UPDB Ronde 3 - NDG P1 - OG Utrecht

Nieuwegeinse dammers hadden een
engeltje op de schouder


Afgelopen donderdag heeft het eerste damachttal van NDG een overwinning behaald op het op papier sterkere Utrechtse Ons Genoegen. Over een klein beetje geluk had NDG niet te klagen.
Een combinatie van sterk positiespel en hier en daar het gezwijmel van de OG-spelers zorgde ervoor dat het scoreboard einde van de avond op 9-7 in het voordeel van de Nieuwegeiners stond.

Na precies één uur spelen vloeide de eerste 2 winstpunten automatisch naar het NDG-kamp, omdat OG-speler Peter Meijler niet in de speelzaal is verschenen.

Na een poosje was het Sjef sr. die winnend kon afsluiten tegen Dick de Boer. Een fraaie klassieker van het zuiverste soort ging er aan vooraf. Sjef sr. leek in het middenspel wat mobieler te staan.
Speelde ook iets naar voren in het eindspel. Maar beide routiniers en beide volbloed OG-ers kennen elkaar al jaren van haver tot gort en waren dus goed aan elkaar gewaagd. Met diverse ruiltjes lukte het Dick om binnen ieder moment remise te spelen. Met enige voordeel in gedachte sloeg Dick het remiseaanbod van Sjef af. Dit had hij koud gezegd en liet toen een 2 om 2 ruil met damdoorbraak open staan. Sjef wachtte geen moment.

In de opening van Stef Baerends en Lex van Amerongen werd afwachtend gespeeld. In het klassieke middenspel speelde Stef een schijnoffer waardoor Van Amerongen zeer secuur moest spelen om niet achter te komen staan.
Nadat de schijven weer gelijk in aantal waren speelde zwart zijn kroonschijf op en liep Stef achter twee schijven, waardoor Van Amerongen geen goede zet meer had en opgaf op de 29e zet.

Een moeilijke stand tussen Kumar Bihari en Henk Doedens. Kumar ging mee in het spel van de OGér. En maakte het zichzelf niet makkelijk. In het middenspel snoepte Henk een schijf af van Kumar. Maar dan ontstaat er een situatie waarin Kumar een oog heeft voor de ontsnapping. Op linke wijze weet Kumar door te breken en maakt de schijfachterstand niets meer uit, en wordt er door beide remise overeengekomen.

Buurman Theo van Londen had de handen vol aan OG-routenier Peter Kolkman. Maar Theo bood scherp tegenspel. Het ging lange tijd gelijk op. Echter in het eindspel kreeg het positievoordeel van Utrechter meer vorm. Maar Theo liet zich niet verleiden door obscure achterloopjes etc. En bood in de laatste zetten een remisevoorstel aan Peter. Deze weigerde en speelde verder voor de winst. Maar halverwege blunderde Peter en liet de weg vrij voor een damdoorbraak. Beduusd gaf Peter Kolkman op. NDG is blij dat interne kampioen Theo van Londen dit seizoen voor NDG uitkomt.

In de partij Ed Kok – Cock van Wijk speelde Ed te passief in de opening en zocht te veel de rand van het bord op. Dat was waarschijnlijk nog wel te doen maar in het middenspel maakte hij een tactische fout in het opspelen van de verkeerde basisschijven waardoor ie met een ongelijke schijvenverdeling kwam te zitten.
Ed kon het Cock van Wijk nog behoorlijk lastig maken met allerlei damdreigingen maar bekwaam wist Cock de Nieuwegeiner op de ene kant van het bord in een klem te houden en op de andere kant zijn schijvenoverwicht in winst om te zetten.

Sjef Valk jr. kreeg het zwaar in het middenspel tegen Jan Uijterlinde. Maar moet na analyse er zeker uitgekomen zijn. Maar halverwege meende hij een zich een achterloop te kunnen permitteren. Maar dat bleek een zware vergissing. De Utrechter haalde een fraaie slagzet met damdoorbraak uit. Valk probeerde nog ht een en ander te rekken maar uiteindelijk liep dit op niets uit.

Ook buurman Gerard Bakker had een hele klus aan Auke Zijlstra. Een strategische spel met vele valkuilen ging lange tijd gelijk op.
Maar in het late middenspel kwam er niets van aanvallen en moest Gerard vanaf zich ingraven voor de verdediging. Maar een uiterst sterk spel van Utrechter weerhield Gerard ervan om in de laatste zetten te ontsnappen.
Met nog een schijfoffer zou uitdraaien op een dammenovermacht. Gerard gaf zich daarom maar gewonnen. Maar op dat moment stond NDG al met 9-7 op winst Na analyse bleek er voor Gerard toch een escape te zijn.

Gerard Bakker – NDG 
Auke Zijlstra – OG Utrecht 
Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....
 
NDG P1
OG Utrecht

9-7

1.
Ed Kok
-
Cock van Wijk
0-2
5
2.
Gerard Bakker
-
Auke Zijlstra
0-2
8
3
Stef Baerends
-
Lex van Amerongen
2-0
3
4
Piet Schep
-
niet opgekomen
2-0
1
5
Theo van Londen
-
Peter Kolkman
2-0
6
6
Kumar Bihari
-
Henk Doedens
1-1
4
7
Sjef Valk Sr.
-
Dick de Boer
2-0
2
8
Sjef Valk jr
-
Jan Uyterlinde
0-2
7
naar boven