UPDB Ronde 6 - Boboli - NDG

Nieuwegeins damachttal verliest eerste wedstrijd
in degradatiepoule van Boboli Bunschoten.


Bijna 2 maanden geleden won NDG nog met royale cijfers van Boboli (11-5). Maar het Bunschoter team had zijn zaakjes goed op orde. Nu had het van bord 1 t/m 7 opgesteld met zware spelers die landelijk geschoold zijn. Het werd uiteindelijk 8-6 in het voordeel van Bunschoter-Spakenburgse combinatie. Leuke bijkomstigheid: De Spakenburgse vis die Wout Bos afgelopen vrijdagavond meebracht smaakte weer opperbest.

NDG kwam verzwakt uit (zonder van Nieuwkerk, Valk sr. en Bihari). Voor beide ploegen hangt het degradatie zwaard scherp geslepen opgesteld. Een mooie overwinning voor Boboli. Hoewel op sommige borden had er voor NDG iets meer in kunnen zitten. Zo had Gerard Bakker (NDG) in het late middenspel schijfwinst kunnen behalen na eerst de tegenstander dam te laten halen en vervolgens met opvang kunnen rondslaan. Het eindigde uiteindelijk in een gelijkspel. Zeker een geweldige prestatie voor Gerard die met ruim 200 rating minder goed tegenspel gegeven heeft aan Jan van der Veen.

En dit geldt eveneens voor Stef Baerends (NDG) die in het eindspel een ontsnapingsvariant ontdekte en met een remise naar huis kon gaan tegen Cor de Jong. Want in het eindspel had de Nieuwegeiner letterlijk geen spel meer. Gezegd moet worden dat beide spelers het spektakel en experimenten niet schuwde. Kortom een boeiend spelverloop.

Ed kok leek enigszins opgedrongen te staan maar rekende meedogenloos af in onderstaande diagram.

Bertus de Harder - Boboli Bunschoten
Ed Kok  - Stand na 19-23 ?
Zwart speelde na lang nadenken 19-23? Met de bedoeling een mooie aanval in stand te houden. Tsja. Ed Kok keek voor de zekerheid nog even of er echt niets achter zat, maar vervolgde toch echt met 33-28 ! Na 23x32 42-37 22-28 en 37-31 gaat wit drie zwarte schijven oppeuzelen, Bertus sloeg maar direct 22x33 en met een schijf en tempi voor kon Ed het rustig uitspelen voor de winst.

Wim Muys haalde genadeloos uit tegen Hans van der Vast (NDG) die een slagzet met damdoorbraak over het hoofd zag. Na koud een half uur spelen moest de Nieuwegeiner de strijd opgeven.

Buurman Sjef Valk jr. moest zijn meerdere erkennen. Na een moedige strijd in een klassiek spelverloop. Vanaf de opening werd de druk gelijk opgevoerd door Marten van de Groep. De Nieuwegeiner speelde tot in het eindspel de beste zet die voor hem mogelijk was. Uiteindelijk had Marten het feilloos doorgerekend en kon hij met net n speltempo meer de winst veilig stellen.

Een mooie pot tussen Anton van Hal en Douwe de Graaff. Beide aan elkaar gewaagde spelers gingen er stevig tegen aan. Het ging lange tijd gelijk op. Waarbij Anton in de flanken zijn aanvalspositie innam en Douwe beheerste het centrum. Dit thema bleef lang tijd stand houden tot in het eindspel. De Nieuwegeiners forceerde een doorbraak naar dam maar had niet genoeg voordeel om Douwe te beletten om ook door te breken. Daarom kwam Anton en Douwe remise overeen.

Als laatste kon Piet Schep het NDG schip nog redden door te winnen van Peter Frans Koops. Maar dat lukte absoluut niet. Ondanks goed spel van Piet, die Peter Frans het op alle fronten niet makkelijk maakte. In het eindspel leek nog even in het voordeel van laatstgenoemde te gaan. Maar Piet speelde het spelletje secuur uit en incasseerde een kostbaar punt.  
Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....
 
Boboli Bunschoten
-
NDG

8-6

Vu

1.
Jan van der Veen (1246)
-
Gerard Bakker (1039)
1-1
4
2.
Bertus de Harder (1216)
-
Ed Kok (1143)
0-2
6
3.
Cor de Jong (1258)
-
Stef Baerends (1046)
1-1
3
4.
Peter Frans Koops (1160) )
-
Piet Schep (996)
1-1
7
5.
Wim Muys (1120)
-
Hans de Vast (926)
2-0
1
6.
Marten van de Groep (1095)
-
Hans de Vast (926
2-0
2
7.
Douwe de Graaf (770)  
-
Anton van Hal (746)
1-1
5
8.
niet opgekomen
-
niet opgekomen
0-2
naar boven