UPDB Ronde 1 - Zenderstad P1 - NDG P1

Nieuwegeinse dammers krijgen forse nederlaag van Zenderstad

In de eerste ronde van de bondscompetitie heeft het gloednieuwe IJsselsteinse damachttal zijn visitekaartje afgegeven, door met een monsterscore te winnen van het achttal van NDG met maar liefst 14-2.

In de programmaboekjes stonden de topdammers al opgesteld, waaronder Koos van Amerongen, Laura Timmermans, Martijn van der Klis en Laurens Fijn van Draat laatstgenoemde is voormalig (Jeugd)/speler en later bestuurslid van NDG gweest. Met een gemiddelde rating van 1161, heeft de IJsselsteins ploeg potentie om voor het Kampioenschap in de hoofdklasse te gaan.

Het krachtsverschil was nou ook niet zo groot als het scorebord doet vermoeden. Op de meeste borden ontwikkelde zich een gelijkwaardige strijd, maar in de eindfase van de partijen bleken de IJsselsteiners net even slagvaardiger, aldus Bert Habets.

Het was Hans de Vast die Antonio Ramirez aan een overwinning hielp door met een schijfachterstand in een simpele 1 om 2 te lopen. De eerste twee punten waren dus voor Zenderstad. 2-0.

Sjef Valk Sr. speelde tegen Zenderstad-voorzitter Koos van Amerongen. Een bizarre dampartij. Sjef wilde graag winnen, maar hij nam teveel risico’s en werd daarvoor afgestraft. In het middenspel nam Koos het initiatief en bepaalde het spel. En begon de aanval op de stelling van Sjef. Hij maakte korte metten met de korte vleugel en dunde deze danig uit, waardoor een doorbraak onvermijdelijk werd. 4-0.

Een fraaie gevecht tussen Piet Schep en Bert Habets. Een scherpe partij van beide kanten die niets aan het toeval overliet. In het eindspel lijkt Piet voordelig te staan. Maar hij kon net geen vuist maken om er een winstpartij te maken tegen Bert. Na analyse bleek Piet een mooie doorbraak naar dam over het hoofd te hebben gezien. 5-1.

Laura Timmermans speelde aanvallend spel tegen Kumar Bihari die haar goed tegenspel wist te bieden. En ging lange tijd gestaag door met ontwikkelen. Maar in het middenspel zette Laura langzamerhand meer druk op de centrumstelling van Kumar. Hoewel Kumar scherp speelde moest hij in het eindspel buigen voor de inmiddels landelijk geschoolde IJsselsteinse damster. 7-1.

Sjef Valk jr. mocht het opnemen tegen de sterke en ervaren speler Ruud de Graaff die hij nog kende als speler voor NDG. Een mooie duel met klassieke trekjes. Valk ging behoorlijk mee in het spel van Ruud. Maar in het late middenspel had de Nieuwegeiner zich wat meer moeten losgooien en ontwikkelen. Door de beperking aan zetten was Sjef in een naar eindspel terecht gekomen. Herstel was nu niet meer mogelijk en Sjef gleed langzamerhand de afgrond in. 9-1.

Gerard Bakker (1045) – M. v. d. Klis (1270) 1-1
Meer ruim 200 ratingpunten meer voor Martijn van der Klis zou dit normaliter door laatstgenoemde gewonnen moeten worden. Maar het liep anders. Gerard kwam goed uit de opening met een degelijk ontwikkelde linker vleugel en een sterk centrum. In het middenspel ging het over naar een flankspel, waarbij Gerard veld 24 langdurig kon bezetten. Combinaties kwamen de hele partij niet voor. Door veel wederzijds afruilen werd in een 5 om 5 stand tot remise besloten op voorstel van de Martijn. Resumé een fraaie prestatie van Gerard. 10-2.

Arie van Nieuwkerk speelde goed tegen jeugdtalent Rutger Oskam. Frivool spel van Rutger moest Arie in verwarring brengen. Maar de Nieuwegeinse penningmeester liet zich niet van de wijs brengen en kreeg een goede grip op de stelling en kwam heel mooi te staan. Het was dan ook doodzonde dat Rutger in het eindspel een gaatje zag waardoor hij Arie liet rondslaan en hij vervolgens op dam kwam en zodoende de partij in zijn voordeel besliste. 12-2

Laurens Fijn van Draat (1357) - Ed Kok (1146)
Ed: “Vanuit de opening zocht ik de rand van het bord met wat tempivoorsprong op. Dat bleek echter niet zo'n goede tactiek want ik dreigde steeds meer naar de rand gedrukt te worden.

Gelukkig kon ik nog een vlucht vooruit nemen naar het kerkhofveld. Door mijn tempivoorsprong kon Laurens deze schijf niet echt bedreigen en Laurens ruilde hem na een paar zetten ook maar af. Nu kon ik wat achtergebleven schijven ook ontwikkelen en kwam de stand wat beter in evenwicht.

Nu gooide Laurens olie op het vuur door nu op zijn beurt met een verre voorpost mijn stand te splitsen. Het zag er leuk uit maar Laurens moest nu zelf in de verdediging van deze schijf. Nadat ik deze uiteindelijk had afgerolen bleef Laurens met een omsingelde kerkhofschijf zitten. Ik rook mijn kansen en dacht Laurens vast teknnen laten lopen. Maar ik had een doorbraakfinesse niet gezien waarmee Laurens ontsnapte. In de tijdnood (en de teleurstelling van zijn ontsnapping) kon ik geen remiseplan meer vinden en moest capituleren.” 14-2.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....

Zenderstad P1
NDG P1

14-2

1.
Laurens Fijn van Draat
-
Ed Kok
2-0
8
2.
Martijn van der Klis
-
Gerard Bakker
1-1
6
3
Koos van Amerongen
-
Sjef Valk Sr.
2-0
2
4
Bert Habets
-
Piet Schep
1-1
3
5
Laura Timmerman
-
Kumar Bihari
2-0
4
6
Rutger Oskam
-
Arie van Nieuwkerk
2-0
7
7
Antonio Ramirez
-
Hans de Vast
2-0
1
8
Ruud de Graaff 
-
Sjef Valk jr
2-0
5
naar boven