Paastoernooi 2014
 

Het was een gezellig Paastoernooi

Afgelopen witte donderdag 17 april heeft was er bij Het Nieuwegeins Damgenootschap weer haar jaarlijks Paastoernooi. Met heerlijke gevulde paaseitje aan de bar. De stemming op deze sfeervolle Witte donderdagavond zat er goed in.
Terugkijkend op dit sneldamtoernooi ging iedere speler met een goed gevoel en met een doosje vrije uitloopeitjes naar huis. Het waren Ed Kok die samen met Stef Baerends de eerste plaatst deelden met 17 pnt.

Op de tweede plaats eindigde Kumar Bihari en Arie van Nieuwkerk met 11 pnt. Sjef Valk sr. Theo van Londen en Anton van Hal bezette de derde plaats met 10 pnt.. Een opmerkelijke goede prestatie van Anton en Sjef Valk sr. die dit jaar in goede vorm verkeerde.

Er werd gespeeld in een grote poule van 11 spelers wat in hield dat er 11 rondes gespeeld moesten worden. Iedere speler krijgt tien minuten bedenktijd per persoon. Dus duurt zo partijtje gauw gemiddeld 20 minuten. Dus het was een lange avond te gaan.

Maar iedereen had er genoegen in. Het spelen van sneldammen vergt ook een andere instelling van de spelers. Men moet snel de stelling kunnen overzien en vervolgens de juiste zet spelen. Dat pakte voor veel spelers goed uit, maar voor sommige ook desastreus. Het gebeurd ook wel eens dat iemand op een heel diepe slagzet zit blind te staren en vervolgens een simpele 1 om 3 over het hoofd en zijn partij hiermee verprutst.

Maar er kunnen ook onverwacht hele fraaie slagzetten te voorschijn komen. Dit gebeurde afgelopen donderdag in de partij tussen Gerard Bakker en Stef Baerends. Kijkt u naar het volgende fragment hieronder. Zwarts (Gerard) laatste zet is 4-9. Ogenschijnlijk is er in deze klassieke stelling niets aan de hand zou je zeggen. Maar toch loert het gevaar. Want Stef kan met wit een schijf winst nemen met doorbraak. Zie diagram.

Gerard Bakker met zwart

Stef Baerends met wit

Er volgde: 1. 34-29 23x34 2. 40x20 15x24 3. 27-22 18x27 4. 32x21 6x27 5. 37-31 26x37 6. 42x11 6x17. Gerard kan de schijf wel terug gooien met 12-17 en vervolgens vast zetten met 2-7. Maar dan verliest hij een tweede schijf en dat is te veel. Dus gaf hij zich direct gewonnen.

Bekijk de uitslagen en standenlijst accuraat ingevuld door Gerard…
naar boven