UPDB Ronde 2- NDG - Bunschoten

Nieuwegeins Damachttal wint royaal
van Boboli Bunschoten


De damzaal van het Geinlicht stond vorige week donderdag (18-10) op zijn grondvesten te schudden tijdens de thuiswedstrijd NDG - Boboli Bunschoten. De spelers van NDG waren lekker op dreef. Piet Schep, Arie van Nieuwkerk, Sjef Valk jr. en Kumar Bihari sloten af met winst.

Halverwege de avond stond het scorebord op een 8-0 voorsprong voor NDG. Maar daarna pakte het team uit Bunschoten nog enkele puntjes en een volle winstpartij. Om het achttal van Boboli compleet te maken, reisde twee spelers die op die dag nog twee partijen hadden gespeeld op het ADG Open (in Amersfoort) af naar Nieuwegein. 8.45 uur arriveerde het top tweetal van Bunschoten om aan de derde slopende dampartij te beginnen. Nadat zij al acht uur gedamd hadden. En dat hebben Jan van de Veen en Peter Frans Koops nog even erbij gedaan.

Piet Schep haalde de eerste volle twee punten binnen voor NDG door een simpele overwinning die hem in de schoot geworpen werd via een slagzetje. Daarna was het Kumar Bihari die de teamleider Lennart Bolks positioneel in de luren legde.

Arie van Nieuwkerk bracht de stand op 6-0. In het begin opende Arie behoorlijk zwak tegen Rindert Huisman. Maar behendig wurmde hij zich eruit en kwam in het middenspel wer gelijkwaardig te staan. Bij een ‘niets aan de hand afruil’ van de Bunschoter, zag Arie zijn kans schoon door naar dam te combineren via een twee om vier slagzet. Hiermee was de strijd beslecht in het voordeel van Arie.

Sjef Valk jr. had niet veel moeite met Lucas Veldhuizen. Lucas zag een slagzet over het hoofd waardoor de Nieuwegeiner door twee te geven vier schijven kon rondslaan. Lucas blijft lang door spelen in de hoop dat Valk een foutje maakt. Maar Sjef speelt secuur en foutloos na de overwinning.

Hans de Vast komt in een penibel eindstandje terecht. Jeugdspeler Jochem van Twillert weet op listige wijze via een plakker door te breken naar dam. Hans krijgt het ook na verloop van tijd een doorbraak. Maar zijn dam wordt weldra ingerekend. Een moeizame eindstrijd volgt met benauwde momenten voor Hans. Maar weet de ingang van een gelijkspel uiteindelijk te vinden. Overigens een geweldige prestatie voor de jeugdspeler.

Stef Baerends heeft dit seizoen de zwaarste spelers te verduren. Ook dit keer is het niet mis in de persoon van Jan van de Veen. De Bunschoter speelt aanvallend met 15-30. Een paar zetten later volgt 32-27. Het werd een spannende strijd doordat Zwart (Stef) met 23-28 een loodzware centrum-flanken-aanval inzette. Het bleek voor wit makkelijker spel te geven en er vond een verraderlijke uitruil plaats, die Jan kort erop schijfwinst bezorgde. Zwart verdedigde zich sterk met veel dreigingen, maar wit maakte het af via een 4 om 2 dammen eindspel.

Een gelijk opgaande strijd tussen Gerard Bakker en Peter Frans koops. Klassiek van opzet In het eindspel kwam het erop aan. Peter leek ogenschijnlijk de druk op te voeren en naar voren te spelen. Maar door op tijd terug te ruilen en weer rustig naar voren te spelen kreeg de Bunschoter geen grip op het degelijk spel van Gerard, wat uiteindelijk resulteerde in een gelijkspel.

Een titanenstrijd tusen Ed Kok en Bunschoter topper Bertus de Harder. De schijven vlogen van het dambord bij wijze van spreken. Beide spelers waren aan elkaar gewaagd. De climax zat ‘m in het eindspel. In een helse strijd liepen beide spelers op hun tenen. Een gelijkspel werd het uiteindelijk, wat recht doet aan de verhouding tussen beiden. Gezegd moet dat na analyse Ed de winst voor het grijpen had. Maar dat is allemaal achteraf gepraat.

NDG kan buigen over een geweldig resultaat van 11-5. Op dinsdag 30 oktober mag het weer aantreden in Amersfoort tegen ADG. Zij staan al vanaf het begin aan kop van de ranglijst. Dus zal het een hele kluif worden om er aan te beginnen. Maar NDG heeft in het verleden al meer malen voor een verassende uitslag gezorgd.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....
 
NDG
Boboli Bunschoten

11-5

1.
Ed Kok (1143)
-
Bertus de Harder (1216)
1-1
8
2.
Stef Baerends (1046
-
Jan van der Veen (1246)
0-2
6
3
Gerard Bakker (1039)
-
Peter Frans Koops (1160)
1-1
7
4
Piet Schep (996) 
-
Anne Wouda (902)
2-0
1
5
Kumar Bihari (936)
-
Lennart Bolks (644)
2-0
4
6
Arie van Nieuwkerk (911)
-
Rindert Huisman
2-0
2
7
Hans de Vast (926)
-
Jochem van Twillert (720)
1-1
5
8
Sjef Valk Jr. (874)
-
Lucas Veldhuizen (648)
2-0
3
naar boven