Bekerviertallen - OG Utrecht - NDG

NDG wint in bekervoorronde van OG Utrecht 2

Het Nieuwegeins bekerviertal heeft het toch maar weer geflikt. Dat moeten de 4 spelrs terug in de auto naar huis gedacht hebben. Afgelopen maandag 14 januari reisde het af naar een bomvolle speelzaal van NDC Den Hommel te Utrecht, waar de dammers van OG Utrecht hun wekelijkse rondspel spelen. In het zelfde zaaltje speelde UDG/Vriendenkring tegen ADC eveneens voor de beker. En dus OG Utrecht tegen het kwartet van NDG.

Een degelijk team stond opgesteld bij O.G., bestaande uit Gerard Morsink, Teus de Mik, Dick de Boer en in de spits Robert Sall. NDG kon de borst dus nat maken. Maar NDG had daar stevige spelers tegen over staan en had Ed Kok, Stef Baerends, Kumar Bihari en Sjef Valk jr in stelling gebracht. Doordat Piet Schep verhinderd was viel Sjef in.

En dat heeft laatstgenoemde niet onverdienstelijk gedaan. Het werd een Bilthovens onderonsje tegen Dick de Boer. Een fraai klassieke strijd tekende zich af op het dambord. In de loop van de partij ruilde Sjef naar voren in plaats van naar achteren om tempo’s te sparen. Sjef bouwde aan een vesting van een centrum wat ieder moment de aanval kon inzetten. Dick heeft achteraf gezien niet op tijd zijn lange vleugel ontwikkeld. Waardoor Sjef kon afwachten tot de speelbare zetten van zijn tegenstander waren opgedroogd. Kort daarop kon Sjef schijfwinst forceren. Alles leek te kloppen en kort nadat de tweede schijf viel, gaf de Dick zich gewonnen. 0-2.

Buurman Stef Baerends had de handen vol aan Teus de Mik. Toonbaarheid van damdegelijkheid. Stef’s aanvalsplan leek maar niet uit de verf te komen. Want Teus gaf goed tegenspel. En Stef moest oppassen dat hij niet temponood zou komen. Op een gegeven moment restte Stef niets anders dan een offer te spelen en de aanval te forceren. Een aaneengeregen reeks van gevaarlijke zetten door Stef bracht de OG-er in danige verwarring. Teus speelde goed. Maar na de zoveelste verrassingszet dacht Teus te kunnen tussenlopen. Maar kreeg onmiddellijk spijt toen hij dit gezet had. Want Stef kon via een 2 om 3 een schijf winnen. Stef moest in het eindspel nog even diep gaan om de winst veilig te stellen. Want Teus haalde alles uit de kast om natuurlijk een punt te kunnen pakken. Maar zag in dat in het laatste gedeelte van het eindspel doorspelen geen zin meer had. 0-4.

Ed Kok had de handen meer dan vol aan Gerard Morsink. Dammers van OG Utrecht hebben de sport zo’n beetje uitgevonden na een historie van bijna een eeuw. Dus niet vreemd dat winnen voor de Nieuwegeiner geenszins een uitgemaakte zaak is. In een lastig eindspel kon Ed geen vuist meer maken omdat Gerard alle risico’s ingedekt had. Nadat beiden de doorbraak voltooid hadden werd er remise overeen gekomen.

Een waarlijk heldenrol moet toegedicht worden aan Kumar Bihari. Hij had de opdracht om de talentvolle spelers Robert Sall staande te houden. In eerste instantie leek dat in het middenspel er niet naar uit te zien. Behoedzaam als een roofdier bouwde Robert schijfje voor schijfje op om op het juiste moment te kunnen aanvallen. Kumar beschikte over nogal wat randschijven.

Maar Kumar is ook een meester in het ontsnappen op een moment als het erop aankomt. Zelfs in tijdnood. Ook dit keer zaaide hij verwarring en toverde hij een verrassende zet te tevoorschijn en kon ontsnappen naar de damlijn. Hij kon met het behalen van de dam de schijven op de middenlijn van Robert onder druk zetten en hiermee voordeel behalen. Maar winst zat er niet echt in en beide spelers stevende af naar een welverdiende remise na zoveel tumult.
NDG zal het in week 5 thuis moeten opnemen tegen het viertal van DVSB 1. Dat wordt nog een hele dobber. Maar zoals de historie van NDG leert, is niets onmogelijk.

 
OG Utrecht 2
-
NDG

2-6

 
1.
Gerard Morsink
-
Ed Kok (1143) 
1-1
3
2.
Robert Sall
-
Kumar Bihari (936)
1-1
4
3.
Teus de Mik (968)
-
Stef Baerends (1046)
0-2
2
4.
Dick de Boer (987)
-
Sjef Valk Jr. (874)
0-2
1
naar boven