UPDB Competitie - Het groene Hart - NDG
 

NDG behaalt tweede overwinning
in de degradatiepoule


verslag van Sjef Valk jr.
Afgelopen donderdag 28 nov. heeft het damachttal van NDG met een 9-11 winst afgesloten op Het Groene Hart. De bovenste borden behaalden de meeste winstpunten. Door winst van Stef Baerends, Ed kok en Gerard Bakker. De briefing vooraf aan NDG was helder: winnen! Deze opdracht is dan ook naar behoren uitgevoerd. NDG is weer een stapje in de goede richting van behoud in de hoofdklasse. Maar alles zal afhangen van de slotronde waarin Het Groene Hart uitkomt tegen Boboli-Bunschoten op 18 december. Het blijft vooralsnog spannend voor NDG.

Al na een 3 kwartier spelen scoorde Stef Baerends royaal door een slagzet naar dam uit te voeren en een fortuinlijk verloop naar de volle winst. In de opening zag Stef intuïtief aankomen dat opponent Jan Commandeur een bepaalde variant speelde. Hierop rekende Stef uit dat hij na enkele zetten iets zag aankomen wat uitgroeide naar een kansrijke slagzet naar dam. Jan had deze variant niet ingeschat en werd verrast. Stef stond wel een schijf achter. Maar vanwege losse schijven van Jan her en der over het bord kon Stef uiteindelijk een rondslag situatie creëren en de winst te voltooien.Sjef Valk sr. neemt halverwege in het late middenspel te veel risico. Gerrit IJssel kon tussen twee schijven lopen en wist hiermee een doorbraak te nemen. Sjef stond voor de zware opgave: verdedigen uit alle macht! Hij ging er in ieder geval goed voor zitten en benutte alle beschikbare tijd. Met uiterst secuur spelen lukte het Sjef om zet voor zet de minst slechte voortzetting te spelen. Gaandeweg forceerde de Nieuwegeiner doorbraak via schijfoffer. Uiteindelijk bezondigde Gerrit IJssel zich aan de gretigheid van een schijf tussenloop. Sjef kon simpel remise maken door eveneens achter een losse schijf te lopen.

Kumar Bihari werd verrast doordat tegenstander Chris Schippers in het middenspel een enorme schijvenafwikkeling ontketende. De stand bleef weliswaar gelijk maar de schijf van Chris zou kort daarop promoveren. Maar glad als een aal wist de Nieuwegeinse teamcaptain eveneens een doorbraak naar dam te vinden. Het leek nog wel even penibel voor Kumar te worden. Maar enige zetten nadien zag Chris in dat een overwinning te dun was en ging hij accoord met het remise-aanbod van Kumar.

Een gelijkwaardige partij tussen Gerard Bakker en Bertus Jansen. Mooie klassieke opbouw waar beide spelers zich prettig bij voelden. In het eindspel ontwikkelden beide spelers heel behoedzaam. Bertus meende in het eindspel een tussen loop van twee schijven kunnen spelen in veronderstelling dat zijn tegenstander vast zou lopen door oppositie. Maar had dit niet secuur uitgerekend. Want het was juist Gerard die dit allemaal wel op de zet nauwkeurig had uitgestippeld. Het was een kwestie van enkele zetten dat Gerard zijn winst kon verzilveren en de NDG-kar een flink duw in de goede richting kon geven.Op het bord van Arie van Nieuwkerk en Gerard Benning ontwikkelde zich een super ingewikkelde stelling. Een spannend duel over en weer. Maar in het eindspel komt de Nieuwegeiner in temponood. Beide spelers zijn inmiddels door gebroken. Een ingewikkeld dommeneindspel voltrekt zich en Arie ziet geen uitweg meer en moet de strijd staken.

Ed Kok leek in het eindspel iets teruggedrongen te staan tegen Max Hanssens. Maar schijn bedriegt. De aanval kwam via de flanken. Ed speelde halverwege de dreigende schijf achterloop. Deze was onweerlegbaar. Max zou hiermee altijd een schijf achter komen. Zijn centrum werd langzamerhand krachteloos. Daarna kon Ed langzamerhand denken aan de doorbraak naar dam. Tevergeefs probeerde Max nog door te breken. Maar die hoop vervloog doordat Ed met zijn net behaalde dam kon rondslaan. Over en uit.

In een scherp gespeeld duel tussen Piet Schep en Frans Boot moest Piet in het eindspel zijn meerdere erkennen. Frans speelde sterk aanvallend. Piet moest zwaar in de verdediging gaan. Maar Frans wist op een verrassende wijz door te breken. Voor Piet was hiermee de partij in het voordeel van de Groene Hart-speler beslecht.

Hans de Vast en M. Shankar eindigde in een gelijkspel. Over de hele linie kan gesteld worden dat beide spelers aan elkaar gewaagd waren.

Bekijk de uitslagen…
naar boven