Theo van Londen de nieuwe Kampioen van NDG.

Theo van Londen is de opvolger van Sjef Valk sr. als kampioen van NDG.
Kampioenschap NDG op slotdag beslist. 

Lees verder...
Het eerste open sneldamkampioenschap van Nieuwegein is succesvol verlopen.

Liefst 42 dammers kwamen zaterdag 21 juni af op het toernooi dat gehouden werd ter gelegenheid van de viering van het 25-jarig jubileum van damclub NDG. Onder de deelnemers veel bekende dammers uit Nieuwegein en uit de regio Utrecht, ook oud-leden van NDG, en enkele nationale subtoppers.

Lees meer over deze historisch dag...
 
   
     
   
 
 
Wie NDG clubkampioen wordt, blijft voorlopig nog een mysterie.

Met nog drie speelrondes te gaan blijft het nog altijd ijzingwekkend spannend in de top van de Nieuwegeinse dammers van damclub Nieuwegein. Afgelopen donderdag 29 mei liet koploper Jan Jacobs een punt liggen tegen Gerard Bakker.

Lees verder...
 
 
     
 
Spanning om damkampioenschap neemt toe

Wie dit seizoen gekroond wordt als de beste dammer van Nieuwegein is nog met geen mogelijkheid te zeggen. De strijd om het clubkampioenschap van damclub NDG blijft onverminderd spannend. Koploper Jan Jacobs leek naaste belager Theo van Londen van zich af te schudden, maar kreeg de winst net niet rond.

Lees verder...
   

Spanning om kampioenschap interne competitie NDG loopt op.

De strijd lijkt nog allerminst gestreden om het kampioenschap van damclub Nieuwegein. Er heerste een broeierige sfeertje in de speelzaal op de wekelijkse damavond voor de spelers van NDG in het Geinlicht aan de Nedereindseweg nr. 1.

Lees er meer over...

Sjef Valk jr. pakt brons in het Persoonlijk Kampioenschap UPDB

Voor het vierde jaar op rij lukte het Sjef jr. wederom om op het podium te bestijgen. In 2002, 2006 en 2007 wist hij zilver te veroveren. Nu eindigde hij derde en ging met het brons naar huis. Het zilver ging naar Arie Koster (Udg/Vriendenkring) en het Kampioenschap ging naar Huibert Koops (Bunschoten).

Lees verder...
     

NDG presenteert zich prima tijdens Oranjemarkt

ndg.030

Damclub NDG uit Nieuwegein heeft zich prima gemanifesteerd tijdens de traditionele Vrijmarkt in Vreeswijk, op Koninginnedag. Vele tientallen marktbezoekers damden tegen de NDG-ers, bladerden door het clubblad, werden geïnformeerd over de damclub en namen informatie en contactgegevens van NDG mee naar huis. Onder de belangstellenden bevonden zich kinderen, studenten, volwassenen én oud-leden.

Lees er meer over...

   

NDG met stand op de Koninginnemarkt
in Vreeswijk.


Nieuwegein – Aanstaande woensdag 30 april zal Het Nieuwegeinse Damgenootschap vertegenwoordigd zijn met een stand op de Vreeswijkse Koninginnemarkt. De stand zal permanent bemant worden door NDG-voorzitter Jan Jacobs, afgewisseld door enekel leden van NDG. Met damborden met schijven kunnen voorbijgangers kennis nemen van deze boeiende denksport die iedere donderdagavond in het Geinlicht aan de Nedereindseweg 1, beoefend wordt.

Koninginnedag wordt op 30 april van 09.00 - 16.00 uur in het autovrije gebied "tussen de bruggen en sluizen" gevierd met een grootse vrijmarkt en met veel muziek o.a. bij terrassen aan het water en diverse activiteiten.

     
   

Volop spanning in de race om de kampioensbeker in de Eerste klasse

Persoonlijke Kampioenschap UPDB 2008. Ronde 8

In de hoofdklasse heeft Jan Jacobs de elfde plek bezet door een overwinning te behalen op clubgenoot Hans de Vast.
In een Nieuwegeins onderonsje kreeg de Jan, met flankspel overwicht op het centrum van Hans. De druk nam steeds meer toe en uiteindelijk bezweek Hans onder het positioneel geweld. Hans voert als lantaarndrager de 16 plaats in de Hoofdklasse.

