om te loten.

Het lot was Jan gunstig gezind, waarna hij het toernooi won.
   
de Watertoren, gebouwd in 1901 naar een ontwerp van architect F.A. de Jong.
 
   
“Een beetje een onbevredigend slot,” vertelde Jan na afloop. “Ik had er het liefst om gespeeld, maar Jansen wilde dat nu eenmaal niet.”Het was de derde toernooiwinst van Jan in drie maanden tijd. Eerder won hij het sneldamtoernooi van Wamel en het rapidtoernooi van Kampen. Komende zaterdag speelt hij weer een sneldamtoernooi, in Leerdam.

Hans de Vast speelde in Schoonhoven mee in de hoofdklasse, waarin slechts acht spelers deelnamen. Zij speelden een dubbelrondig toernooi. Hans begon goed met twee overwinningen, maar viel daarna terug door vier nederlagen op rij. In de ochtendronde behaalde hij vijf punten uit zeven wedstrijden, ’s middags bleef hij op vier punten uit zeven wedstrijden steken, waardoor hij op de zevende plaats eindigde.
   
 
Het zonovergoten haventje
   
   

Jan Jacobs wint twee bekers tijdens Damdag van Kampen.

Kampen - NDG-er Jan Jacobs kwam zaterdag 3 maart met twee bekers thuis van de Kamper Damdag. Hij won in dit toernooi de eerste prijs in zijn groep. Vervolgens versloeg hij in enkele sneldampartijtjes ook nog eens de winnaars van de andere groepen, waardoor hij ook de wisselbeker voor zich opeiste.

De Damdag van Kampen bestaat al ruim tachtig jaar en trok dit jaar 59 dammers uit het hele land naar de Hanzestad. De jongste deelnemer (tevens het enige meisje) was de tienjarige Judith Heikoop, de oudste deelnemer was de 93-jarige H.J. van de Beld uit Heino. Er werd in alle klassen (hoofdklasse, eerste klasse, tweede klasse, jeugd en huisdammers) gespeeld in groepen van vier spelers. Het speeltempo bedroeg een uur per speler per partij.

Jan deed mee in de eerste klasse en versloeg in zijn eerste partij met overtuigend aanvalsspel E. de Vries uit Hollandse Veld. In zijn tweede partij, tegen de Bredanaar J. van Oosterhout, kwam Jan langzaam maar zeker in het voordeel, maar hij slaagde er in een spannend eindspel niet in dit voordeel te verzilveren, waarna hij met remise genoegen moest nemen. Analyses achteraf wezen uit dat hij in het late middenspel een kans op een positionele winst heeft laten liggen.

In de derde partij, tegen W. Speksnijder uit Genemuiden, ging de strijd lange tijd gelijk op, maar na een strategische misgreep van Speksnijder speelde Jan de partij secuur naar winst. Daarmee was hij groepswinnaar en nam hij de eerste beker van de dag in ontvangst.

Na in totaal zes uur gedamd te hebben, streden de groepswinnaars vervolgens in sneldampartijtjes van tien minuten per speler per partij om de wisselbeker. Die partijen won Jan allemaal overtuigend. In de slotpartij, tegen G. H. Janssen uit Hengelo (die de wisselbeker al ooit heeft gewonnen), besliste Jan de partij met een fraai gambiet (zie diagram), even later gevolgd door een combinatie naar dam.

Jan: “Mijn naam wordt binnenkort in de wisselbeker van Kampen gegraveerd. Volgend jaar heb ik dus een reden terug te keren naar Kampen, want dan moet ik de wisselbeker verdedigen.” Maar eerst speelt Jan de komende weekenden nog enkele andere toernooien. “Komende zondag, 11 maart, gaan Hans de Vast en ik naar Delft voor het toernooi ‘Dammen van de toekomst’, een damtoernooi met een experimentele telling. En zaterdag 17 maart is er het sneldamtoernooi van Schoonhoven.”

