NDG in het Nieuws
 

Kumar Bikari vrijwel zeker kampioen

In de onderlinge damcompetitie van het Nieuwegeins Damgenootschap, zijn de kansen in de toppositie voor sommige spelers nog volop aanwezig. Vastgesteld kan worden dat wedstrijdleider Kumar Bihari vrijwel zeker kampioen zal worden. Kumar verstevigde zijn positie afgelopen week door winnende af te sluiten van Sjef Valk jr. In een spannende match waarin Kumar op de flanken schoot bezette Sjef het centrum. Beide spelers waren lange tijd aan elkaar gewaagd.

Sjef nam in het eindspel een stevige afruil in de veronderstelling dat hij met één schijf twee schijven vast hield. Maar gaandeweg bleek deze schijf Sjef op te breken doordat deze veranderde in een combinatieschijf voor Kumar. De positie van Sjef jr werd na enkele zette steeds zwakker. Na een foutje van een één om twee staakte Sjef onmiddellijk de strijd. Kumar heeft inmiddels 77 pnt.

Maar de jacht op nummer twee en drie van de interne ranglijst om in aanmerking te komen voor edelmetaal is nog volop aanwezig voor Piet Schep, Theo van Londen, Gerard Bakker en Arie van Nieuwkerk.

De tweede positie is thans ingenomen door Piet Schep. Hij beleeft een sterk damseizoen en heeft met een percentage van 67,5% een totaal van 61 pnt. Hij profiteerde door een blundertje van Arie van Nieuwkerk te verzilveren. Twee geven en drie schijven naar dam te slaan. Arie heeft lange tijd op kop gestaan maar heeft de laatste weken toch enkele punten laten liggen. Hij staat nu op een 5e plaats met 59 pnt. Maar Arie is nog volop aangesloten aan de overwinningstrein van kanshebber Gerard Bakker. Ook hij heeft 59 punten maar net een beter percentage. Gerard won na een lange zit tegen Rob de Wit die alles in strijd gooide om een punt te scoren van zijn leermeester. In het eindspel werd het te onoverzichtelijk voor Rob en moest hij capituleren.

Aan de overwinning trein Arie-Gerard- zit Theo van Londen gekoppeld. Hij heeft 60 pnt.
Het lukte Theo niet om afstand te nemen en moest na hard werken genoegen nemen met een gelijkspel tegen Anton van Hal. Anton ging er die avond goed voor zitten en verkocht zijn huid duur. Behoedzaam tegenspel was de grondslag van een gelijk opgaande strijd tussen hem en Theo. In het eindspel tekende beide spelers moe gestreden voor remise.

In de middenmoot ging het er niet minder spannend aan toe. Hans de Vast wist in het middenspel een schijf van Sjef Valk sr. af te troggelen. Maar zoals een echte roofvogel betaamt loert hij tot het laatst toe op zijn buit. Winst zat er voor Sjef niet meer in, maar wel een smakkelijk gelijkspel.

Met nog vier competitie avonden te gaan blijft het op Kumar Bihari na erg spannend, wie van Piet Schep, Theo van Londen, Gerard Bakker of Arie van Nieuwkerk het edelmetaal in handen zullen krijgen. Zij zullen tot het laatst toe moeten strijden.

Bekijk de bijgewerkte stand…
naar boven