Eerste klasse

NDG-er Sjef Valk jr. klom naar de derde plek door een partijzege op Jan van der Lit (UDG/Vriendenkring). Een klassiek spel van het begin tot het eind. Een gevecht om het centrum. Met enig tempovoordeel kwam Sjef er halve wegen achter dat zijn rechtervleugel niet evenredig met schijven gevuld was. Met zijn linkerflank kwam Sjef opzetten en knelde twee randschijven van Jan. Bij de laatste 15 zetten bouwde de Nieuwegeiner het echte positie voordeel uit in zijn richting. Een offer van drie schijven, om door te breken mocht niet toen niet meer baten voor de UDG-er en gaf zich gewonnen.

NDG-er Kumar Bihari deelde de punten met UDG/Vriendenkring speler Hans van Drogenbroek. En staat hiermee op de vierde plaats.

Ga voor de detailuitslagen loting voor de laaste ronde en verslagen van het PK 2008 naar de UPDB-site.

Jan Jacobs plaatst zich voor NK sneldammen

Succes voor de Nieuwegeinse dammer Jan Jacobs. De voorzitter van NDG wist zich zaterdag 12 april te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap sneldammen in de B categorie (deze categorie is voor dammers met een rating tot 1100). Jan eindigde tijdens het Utrechts Kampioenschap Sneldammen met 14 punten uit 12 wedstrijden als achtste.

Lees er meer over...
     

Jan Jacobs behaalt eerste prijs in sneldamtoernooi Hardinxveld-Giessendam

In het jaarlijkse sneldamtoernooi van Hardinxveld-Giessendam, dat dit jaar in het Paasweekend plaatsvond, is NDG-er Jan Jacobs in een veld van 64 dammers na 12 ronden Zwitsers als 7e geëindigd. Tevens behaalde hij de eerste plaats in het klassement voor spelers uit de landelijke eerste klasse (voor spelers met rating tot 1100).

Lees er meer over...

   

Ed Kok wint Paastoernooi van NDG

Een analyse van Jan Jacobs

Ed Kok heeft het Paastoernooi van NDG gewonnen. Ed schoot in het jaarlijkse sneldamtoernooi van het Nieuwegeins Dam Genootschap als een raket uit de startblokken, reeg de overwinningen aan elkaar en finishte op 17 punten uit 9 wedstrijden. Jan Jacobs en Gerard Bakker streden om de tweede plaats.

Lees meer over dit sfeervolle spektakel...

     
Regionale dammers op dreef in Hoekse Waard

Tekst en fragmenten: Jan Jacobs

Het jaarlijkse sneldamtoernooi van de Hoekse Waard, dat op zaterdag 8 maart in Strijen werd afgewerkt, is gewonnen door de nationale subtopper Anton Kosior (rating 1287). NDG-er Jan Jacobs eindigde in dit toernooi, waaraan 40 dammers deelnamen, eervol als vijfde met een score van 13 uit 10.

Lees er meer over...
 
Theo van Londen weer in Combinatie van de Maand

Tijdens de slotronde van de Nationale competitie KNDB speelde DVSB 3 tegen het IJsselsteinse Zenderstad. NDG speler Theo van Londen die voor Zenderstad uitkwam heeft in het late middenspel een heuse 'Zevenklapper' uitgehaald tegen DVSB-speler Hans van Roemsburg.

Je gelooft je ogen niet...
 
Interview van Rob de Wit op televisie!

Tekst: Jan Jacobs

Rob de WitNDG-er Rob de Wit was maandagavond 18 februari op televisie.
Op prime time nog wel! In het sportprogramma Holland Sport werd de voormalige linksbuiten van FC Utrecht, Ajax en het Nederlands Elftal geïnterviewd door Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk over zijn stormachtige carrière in de voetbalwereld, die reeds op 22-jarige leeftijd abrupt werd beëindigd na een hersenbloeding. Op verzoek van Wilfried de Jong vertelde Rob zijn levensverhaal nog eens.

Lees er verder over...

Prachtige prestatie's voor de vier NDG-ers om het Persoonlijk Kampioenschap UPDB.