 
   
 
G.H. Janssen (Hengelo)
 


 
Jan Jacobs (NDG)
   


Slotfragment uit Jan Jacobs - G.H. Janssen (Hengelo)

Jan heeft zijn tegenstander positioneel al overspeeld en zet de kroon op het werk met een echt gambiet (een offer dat je met rente terugkrijgt).

40-35! (bereidt een combinatie voor) 4-9 (zwart heeft alleen nog kans als hij de ruil 18-23 kan uitvoeren, maar hij krijgt de kans niet meer)
29-23! 18x29, 45-4
0! 1-6, 27-22, 2-7, 22-18, 13x22, 28x17, 21x12, 35-30, 24x35, 33x4... en de wisselbeker was binnen.

 
         
   

Nieuwegeins bekerviertal ligt uit de competitie door verlies met 7-1 van OG Utrecht.

Utrecht - Afgelopen maandag 28-1 is het bekerviertal van het Nieuwegeins Damgenootschap zijn meerdere tegengekomen. Met een royale overwinning van OG Utrecht van 7-1 werd NDG hiermee uitgeschakeld. OG mag het hierna opnemen tegen Bunschoten.

Cor de Kruijff speelde een avontuurlijk zetje. Maar had dit niet helemaal goed doorgerekend. Vanaf het middenspel naar het eindspel was Cor daardoor beperkt in zijn bewegingen. Met name door schijf 37 van Alfons Ottink. Laatstgenoemde maakte het karwei feilloos af.

Jan Jacobs bouwde een geweldig stevig centrum op. Maar er doemde plots een fikse dreiging op. Jan stond voor de keuze, een afruil op zeker, of de spanning opvoeren en spelen voor alles of niets. Daarna kon Cock een rondslag uitvoeren. Waarna het spel uit was voor Jan. (analyse volgt).

Ook Ed werd van begin af aan onder druk gezet. In het middenspel zat hij al behoorlijk vast. Een wanhoopsruil bleek achteraf geen soelaas te bieden, waardoor Wouter van Beek de winst pakte.

De enige die met een remisepunt naar huis ging was Gerard Bakker die een puike wedstrijd speelde. Hij wist het veradelijke spel van Arne avan Mourik te pareren. In het middenspel ging de strijd zelfs gelijk op. Toch probeerde de Utrechter nog enkele valkuilen uit te zetten in het eindspel. Maar Gerard benutte de volle bedenktijd en zette het schip veilig aan wal. 1-1.

       
    OG Utrecht - NDG  
 1.
2.
3.
4
.
Wouter van Beek
Alfons Ottink
Arne van Mourik
Cock van Wijk

-
-
-
-

Ed Kok
Cor de Kruijff
Gerard Bakker
Jan Jacobs
2-0
2-0
1-1
2-0

------
7-1

3
2
4
1
         
   

Nieuwegeins bekerviertal wint fortuinlijk
van Woudenberg.

Nieuwegein - Afgelopen donderdag 28-1 heeft het bekerviertal van het Nieuwegeins Damgenootschap een royale overwinning van 6-2 binnen gesleept op het damviertal van Woudenberg. Na de zware storm van vorige week werd de toen geplande wedstrijd verschoven. Het waren Feike Reitsma en Cor de Kruijff die het scorebord vrij snel op 4-0 zetten.

Gerard Bakker en Ed Kok speelden gelijk tegen resp. J. van Walsum en C. van Setten. Gerard Bakker en zijn tegenstander waren verwikkeld in een boeiend flankenspel. Een karakeristiek duel met een witte schijf op 24 en van Walsum met een zwarte schijf op veld 2. Beide spelers probeerde ieders voor zich een glimpje voordeel te behalen. Maar zij hielden elkaar angstvallig in evenwicht en de strijd eindigde uiteindelijk in een terecht gelijkspel.

