NDG in het Nieuws
 

Bij NDG is de strijd weer begonnen

Afgelopen donderdag 9 augustus is de interne clubcompetitie weer in volle glorie begonnen. De strijd was na de opening in volle hevigheid los gebarsten.
In de arena het Geinlicht hing wederom als vanouds een broeierig sfeertje. Halverwege de avond was het muisstil achter de borden. Het enige wat je hoorde waren de tikkende klokken.

De onherroepelijke klok die de uren, minuten en de seconden langzaam wegtikken tot de lange wijzer na twee uur bij het rode vlaggetje aangekomen is.
Dan moet de speler zijn 60 zetten gespeeld hebben en geen zet minder. De klok is onherroepelijk.

Een speler als Sjef Valk jr. heeft nog al eens moeite om zijn tijd goed te verdelen. Hij zit dus nog weleens in tijdnood. Maar deze keer hield Sjef genoeg tijd over. Vreemd.
Oorzaak. Hij tegenstander had Anton van Hal via een bekend openingszetje een schijf afhandig gemaakt. Maar het lukte Anton van Hal niet om zijn achterstand in te lopen door positioneel terrein te winnen. Sjef bleef de druk maar continu opvoeren. In een tweede poging waarbij vaststond dat Anton altijd een tweede schijf zou verliezen staakte hij maar de strijd.

Vader Sjef Valk sr. speelde een fraaie klassieke partij tegen Ids van der Lijn. Ids gaf goed tegenspel en lange tijd ging de strijd dan ook gelijk op. Echter moest Ids in het eindspel terrein geven aan senior. In een onoplettend moment speelde Ids iets te snel, waardoor Sjef een doorbraak kon nemen, waar geen houden meer aan was en Sjef sr. op dam kon komen en de stelling controleerde.

Ids had geen schijn van kans en gaf uiteindelijk de strijd op. Met iets langer nadenken had er voor Ids zeker meer in gezeten. De Valkjes hadden niets te klagen en gingen eind van de avond beiden met 4 punten naar huis.

Er was een fraai en spannend duel tussen Gerard Bakker en Theo van Londen. In het middenspel tastte beide spelers elkaar voorzichtig af. Goed afgewogen kabbelde de partij voort. In het eindspel borduurde Gerard aan een gedegen bouwwerkje van een aanvalstand omgeven door een verdedigingwal. Het zat allemaal knap in elkaar.

Theo speelde in het eindspel een iets minder sterke zet. Nu was het moment gekomen dat Gerard toeslaan en een doorbraak nemen. Hij had het allemaal uitgerekend. Met een schijfwinst en dampromotie was het lot voor Theo beslecht. Bij een uitgebreide analyse bleek dat Theo de nederlaag had kunnen voorkomen.

Een titanengevecht om de kampioen Kumar Bihari en de nummer 3 Arie van Nieuwkerk van afgelopen seizoen. In een open strijd bespiedde beide spelers elkaar vanaf de flanken. Kumar niet vies van een experimentje, speelde van de gebaande paden af. Een interessante stelling verscheen op het bord.

Arie zat behoorlijk te fronsen. Hij was op zijn qui-vive. Maar speelde gedegen maar ook met gevoel voor avontuur. Hij ging dit keer mee in het onberekende spel van Kumar. Die zelf iets te lichtzinnig voortzette. Want na een zwak moment hapte Arie onverbiddelijk toe en kon hij een mooie combinatie nemen. Kumar schrok.

Daarna volgde een strijd die zijn weerga niet kende. Zo glad als aal wist Kumar door alle controleposten van Arie heen te glibberen. Arie had eigenlijk de winst voor het grijpen. Maar ging iets te gretig naar de damlijn waardoor Kumar kon ontsnappen eveneens naar dam. Na lang heen en weer geschuif zag Arie in dat er voor hem geen winst meer in accepteerde het remiseaanbod van Kumar.

Bekijk de uitslagen…
naar boven