UPDB Competitie - NDG - Austerlitz
 

Het Nieuwegeins damachttal wint van Austerlitz

Kampioenschap wuift in de verte

Na vijf overwinningen en één gelijkspel, staat het Nieuwegeins Damgenootschap aan kop van de ranglijst in de eerste klasse. NDG hoopte een gat geslagen te hebben met de nummer twee. Maar de damcombinatie Driebergen-Doorn doet het al wekenlang uitzonderlijk goed en staat met slechts twee punten minder op de twee plaats.
Afgelopen donderdag won NDG in een thuiswedstrijd van Austerlitz met 11-5. Het verhaal kende vijf winstpartijen, twee verlies- en een gelijkspel.

Het was Kumar Bihari die een flinke ruk aan het overwinningwiel gaf door van routinier Wim Knevel te winnen. Een fraaie lokzet ging eraan vooraf. Een van de specialiteiten van de teamcaptain. Wim kroop gretig achter de uitnodigende schijf zonder de kwade bedoeling ervan in te zien. Maar Wim kwam bedrogen uit en alras kon Kumar vernietigend uithalen. Kumar kon met de tempozet 39-34 de opbouw maen van een aanstaande rondslag. Wim staakte direct de strijd.

Daarna kon Hans de vast bijtijds weer naar huis omdat hij fortuinlijk de 2 punten voor NDG scoorde ten koste van Jan Tiemes. Hans omsingelde de korte vleugel van Jan. Er was geen ontkomen aan. In een wanhoops poging om te ontsnappen liet de Austerltz speler nog een slagzet naar dam toe. Einde oefening.

Arie van Nieuwkerk bouwde aan een centrumoffensief die staat als een huis. Met de voorwaartse ruil naar veld 23, dreigde Arie met een 1 om 2. Deze dreiging was onafwendbaar. Tot overmaat van ramp meende Wim van der broek een slagzet te kunnen uitvoeren. Maar hij vergat dat een van de schijven als combinatieschijf verdwenen was op het moment dat hij wilde rondslaan. Wim gaf direct op.

Theo van Londen komt goed door de opening heen, maar raakt door onverklaarbare reden in een hopeloze positie verzeild. Wil van den Broek profiteert ervan en kan via een zetje op dam komen. Wegens gebrek aan compensatie kan kort daarop Wil de eerste overwinning aantekenen voor Austerlitz.

Piet Schep verslikte zich in de op papier 'zwakkere' tegenstander Jan Geleijnse. Maar de uiterst scherp spelende Jan kon via een leuke slagwending op twee schijven winst komen. Doordat Piet positioneel goed stond vocht hij nog even door. Maar de Austerltzer maakt de partij keurig zonder foutjes te maken af.

Zelfs Sjef Valk sr. speelde de sterren van de hemel. Valk bouwde de stelling uiterst solide en aanvallend op. In het late middenspel werd zijn noeste arbeid bekroond met een fraaie overwinning op Harry Vredeveldt.

Stef Baerends kon twee winstpunten bijschrijven op Fred van Ee. Maar had er desondanks wel een flinke dobber aan. De Austerlitz speler die over weinig darmervaring scheen te beschikken.

De uiteindelijk 11-5 werd een feit doordat Gerard Bakker en Herman Keereweer gelijk speelden. Een zeer enerverende wedstrijd met volop verborgen slagzetjes, kansen voor beide spelers. Vandaar dat de laatste partij rond middernacht afgelopen was.

Maandag 1 december mag NDG het opnemen uit tegen Damclub Soest-Baarn 2 en op de slotavond woensdag 17 december tegen Het Groene Hart 2.

Bekijk de uitslagen op Toernooibase…
naar boven