UPDB Ronde 1 - DVSB - NDG

Een goede prestatie van de Nieuwegeinse dammers

In de eerste ronde van de hoofdklasse in de Utrechtse bondscompetitie heeft het Nieuwegeins Damgenootschap via een gelijkspel een kostbaar punt binnen gehaald op de dammers uit Soest/Baarn. DVSB had een achttal opgesteld dat gemiddeld 200 ratingpunten boven dat van NDG ligt. Maar aan het einde van de avond kon teamcaptain Kumar Bihari meer dan tevreden zijn over zijn jongens met een 8-8 gelijkspel. NDG was zelfs gehandicapt omdat Gerard Bakker niet opgesteld kon worden.

DVSB nam het initiatief op score door een winstpartij van R. Cousijnsen op Ed Kok. Beide spelers namen een doorbraak naar dam. Echter verzuimde Ed de dam van zijn tegenstander af te pakken. Enige zetten later ging Ed de mist in door een zwakke voortzetting en moest hij de strijd staken.

Teamleider Kumar Bihari speelde sterk tegen Wim Bor. Via ingevlochten en goed gemaskeerde valletjes probeerde Wim, Kumar in de val te lokken. Maar de scherp spelende Kumar liet zich niet van de wijs brengen en koerste behoedzaam af op een gelijkspel af.

Ook Sjef Valk sr. speelde tot het eindspel een gedegen partij. Klassiek van opzet. Maar tegenstander Erik Maijenburg kreeg op de 32e zet via de voorwaartse ruil 23-28x23x28 ineens het voordeel van de wereld. Voordeel wat riekte naar winst. Maar Erik verzuimde vervolgens het effectieve 28-32 te spelen, waardoor Sjef sr. via 3 om 2 ruil simpel kon doorbreken en de remise veilig stellen.

Zoon van de bovengenoemde speler bracht het er beter van af. In een boeiende partij tegen Ton van der Ploeg was het gevecht om het centrum het voorlopige doel. Een gelijkopgaand partijverloop. In het late middenspel nam Ton het centrum in, na een voorwaartse ruil. Maar te opportunistische opbouw brak Ton halverwege op. Want Sjef jr. kon via een forcing Ton de keuze laten of een doorbraak toe te staan of schijfverlies. Ton koos voor het laatste. Na schijfverlies, was de strijd in feite al gestreden. Nu alleen nog secuur naspel van de Nieuwegeiner. En dat deed hij.

Arie van Nieuwkerk speelde de sterren van de hemel. In een ingewikkeld middenspelstand zag de Nieuwegeiner het licht en kon Michiel Luiten een schijf aftroggelen. Er bleef een puike stelling over voor Arie. Winst zou in het verschiet liggen op termijn. Maar zo glad als een aal ontsnapte Michiel alsnog op de 40e zet via een remisecombinatie.

Hans de Vast (926) de invaller voor Gerard Bakker begon aan een loodzware opgave. Hij moest Eric Dusseldorp (1329) staande proberen te houden. Lang heeft hij dit weten vol te houden tot en met het eindspel. Maar in het eindspel bleek Eric over net dat beetje raffinement te beschikken die hem uiteindelijk de overwinning bracht. Maar achteraf toch een geweldige prestatie van Hans de Vast.

Ook buurman Piet Schep mocht in de schijnwerpers staan. Hij speelde een berenpartij tegen Gerard van Mourik. In een eindspel leek de kansen in het voordeel voor Piet uit te pakken. Maar topdammer van Mourik wist via een offer de doorbraak te forceren en stevende af op een gelijkspel.

Stef Baerends kreeg in de opening vrij snel schijfwinst door foutje van Jelmer Martens. Met een schijf voordeel bouwde Stef stapje voor stapje de stenen op totdat een ‘kasteel van overwinning’ vorm kreeg. Behoedzaam en in tijdnood verkerend speelde de Nieuwegeiner een Meester-partij. Uiteindelijk had Jelmer geen speelbare zettenreeks meer en gaf zich gewonnen.

Een geweldig resultaat van de Nieuwegeins dammers tegen een team die zich een echte kampioenskandidaat mag noemen. Op donderdag 4 oktober krijgt NDG, thuis Boboli Bunschoten op bezoek.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....
 
DVSB
-
NDG

8-8

1.
Richard Cousijnsen (1271)
-
Ed Kok (1143)
2-0
2.
Eric van Dusseldorp (1329)
-
Hans de Vast (926)
2-0
3.
Jelmer Martens (1187)
-
Stef Baerends (1046)
0-2
4.
Gerard van Mourik (1172)
-
Piet Schep (996)
1-1
5.
Wim Bor (1041)
-
Kumar Bihari (936)
1-1
6.
Erik Maijenburg (1020)
-
Sjef Valk Sr. (933)
1-1
7.
Michiel Luiten (1024)
-
Arie van Nieuwkerk (911)
1-1
8.
Ton van der Ploeg (973)
-
Sjef Valk Jr. (874)
0-2
naar boven