UPDB Competitie - Ronde 4 - ADC - NDG
 

Nieuwegeins damachttal behaalt overwinning op Amerongen met de hakken over de sloot

Door een overwinning op damclub ADC heeft Het Nieuwegeins Damgenootschap wederom de koppositie in de eersteklasse overgenomen van titelverdediger en tegenstander ADC. ADC staat voor Amerongen-Driebergen Combinatie.
Afgelopen dinsdag 14 oktober was het zover. De spelers reisde af naar het gezellige en historisch hotel restaurant Buitenlust in Amerongen. Na een innemende toespraak van bestuurlid Evert van Grondelle gaf hij het startsein voor de wedstrijd met 8 partijen.

NDG kwam meteen op achterstand doordat Stef Baerends er niet bij kon zijn.
2-0. Maar nog geen half uur nadien begon het overwinningen te regenen. Het was Ed Kok die met verbazing opkeek toen hij twee schijven in de schoot geworpen kreeg van tegenstander Aart Kleinveld. Die zich vergiste door een schijf op te spelen en niet overzag dat zijn tegenstander kon doorslaan. Pure damblindheid. 2-2

Vervolgens zorgde NDG’er Hans de Vast voor de eerste overwinning op Wim Putman. Wim gaf behoorlijk tegenspel. En tot het late middenspel leken beide spelers gelijk op te gaan. Maar na die ene zet waar Wim hevig van schrok toen hij hem gezet had, zorgde ervoor dat er een fraai zetje in zat voor de Nieuwegeiner die op dam kwam en hiermee de partij in zijn voordeel besliste. 2-4.

Op bord 5 was een hevig strijd aan de gang tussen Piet Schep en Mees van der Grift. Mees speelde behoedzaam en liet de Nieuwegeiner komen. Deze moest natuurlijk oppassen genoeg tempi over te houden. Maar positioneel omsingelde hij de stelling van Mees en maakte hij in het middenspel hem een schijf afhandig. In het eindspel ging het snel en kon Piet de verzwakte vleugel overlopen en doorbreken. Mees zag er nadien geen brood meer in en gaf zich ruiterlijk gewonnen. 2-6.

Sjef Valk jr. Mocht het opnemen tegen de een graadje sterkere grote broer van Mees, Arie van de Grift. Een serieuze dammer die er extra voor ging zitten om er voor te zorgen dat ADC punten binnen zou halen. In een gesloten klassiek werd de strijd aangebonden. Sjef speelde naar voren met het plan een centrum als een vesting te bouwen. Maar ondanks die plannen was Arie mooi op tijd om de achtergebleven schijven op te spelen.

Maar in een onbewaakt moment ontsloot Arie zich uit twee schijven richting de rand. De Valk lag op de loer en zag meteen dat er een malse buit te verdienen was. Via twee geven en vervolgens kaatsen kon de ‘roofvogel’ op dam komen. Arie probeerde tevergeefs nog een schijf te winnen maar dat kon Sjef makkelijk voorkomen. Kart daarop gaf de Amerongenaar op. 2-8!

Maar daarna leek het of er een schep zand tussen de tandwielen van de overwinningsmachine kwam. Want het stokte onmiddellijk. Teamcaptain Kumar was zo geconcentreerd op zijn aanvalsplan, dat hij halverwege een twee om twee ruil voor de kiezen kreeg waardoor Jaap van Laar met één schijf 3 schijven kon vastpennen. Gehandicapt probeerde Kumar er nog wat van te maken. Maar halverwege ging hij opnieuw in de fout en kon Jaap een slagzetje naar dam uithalen. Einde oefening. 4-8

De stelling van Nieuwegeiner Arie van Nieuwkerk stond evenals de boekhouding van NDG als een huis. Maar halverwege moet er iets positioneel fout zijn gegaan. Arie zag het even niet meer. En de jeugdige ADC-speler Evert Wiggemansen kon hiervan dankbaar profiteren. Evert veroverde het centrum en wist in het eindspel Arie een schijf te ontfutselen. Daarna was het een kwestie van vereenvoudigen door middel van terugruilen. Waardoor de Amerongenaar
2 punten voor ADC kon bij boeken. 6-8. Daarna kregen de spelers van Het Nieuwegeinse Damgenootschap het benauwd.

Alle ogen waren toen gericht op Kwatta. Kwatta was in dit geval Gerard Bakker. Onze laatste hoop in bange uren. Een overwinning was iets te veel gevraagd bleek in het eindspel. Want de eerlijk gebied, dat tegenstander Bram Boer een geweldige partij dammen heeft laten zien. Voor Gerard as er geen doorkomen aan. Hij welliswaar ver naar voren. En Bram moest natuurlijk goed oppasssen om geen foutjes in het eindspel te maken. Maar dit heeft foutloos gedaan.
Het werd uiteindelijk 7-9 voor NDG.

In voorgaande wedstrjden heeft de Nieuwegeinse ploeg monsterzegen op LDV Loenen en UDG-Vriendenkring behaald. Hierdoor staat het met 24 bordpunten op een gedeelde eerste plaats met Austerlitz. Zij wonnen met 11-5 van Het Groene Hart 2.

NDG mag het op 30 oktober opnemen tegen DAWO-Woudenberg in een thuiswedstrijd. Het is voor de Nieuwegeinse dammers een goede uitgangspositie, maar het blijft spannend in de kopgroep van de eersteklasse UPDB-competitie.

Bekijk de uitslagen…
naar boven