Bekerviertallen - NDG - Het groene Hart
 

NDG wint in eerste bekerronde royaal
van Het Groene Hart 2


Afgelopen donderdagavond 27-2 heeft het bekerviertal van NDG fortuinlijk gewonnen met 6-2 in eigen huis van Het Groene Hart. Met 3 winstpartijen en één verliespartij gaat NDG door naar de volgende ronde. Het tweede team uit Nieuwerbrug gaf ondanks het verlies wel stevig tegenspel.

NDG beet de spits af door een fraaie overwinning van Gerard Bakker op A. Boot. Een klassieke partijstructuur waarin de Nieuwegeiner goed in de wedstrijd zat. Halverwege bouwde Gerard naar een variant die hem voordeel zou bieden. Want A. Boot zette zijn stelling onverantwoord open.
Uiteindelijk ontdekte Gerard dat er een zetje van Weiss in andere hoedanigheid in zat. Met de slag naar dam was het nog maar een kwestie van tijd tot A. Boot zich ruiterlijk gewonnen gaf. 0-2

Even later sloeg wederom de gong, maar dan in het voordeel van Het Groene Hart. Een amusant spel tussen Piet Schep en Gerard Benning. Op het scherpst van de snede. Maar bij de 15e zet gaat er toch iets mis. Gerard had zojuist het ‘kerkhofveld’ 29 bezet.

Piet meende er zonder kleerscheuren achter die schijf te lopen. Net na de achterloop kon Gerard via 2 om 3 op schijfwinst komen. De verloren schijf was niet meer terug te winnen.
Piet probeerde alle zeilen bij zetten om zich staande te houden. Maar Gerard bouwde aan een centrum als een onneembare vesting. En even later moet de Nieuwegeiner de strijd staken. 2-2

Ed Kok speelde solide en efficiënt tegen M. Shankar. Op de derde zet zit Shankar al in de houdgreep en komt daar niet meer uit. Zie diagram 1.

Ed Kok - NDG
M. Shankar - Het Groene Hart
Ed profiteerde van het onzekere spel van de Groene Hart-speler.
Op de 14e zet wil zich uit de houdgreep los worstelen maar krijgt dan gelijk een zetje om de oren.
Zie diagram hieronder. ..... 23-29 34x23 25x34 40x29 17-21 26x17 11x24 en zwart wint twee schijven. 4-2
Tot in de kleine uurtjes duurde de strijd tussen Stef Baerends en Hans Loots. Aanvallend spel van Stef. Maar Hans geeft alles en weet zich goed verdedigen. Met de nodige afruiltjes weet hij het nog ver te brengen.
Maar hij had beter in het eindspel niet naar achteren kunnen ruilen, want hier begon het juist averechts te werken. Stef profiteerde en weet Hans positioneel op de knieën te krijgen.
Een gierend dammeneindspel waar beide spelers krap in de tijd zitten, eindigt in een overmachtsituatie in het voordeel van Stef. 6-2!  
Bekijk de uitslagen en de partijanimatie's om na te spelen…
naar boven