De vier NDG-ers die vertegenwoordigd zijn om het persoonlijk kampioenschap van de UPDB zijn in derde ronde gezamelijk met zes punten thuis gekomen. Jan Jacobs wist topspeler Andrew Tjon A Ong een punt af te snoepen door een zwaar bevochten maar verdiende remise in de wacht te slepen.

Lees meer over de derde ronde persoonlijk kampioenschap UPDB...

Theo van Londen haalt combinatie van de maand uit

Meteen bij de start van de maand februari haalde Theo van Londen in de interne competitie van NDG een fraaie combinatie uit tegen Jan Jacobs.

Ga gauw naar Theo's nieuwe Combinatie van de maand...

 

Jan Jacobs wint damtoernooi van Zwartsluis

NDG-er Jan Jacobs heeft op zaterdag 2 februari het Tamek damtoernooi van D.S.S. Zwartsluis (Overijssel) gewonnen. Jan schreef in voor de hoogste klasse (hoofdklasse), waarin hij drie landelijke spelers trof, die hij alle drie versloeg in partijen van een uur per speler per partij. Daardoor won Jan zijn hoofdklasse groep.

Beleef het gevoel van een toernooiwinnaar...

Jan Jacobs derde tijdens Open Sneldamkampioenschap van Scheveningen

NDG-er Jan Jacobs heeft afgelopen maandagavond (28 januari) tijdens het Open Sneldamkampioenschap van Scheveningen een eervolle derde plaats behaald. Hij behaalde na zeven ronden Zwitsers negen punten: vier overwinningen, een remise en twee nederlagen.

Bekijk de analyse van Jan Jacobs...
Kort bekeravontuur van NDG

Een verslag van: Jan Jacobs

Het bekeravontuur van NDG duurde dit jaar slechts één ronde. Titelverdediger VDC uit Veenendaal versloeg NDG maandag 21 januari met 6-2. Tegenover twee nederlagen stelden de Nieuwegeiners slechts twee remises.

Lees er meer over...

Turbulent spelverloop tijdens interne competitie.

Afgelopen donderdag 17 januari werd er weer volop gestreden om de uiteindelijke kampioensbeker van NDG, met mereendeel interessante partijen. Maar het leverde hier en daar ook onverwachte uitslagen op. Tenminste wat je onverwacht kunt noemen.
Zo speelde Marinus Entrop remise tegen de nummer twee in de ranglijst Theo van Londen. Maar ook een geweldige prestatie van Rob de Wit die in een messcherpe dampartij leermeester Gerard Bakker op gelijk spel zette. Maar wat denkt u van het spelverloop tussen Jan Jacobs en Ids va der Lijn. Deze partijanalyse leverde weer een combinatie van de maand op.

Dus druk snel op de knop: Combinatie van de maand... en smul.

Flitsende opening damseizoen NDG

Verslag van Jan Jacobs en Sjef Valk jr.


NDG is het nieuwe damjaar volgens goede traditie begonnen met een sneldamtoernooi. In het Geinlicht verzamelden zich donderdag 3 januari 16 dammers, die in twee groepen een toernooi afwerkten met een speeltempo van tien minuten per speler per partij. Het werd een gezellig toernooi, waarin de dammers onder het genot van gehaktballetjes, kaasstukjes en rode wijn hun blitzpartijtjes afwerkten.

Lees er meer over deze goede traditie...
NDG-ers ruim vertegenwoordigd
op Kersttoernooien in de regio.


Verslag: Jan Jacobs


Liefst zes NDG-ers deden zaterdag 29 december mee aan het OG-Wessels toernooi, het dam evenement dat jaarlijks volgens goede traditie op de laatste zaterdag van het jaar wordt gehouden in denksportcentrum Den Hommel in Utrecht.

> Een kijkje in regio...

Hans de Vast stunt tijdens NK Rapid:
Laurens Fijn van Draat wordt vijfde van Nederland


Door Jan Jacobs

Na een kolkende dag dammen met ontelbaar veel barrages hebben de NDG-ers Laurens Fijn van Draat, Hans de Vast en Jan Jacobs wisselend gepresteerd op het Nationaal Kampioenschap Rapid Dammen. Laurens Fijn van Draat werd knap vijfde van Nederland.

> Lees er meer over dit geweldig toernooi...

