UPDB Ronde 4- ADG P1 - NDG P1

Wat zo mooi leek, vervloog als sneeuw voor de zon

NDG eerste damachttal verliest met 9-7 van ADG 1

Het eerste Nieuwegeinse damachttal heeft afgelopen dinsdag 25 oktober in een uitwedstrijd tegen het Amersfoorts Damgenootschap met 9-7 verloren.
Met winstpartijen voor Peter Damen, Arie van Nieuwkerk aan NDG-zijde. Verder was het opmerkelijk dat NDG-ers Gerard Bakker en Stef Baerends een remiseplus behaalde tegen de zwaargewichten Ton Bollebakker en Gerrit de Bruijn.
In het eerste uur zag het er anders zeker zonnig uit voor de Nieuwegeiners en kwam NDG al snel op een 0-4 voorsprong.

Arie van Nieuwkerk stond in eerste instantie moeilijk in de opening. En had moeite om zijn lange vleugel te ontwikkelen. Maar Arie kreeg de winst in de schoot geworpen door een misser van Gerrit van der Ham. Op simpele wijze kon Arie twee schijven uit een spoor van opeenvolgende schijvenreeks halen, om vervolgens rond naar te kunnen slaan richting de damlijn. De Amersfoortse speler was duidelijk aangeslagen toen hij opgaf. 0-2.

Door winst van Peter Damen op Marcel Everloo. In de opening kon Peter voordeel behalen door een slagzet naar dam. Vervolgens kon Peter zijn dam veilig inbouwen en kon hij net lang afwachten tot Marcel duidelijk verzwakt het spel moest voortzetten. Waardoor Peter meer mogelijkheden had om te combineren en vervolgens de volle punten kon binnenslepen. 0-4.

Maar dit mooie opgebouwde voordeel, vervloog als sneeuw voor de zon. Want Harry de Waard hielp Sjef Valk sr. uit de droom doordat hij succesvol winnend wist af te sluiten. Een klassieke gelijkwaardige opening. Het initiatief lag aan Harry door halverwege een Ghestem-doorstoot te nemen. Vervolgens nam Sjef een doorbraakcombinatie die niet goed was. Harry nam een tegenactie, wat resulteerde in twee schijven voor. Beduusd gaf de Nieuwegeiner zich gewonnen. 2-4.

Vervolgens kwam er een einde aan de partij van Hans de Vast die uitverkoren was om tegen Kees de Jonge te spelen. Een solide spel van deze Amersfoorter lag eraan ten grondslag. Hans leek lange tijd mee te kunnen gaan in het spel. Maar halverwege kon Kees voordelig doorbreken en restte het Hans niets meer dan zich gewonnen te geven. 4-4.

Captain Gerard Bakker stond als stuurman op het schip wat door zwaar weer moest. In een min of meer klassieke partij waarbij Gerard goed uit de opening kwam en wit (Ton Bollebakker) zich liet opsluiten op de lange vleugel. Ton speelde langdurig op het zetje van Weiss, maar de NDG-er wist dit te pareren. Zelfs zo dat Gerard positioneel beter kwam te staan. Ton zag dat op winst spelen een gepasseerd station was en bood Gerard remise aan. Laatstgenoemde aanvaardde dit voorstel. Ook vanwege de tijd die ook voor Gerard begon te tikken. Schip veilig in de haven. 5-5.

Maar vervolgens kwam er een einde aan het gelijkspel. Theo van Londen verloor in een gelijkwaardige partij tegen Hans Mulder. Een fraaie partij die voor beide volop kansen bood. Theo deed er alles aan om het gelijkspel te behouden voor NDG. Maar in het eindspel op de 42e zet, werd de Nieuwegeiner verrast met doorbraakcombinatie die Hans in zijn voordeel kon beslissen. De negen om negen stand was een zekere remise stand. Helaas! 7-5.

Een mooie klassieke partij tussen Sjef Valk jr. en Piet Bottenheft. Tot in de middenspel was het een fraaie partij met ontwikkeling. In het eindspel nam Sjef de positie van het centrum in. Het was daarom voor Piet uitkijken geblazen. Maar in de loop van de match moest ook Sjef Valk proberen naar achteren te ruilen om niet in temponood te komen. Piet dacht een schijf te winnen door er een 1 om 2-dreiging in te brengen. Maar bij het voltooien van de slagzet kon Sjef doorslaan en vrij snel op dam komen. Met een uitzicht op promotie van een tweede dam. Piet daarintegen stond wel een schijf voor. Beiden speelden nog even door, tot er geen winst meer in zat en men remise overeen kwam. 8-6.

Alle hoop was dus in de slotfase gericht op Stef Baerends. Maar die stond op bord 2 voor een Mega-opdracht om maar even te winnen van Gerrit de Bruijn met een hogere rating als hijzelf. Maar als een tijger spelende, leek Stef positievoordeel aan zijn zijde te krijgen.

In de opening speelde De Bruijn op de 9e zet een ietwat onnauwkeurige zet, waardoor Stef Baerends de korte vleugel en flink deel van het centrum van zijn tegenstander wist vast te zetten door een damzet dreiging dan wel een bomzet dreiging met schijfwinst.
Deze situatie duurde tot aan de 23e zet, en het was een hele prestatie van De Bruijn om zonder kleerscheuren uit die penibele situatie te komen. Daarna speelde Stef minder scherp, maar wist zich via een schijnoffer staande te houden.
In het eindspel combineerde Stef, maar De Bruijn ging meteen in de tegenaanval waardoor Stef uiteindelijk niet mocht mopperen met remise. Hiermee werd het 9-7 in het voordeel van het Amersfoortse team.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....
 
ADG P1
NDG P1

9-7

1.
Ton Bollebaker
-
Gerard Bakker
1-1
5
2.
Gerrit de Bruijn
-
Stef Baerends
1-1
8
3
Harry de Waard
-
Sjef Valk sr.
2-0
3
4
Hans Mulder
-
Theo van Londen
2-0
6
5
Gerrit van der Ham
-
Arie van Nieuwkerk
0-2
1
6
Kees de Jonge
-
Hans de Vast
2-0
4
7
Marcel Everloo
-
Peter Damen
0-2
2
8
Piet Bottenheft
-
Sjef Valk jr
1-1
7
naar boven