Feike: 'Het was halverwege de partij aftasten, waar ligt precies het voordeel'. Maar gaandeweg veroverde de Nieuwegeiner het centrum. L. van Raay verdedigde zich te passief, waardoor hij steeds meer naar achteren werd geduwd. In het eindspel werd de witte stelling compleet van het bord gedrukt en kon Feike de volle twee punten binnenslepen.


Persoonlijk kampioenschap UPDB ronde 2:

Gelijkspel voor Jan Jacobs.
Verlies voor Kumar Bihari en Sjef Valk jr.


Met nul punten bungelen Kumar en Sjef Valk jr. onderaan de ranglijst van het persoonlijk damkampieonschap UPDB. Dit seizoen heeft het wedstrijdcomité besloten om een mix te spelen van het de eerste- en hoofdklassespelers, volgens het Zwitsers systeem.

Kumar Bihari kwam vanuit een korte vleugelopsluiting op schijfachterstand tegen Dick Roelofs (DVSB). Maar Kumar Bihari nam uit de moed der wanhoop een doorbraakactie. Toch kreeg Roelofs weer het betere van het eindspel en speelde accuraat naar de volle winst.

Vanuit klassiek was de stelling volkomen gelijkwaardig tussen Cock van Wijk en Sjef Valk Jr. Maar op de 36e zet werd de NDG’ er geconfronteerd met een bekende maar nog altijd verrassende truc: eerst damgeven om vervolgens deze weer af te nemen en zelf naar dam te combineren. (zie diagram)

Jan Jacobs mocht het opnemen tegen Arie Koster. Beide spelers hielden elkaar goed in evenwicht. Jan probeerde in het eindspel een aanval op te bouwen. Maar Arie wist dit listig te omzeilen en eindigde dit duel in een gelijkspel. Jan heeft inmiddels 3 punten uit twee wedstrijden.

Ga voor overige uitslagen en verslag naar de site van de UPDB.


       
 
Cock van Wijk (OG Utrecht)
 
 
Sjef Valk jr. (NDG)
   
   

Persoonlijke wedstrijden UPDB vertegenwoordigd met drie Nieuwegeinse spelers.

In eerste instantie was het Sjef Valk jr. die zich opgaf voor het persoonlijk kampioenschap UPDB. Maar inmiddels is het Jan Jacobs, nieuw seniorlid bij NDG de tweede kandidaat die net als Sjef ingedeeld staat in de eerste klasse. Jan won en wel van de debutant Wim de Jong, speler van Vriendenkring/UDG. Door initiatiefrijk spel kreeg Jan een voordelige stelling in het middenspel. Wim kon zich welliswaar in het eindspel losmaken uit de hekstelling. Maar een secuur uitgespeeld eindspelletje van twee om twee schijven pakte uit in het voordeel van Jan.

Sjef Valk kwam door een slordigheidje een schijf achter in de opening tegen Cor van Rooij, duizendpoot van ADG. Naast arbiter, webbeheerder, speelt hij ook nog gewoon mee. Een schijfachterstand die werkelijk geen enkele uitweg bood naar een ontsnapping waardoor Sjef zich uiteindelijk gewonnen gaf.

Omdat Wouter van Beek zich vlak voor aanvang had afgemeld, kon Kumar Bihari (die opgesteld stond als reservespeler), invallen. en werd in allerijl opgeroepen. Peter-Frans Koops won van Kumar Bihari. Op dit bord was pittig flankspel te zien, waarbij het voordeel bij de Bunschoter dammer lag. In het middenspel werd Bihari positioneel overspeeld.

Kijk voor overige informatie over de eerste ronde van de persoonlijke wedstrijden die gespeeld worden door 28 kandidaten, op de UPDB-site.

 
         
   


Nieuwegeinse damachttal wint
op het nippertje van UDG P1.