Het tweede damviertal van NDG gaat in slotronde kopje onder.

In de slotronde van de viertallencompetitie, is het tweede damkwartet van Het Nieuwegeins Damgenootschap niet gelukt om een puntje van kersverse kampioen Overvecht af te snoepen. Overvecht was met de voorlaatste ronde al kampioen geworden vanwege een zelfde verpletterende overwinning op Loenen en kon dus achterover leunend de laatste ronde ingaan.

> Lees er meer over...
NDG P1 davert over Veenendaal heen

Door Jan Jacobs

Met een daverende 13-3 overwinning op het hoog ingeschatte Veenendaal heeft het eerste achttal van NDG de competitie in de provinciale Utrechtse hoofdklasse afgesloten. Daardoor zijn de Nieuwegeiners met acht punten uit acht wedstrijden keurig in de middenmoot geëindigd, op de vijfde plaats. Het ‘sterrenteam’ van OG uit Utrecht werd afgelopen woensdag kampioen, terwijl UDG Vriendenkring en Austerlitz een beslissingswedstrijd zullen spelen voor handhaving in de hoofdklasse.

> Lees meer over deze sfeervolle slotronde in Utrecht...

Drie NDG-ers die op 23 december aan een echte finale om het Nederlands Kampioenschap deelnemen!

In totaal deden 50 dammers mee aan het NK Rapid: 26 in de categorie met een rating boven 1100 en 24 in de ratingcategorie tot 1100. In beide categorieen zouden de eerste 16 zich plaatsen voor de finale. Dat leek misschien een makkie, maar de tegenstand was enorm taai. Jan Jacobs bijvoorbeeld stelde zijn finaleplaats pas veilig door een overwinning in de slotronde.

> Lees er meer over...

Een fraaie overwinning voor het
tweede viertal van NDG.


De zesde ronde (inhaalwedstrijd van 8 november) van de externe competitie voor viertallen, is in het voordeel van Het Nieuwegeinse Damgenootschap beslecht. Het heeft in een thuiswedstrijd tegen het Utrechtse UDG/Vriendenkring met 6-2 gewonnen. Het was voor NDG P2 de eerste overwinning.

> Lees meer over deze eerste overwinning van NDG P2...
Een nederlaag voor het Nieuwegeins damviertal
tegen Loosdrecht P2.


Het is het tweede damachttal van NDG helaas niet gelukt een gelijkspel te behalen tegen het kwartet uit de Loosdrecht. De nederlaag is dit keer gelukkig beperkt gebleven tot 3-5. Want in de onlangs gespeelde vijfde ronde werden de Nieuwegeiners nog onderuit gehaald met 7-1.

> Lees er meer over...

ADG P1 met hakken over de sloot naar winst.De voorlaatste competitie heeft ADG heel wat zweetdruppeltjes moeten laten om de winst in eigen huis te houden. NDG zat echt met hakken in de grond genageld. Uiteindelijk werd het 9-7, maar was dus echt met hakken over de sloot!

> Lees het verslag van Harry de Waard en Sjef Valk jr.
> Analyse: Jan Jacobs

Een remise voor het Nieuwegeins damviertal
tegen Loenen P3.


Het tweede damachttal heeft in een reeks van bruisende dampartijen gelijk gespeeld tegen LDV Loenen P3. Dat er stijgende lijn in de resultaten is, moge duidelijk zijn. Vorig jaar verloor het nog met 5-3 in de eerste ronde. De hoofdrollen waren weggelegd voor Anton van Hal en Tjeerd Postma die beiden hun dampartij winnend afsloten.

> Lees er meer over...

NDG stelt klassebehoud veilig

Door Jan Jacobs

Het eerste team van NDG heeft zijn zesde wedstrijd in de Utrechtse hoofdklasse gemakkelijk gewonnen. De Nieuwegeinse dammers versloegen het Utrechtse UDG met ruime cijfers: 11-5. Alleen de twee topspelers van UDG, Paul de Heus en H. van Snippenburg, kwamen tot winst, maar de overige dammers uit Utrecht kwamen duidelijk te kort tegen NDG.
Door de overwinning heeft NDG zich verzekerd van handhaving in de Utrechtse hoofdklasse. De laatste twee wedstrijden, tegen hoog geklasseerde teams, kan NDG daardoor vrijuit spelen.

