UPDB Ronde 3 - OG Utrecht - NDG

Forse nederlaag voor Nieuwegeins damachttal

In de 3e rond van de UPDB-competitie liep het verzwakt damachttal (zonder Sjef Valk sr. en Arie van Nieuwkerk maandagavond flink averij op tegen het Utrechtse OG Utrecht.

Na een uur spelen kwam NDG op een 2-0 achterstand doordat Jan Uyterlinde via een fraaie slagzet kon afrekenen met Anton van Hal. Piet Schep en teamleider Kumar Bihari behaalde de eerste punten voor NDG door gelijk te spelen tegen Dick de Boer de Boer resp. Teus de Mik. Piet kon geen grip op Dick de Boer krijgen in een partij waarbij na een onregelmatige opening zich een flankenspel ontspon. De Boer hield van stevig afruilen, wat ervoor zorgde dat Piet geen kans gaf door te breken naar dam. Het spel eindigde in een gelijkwaardige remise.

Daarna werd het Nieuwegeinse damachttal geconfronteerd met een golf van nederlagen.

Gerard Bakker kreeg in het middenspel na veel afruilen een enorme tempo achterstand. Wat uiteindelijk resulteerde in een 5 om 5 stand. Gerard kon niets anders dan via een foute tussenloop verder spelen, wat hem uiteindelijk een verlies opleverde tegen Henk Doedens.

Heike Verheul wilde vanuit een de opening een flankspel opzetten maar dit werd door Stef Baerends tegen gewerkt. In een klassiek middenspel sloot Stef de korte vleugel van Heike op. Na verbreking daarvan ontstond er een spannende strijd rondom het ‘kerkhofveld’ van Heike. Beiden namen veel risico’s maar Baerends trapte in een zetje naar dam en gaf onmiddellijk op.

Op bord 1 speelde Ids van der Lijn tegen Wouter Ludwig. Een enorm verschil van spelrating. Maar Ids nam zijn opdracht uiterst serieus. Hij wist dat dit wordt zijn zwaarste opgave in zijn damcarrière zou zijn. En inderdaad Ids heeft een geweldige prestatie afgeleverd. Echter in het eindspel kon Wouter definitief afrekenen met een offer en daarna doorbreken. Na analyse liet Wouter nog een ontsnapping voor Ids zien.

Ed Kok zou het aanvankelijk tegen Alfons Ottink moeten spelen, maar melde zich eerder op de avond ziek. Daarvoor in plaats werd Arne van Mourik voor OG opgesteld. Een stevig partij waarin beide spelers de grenzen van het toelaatbare opzochten en niet geheel zonder risico’s. In een dammeneindspel en gierende tijdnood voor Ed resulteerde in rustgevende remise. Maar de Nieuwegeiner overzag de winstvariant.

Tot slot, na een interessante klassieke partij deelde Peter Kolkman en Sjef Valk jr. de punten. Met enig positievoordeel voor Peter in het eindspel kon Sjef via een 3 om 2 ruiloffer de damlijn na enkele zetten bereiken.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....
 
OG Utrecht
-
NDG

12-4

 
1.
Wouter Ludwig (1419)
-
Ids van de Lijn (660)
2-0
4
2.
Arne van Mourik (1228)
-
Ed Kok (1143) 
1-1
7
3.
Heike Verheul (1143)
-
Stef Baerends (1046)
2-0
6
4.
Peter Kolkman (1000)
-
Sjef Valk Jr. (874)
1-1
8
5.
Henk Doedens (982) 
-
Gerard Bakker (1039)
2-0
5
6.
Dick de Boer (987) 
-
Piet Schep (996) 
1-1
2
7.
Teus de Mik (968) 
-
Kumar Bihari (936)
1-1
3
8.
Jan Uyterlinde (951)
-
Anton van Hal (746)
2-0
1
naar boven