Verslag van de uitwedstrijd tegen
UDG P1- 11 december, Ronde 9 (laatste)

Het heeft toch even geduurd tot einde van de avond, alvorens het eerste damachttal de winst op zak had tegen het Utrechts Damgenootschap P1 en zij daarme verzekedr waren van een derde plaats in de hoofdklasse UPDB. Zeker geen slecht resultaat.

Omdat het slechts drie seizoenen geleden promoveerden naar de hoodklasse. Vorig jaar eindigde NDG zelfs op een tweede plaats. Het begon met een 2-0 achterstand doordat Nieuwegein met een man minder moest spelen. Maar de overige teamleden waren zich er van bewust dat er met opgeheven hoofd verder geknokt diende te worden.

Lees het gehele verslag op externe competitie. met daarin onder andere een partijanalyse van Ed Kok.

       
         
     


Persoonlijke kampioenschap van de UPDB 2007
.

Vanaf 10 januari 2007 a.s. organiseert de UPDB weer het persoonlijk kampioenschap 2007 van de provincie Utrecht staat. Evenals vorig seizoen worden de wedstrijden gespeeld op de woensdagavonden. Maar dat zal nu plaatsvinden in het gebouw van de Nederlandse Bridgebond, het Nationaal Denksportcentrum Den Hommel, Kennedylaan 9, Utrecht, tel. 030-275 99 99.

Voor het Nieuwegeins Damgenootschap zijn in het verleden Arie van Nieuwkerk, Cor de Kruijff en Sjef Valk jr. uitgekomen. Arie werd kampioen in de eerste klasse omstreeks 2001. Cor kwam vorige jaar uit in de Hoofdklasse. En Sjef Valk jr. speelde drie seizoenen mee en eindigde twee keer op de tweede plaats.

Afhankelijk van het aantal deelnemers zullen zowel voor de hoofdklasse als de eerste klasse negen rondes Zwitsers worden gespeeld. De aanvangstijd is: 19.30 uur.
Voor beide klassen geldt een speeltempo van 60 zetten per 2 uur/per speler. Vervolgens 30 zetten per uur/per speler.
Uitstel van wedstrijden is alleen mogelijk bij overmacht en dient vooraf te worden gemeld bij de wedstrijdleider persoonlijke wedstrijden.

Ga voor deze aanrader naar de site van de UPDB. En als je je wilt opgeven schrijf je je in op het formulier op het prikbord in ons clublokaal. Of stuur een e-mail naar hcdwaard@xs4all.nl       
         
 


Nieuwegeins damachttal wint royaal met 12-4 van LDV Loenen.

Verslag van de thuiswedstrijd tegen
LDV Loenen - 30 november, Ronde 8


In een thuiswedstrijd tegen LDV Loenen heeft het Nieuwegeinse damachttal flink uitgehaald. Met maar liefst vijf overwinningen heeft NDG het aantal bordpunten flink opgeschroefd.
Arie van Nieuwkerk haalde halverwege een slagzet uit richting damlijn. Maar verrekende zich. Hij had niet verwacht dat er nog een terugruil zou plaats vinden. Waardoor Arie geen dam kon halen maar juist een schijf achter kwam.

Kijk voor de uitslagen van overige clubs en ranglijsten op de UPDB-site


Zenderstad P3 te sterk voor Nieuwegeins damviertal.

Verslag van de uitwedstrijd tegen Zenderstad P2 -
28 november, Ronde 8


Met de uitwedstrijd tegen Zenderstad P3 lukte het Nieuwegeins damviertal niet een gelijkspel te pakken van de IJsselsteinse dammers. Het waren Marinus Entrop en Rob de Wit die genoegen moesten nemen met een nederlaag.

Teamcaptain Ids van der Lijn en Anton van Hal brachten de schamele puntjes binnen. Laatsgenoemde speelde tevens een prachtige partij twee dagen later als invaller tegen Loenen van het achttal.

Kijk voor de uitslagen van overige clubs en ranglijsten op de UPDB-site