> Lees er meer over...

Tweede damviertal NDG fors onderuit
tegen Loosdrecht P2.


Het tweede damviertal van NDG heeft een forse nederlaag moeten verwerken tegen het tweede van Loosdrecht.
Als enige speler was het Rob de Wit, de man van de wedstrijd was dit keer die de laatste punten van NDG wist te verdedigen. Rob wist met uiterst spelconcentratie een plusremise binnen te halen. Zijn dagelijkse zelfstudie via damopleidingen hebben Rob naar een hoger niveau getild. Tegenstander H. Krops is er inmiddels getuige van geworden.

> Hoe kon het nu toch allemaal misgaan?...

Tweede verliespartij NDG P1.
Dit keer van Zenderstad
.

Wat niemand van Het Nieuwgeinse Damgenootschap verwachtte kwam uiteindelijk wel pijnlijk uit. Het eerste damachttal van NDG P1 verloor in de thuishaven Het Geinlicht met 7-9 van Zenderstad uit IJsselstein.

Vorig jaar kon het eerste damachttal van NDG nog een vuist maken. Het wist toen diezelfde club uit IJsselstein met 12-4 op te rollen. Dit keer speelde het achttal zwak en waren enkele spelers kennelijk de weg kwijt.

> Lees meer over dit Koningsdrama...

 
Kansen voor NDG 2 na fraai gelijkspel tegen UDG/Vriendenkring P2.

Het tweede damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft in het treffen tegen UDG/Vrienedenkring wederom een belangrijk punt vergaard in de strijd om de UPDB competitie viertallen. Het team van Ids van der Lijn was weer compleet na afwezigheid van Tjeerd Postma.

> Lees er meer over...
Eerste nederlaag NDG P1

Het eerste achttal van NDG is tegen zijn eerste nederlaag in de Utrechtse hoofdklasse van dit seizoen aangelopen. Het sterke achttal van Ons Genoegen uit Utrecht was op donderdag 25 oktober met 11-5 veel te sterk. Geen schande, want de ploeg uit de Domstad speelt met een aantal sterke spelers, die ook in de landelijke competitie hoge ogen gooien. Bovendien leverde de ontmoeting veel leuke partijfragmenten op.

> Geniet van het verslag met de diagrammen...

Jan Jacobs vijfde in Duits toernooi

NDG-er Jan Jacobs heeft in het toernooi in het Duitse Korbach de vijfde plaats behaald. In acht partijen behaalde Jan 11 punten. Hij won vijf keer, speelde een keer remise en verloor twee partijen. Met 11 punten kwam een puntje te kort voor een podiumplaats.

> Geniet nu van een werkelijk schitterende lokzet van Jan Jacobs...

NDG 2 heeft een knap gelijkspel behaald tegen LDV Loenen P3.

Het tweede damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft in een spannende streekderby thuis gelijk gespeeld tegen LDV Loenen P3. In het begin van de avond zag het er verre van uit. Maar invaller Hans de Vast bewees op het cruciale moment als laatst spelende - toen de club tegen een achterstand aan keek - van onschatbare waarde te zijn.

> Lees er meer over...

Woudenberg en NDG houden elkaar in evenwicht

Opnieuw heeft het eerste team van NDG een 8-8 gelijkspel geboekt in de bondscompetitie van de Utrechtse hoofdklasse. De Nieuwegeiners keerden na een spectaculaire wedstrijd met veel winst- en verliespartijen, met een gelijkspel terug uit Woudenberg. Dit keer had er veel meer ingezeten, maar tegen het eind van de avond vielen de dubbeltjes allemaal precies de verkeerde kant op.

> Lees dit verslag van een dubeltje op z'n kant...

NDG krijgt Loenen niet klein

Het eerste achttal van NDG heeft een tamelijk teleurstellend gelijkspel geboekt tegen het eerste achttal van LDV uit Loenen: 8-8. Alleen Ed Kok  kwam tot een overwinning. Daar stond een nederlaag van Kumar Bihari tegenover. Alle overige zes partijen eindigden in remise.

Ga daar maar eens voor zitten...

Gevoelige nederlaag voor het
tweede damviertal van NDG.


