UPDB Competitie - NDG - aDG
 

Historische nederlaag voor NDG

verslag van Harry de Waard en Sjef Valk jr.
In de vierde ronde van de UPDB-competitie heeft het damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap met (schrik niet) 1-15 verloren. Nimmer heeft zo’n grote nederlaag op het scorebord in de geschiedenis van de 30 jarige Nieuwegeinse damclub gestaan. Teamleider Kumar Bihari plaatste uit strategisch oogpunt Sjef Valk jr. op bord 1 en topspeler Gerard Bakker op bord 7, in de hoop om zo meer punten te kunnen genereren.

Binnen het uur was het echter al twee keer raak. Als eerste werd Rob de Wit de prooi van Kees de Jonge. Er was in principe helemaal niets aan de hand. Echter Rob speelde in het middenspel een zijwaartse ruil. Dit werd een combinatieschijf voor Kees die daarop een fortuinlijke damdoorbraak kon nemen. Game over. 0-2.

Daarna moest Gerard Bakker zijn meerdere erkennen aan Piet Bottenheft. De ADG’er bouwde prima op en kreeg positievoordeel. Hij had wel de hulp van Gerard Bakker nodig om de partij via een ruil en een damzetje ineens uit te maken. 0-4.

De partij tussen Stef Baerends en Gerrit de Bruijn begon met een Roozenburger. Plots waren er zeer interessante verwikkelingen. Stef offerde een schijf, waarop Gerrit weer een tegenoffer pleegde. Daardoor kwam er een heus “zebrapad” op het bord! Even later moest Gerrit de stand weer 'normaliseren'. Zijn schijvenverdeling was toen iets beter, maar veel was er niet aan de hand. Toch stak de NDG’er veel tijd in de stand. Dat hielp niet echt, want toen hij na veel wikken en wegen twee mogelijkheden verwierp om dan maar het centrum te bezetten, bleek dat een blunder: Gerrit kon uithalen met een twee-om-vier. Stef gaf het meteen op.

Sjef Valk Sr. was voor Marcel Everloo een taaie tegenstander die alleen maar waardevolle zetten speelde. In een klassiek middenspel was de partij dan ook geheel gelijkwaardig. In de slotfase nam de Nieuwegeiner echter zijn toevlucht naar de rand en kreeg de ADG’er winstkansen. Marcel zag echter een slimme finesse over het hoofd waardoor de partij rustig daarna naar een remise kabbelde.

Bord 1. In de opening van zijn partij tegen Sjef Valk junior manoeuvreerde Cees zodanig dat hij een gunstige uitgangspositie verwierf voor gesloten wederzijds centrumspel. Door namelijk in het begin van de partij wat terrein te verliezen zou later in de partij zijn tegenstander als eerste min of meer vastlopen. Dit werd vergemakkelijkt omdat de ADG’er er in slaagde beide vleugels onder controle te krijgen. Omdat Sjef óók nog eens een achtergebleven schijf had opgelopen die nooit meer actief kon worden was het pleit in hogere zin beslecht. Uiteindelijk offerde de NDG’er in de eindfase nog een schijf, maar vlak daarna gaf hij op.

Een heuse “Keller” ontstond in de partij tussen Piet Schep en Harry de Waard. Tot aan het middenspel bleek er niets aan de hand, maar door een positiefout van Harry kon de NDG’er het initiatief nemen. Op dat moment creëerde hij een sterk centrum, maar vergiste zich lelijk in de 2e helft van de partij. Harry kon op dat moment een aanval op de vleugel inzetten waar de NDG’er geen goed verweer meer had.

Zijn partij tegen Kumar Bihari paste bij de avond. Hij omsingelde het centrum van Gerrit v.d. Ham en kreeg daardoor een gewonnen stelling. De NDG’er had echter hevige tijdnood en vergat het in één zet af te maken. Daarna kwam hij in een verloren eindspel terecht. Een Lucky winst dus voor Gerrit.

De opening was geheel gelijkwaardig, wat ruilen en voorzichtig spel was te zien in het duel tussen Hans Mulder en Ed Kok. De NDG’er probeerde wel wat overwicht te krijgen, maar speelde in die fase niet de sterkste zetten. Nadat hij ook nog een verkeerde positionele opbouw koos, kon Hans enige zetten later doorbreken naar dam. Op het moment dat Hans dam had overzag Ed een direct winnende combinatie.

Door deze uitslag zit NDG zwaar in de problemen en zal er hoe dan ook volgende week gewonnen moeten worden als men op bezoek moet bij Het Groene Hart in Nieuwerbrug.

Bekijk de uitslagen…
naar boven