In het eerste UPDB-competitieduel hebben de spelers van het tweede damviertal van NDG een pijnlijke nederlaag moeten verwerken van de Utrechtse damclub Overvecht. Het op papier sterkere team, speelde overtuigend en bleek een maatje te groot te zijn voor het zeker wel goed getrainde en in vorm zijnde damviertal van Het Nieuwegeinse Damgenootschap.

> Lees er meer over...

NDG P1 wint met 6-10 overtuigend
van Austerlitz P1.


Met overwinningen op naam van Cor de Kruijff, Sjef Valk sr. en Karl van der Horst heeft Het Nieuwegeins Damgenootschap in een uitwedstrijd het eerste achttal van Austerlitz opzij gezet. Daarbij opgeteld met de nodige plusremises voor de Nieuwegeiners gaf aan dat NDG in vorm lijkt te zijn voor de strijd in de provinciale hoofdklasse UPDB.

> Lees er meer over

Prachtig eindspel

Hoe subtiel en diepgaand het eindspel kan zijn, zelfs met een minimum aan materiaal, bleek in de slotfase van de partij Jan Jacobs-Henk Zoonen, die op donderdag 20 september hun bondswedstrijd tussen Austerlitz-NDG vooruitspeelden.

> Bestudeer dit prachtige kunststukje

Succes voor NDG-er in Open Limburgs Kampioenschap Rapid Dammen

Twee dagen na de winst van het officieuze sneldamtoernooi van NDG op donderdag 23 augustus heeft Jan Jacobs opnieuw een prijs behaald: in het officiële eerste Open Limburgs Kampioenschap Rapid Dammen behaalde Jan de eerste prijs in de categorie voor spelers met een rating tot 1100.
Jan behaalde negen punten uit zeven wedstrijden: dat was in dit loodzware deelnemersveld (met enkele internationale grootmeesters!) goed voor de achtste plaats in een veld van 38 dammers.

> Lees er meer over

NDG sluit eerste competitieavond af
met een Rapidtoernooi.


Doordat enkele spelers nog niet zijn teruggekeerd van vakantie, besloot het wedstrijdcomité van NDG om een spontane rapidtoernooi te organiseren. Met partijen van tien minuten bedenktijd werd een avondprogramma van negen rondes afgewikkeld.
                                                                                            Lees er meer over...

De schoonheid van het eindspel

Een prachtig eindspel deed zich voor de in de slotfase van de partij Jan Jacobs tegen Rein Pistorius, tijdens het Open Nederlands Kampioenschap dammen in Nijmegen, eind juli 2007.
Een praktische, leerzame stand, die een winstvangst bevat, die alle ‘damgeleerden’ ter plekke over het hoofd zagen.

> Lees er meer over


In vriendschappelijke herinnering

T O O N   V A N   D E R   G U N

22 juli 1919 - 27 mei 2007

Afgelopen maandag ontving het bestuur een bericht van het overlijden van Toon van der Gun in de leeftijd van 87 jaar.
Als NDG verliezen we in hem een begenadigde dammer die jarenlang een waardevolle teamgenoot was in het tweede team van NDG
in de eerste klasse en later een flinke steen bijdroeg aan de promotie naar de provinciale hoofdklasse UPDB. Mede door hem en samen
met hem zijn wij destijds kampioen geworden.
Toon kennen wij als een doordammer, in de positieve zin van
het woord. Hij was een speler die in het eindspel tot aan het gaatje ging. Menig topspeler wist hij met de regelmaat een remisepuntje
of meer af te pakken.
Ook de teamleider van het achttal kon ik altijd op hem rekenen. Toon kwam dan trouw met zijn Volvootje uit Schalkwijk. Maar daarnaast was het ook een fijne clubgenoot. Een man met een gevoel voor humor.

Toon is sinds 1 juli 1995 lid van het Nieuwegeins Damgenootschap. Aan het eind van het seizoen van 2005 liet hij ons weten dat de gezondheid van zijn vrouw gestaag achteruit ging en dat hij het niet meer verantwoord vond om haar donderdagsavond alleen te laten.
En daarmee eindigde de damcarrière van Toon van de Gun.

Het bestuur en leden van
Nieuwegeins Damgenootschap wensen
zijn vrouw, kinderen en familie
alle kracht toe om dit verlies te verwerken.