UPDB Ronde 5 - Boboli Bunschoten - NDG P1

NDG wint derby Boboli-Bunschoten

Bunschoten-Spakenburg – Het Nieuwegeinse damachttal vertoefde voor het uittreffen tegen Boboli-Bunschoten in Denksportcentrum En Passant gelegen tegen de rand van het Utrechtse vissersdorpje Bunschoten-Spakenburg. Een gedroomde werkelijkheid van een speelhome waar de rasechte clubdammer van kan watertanden.

Beneden een prachtige barruimte met TV. Alle drankjes een euro. En er worden frites en kroketjes gebakken. Het gebouw heeft de vorm van een cilinder. Met de cirkel mee zijn speeltafels lang de wand gesitueerd. In het tafelblad zit een vierkant bord wat er los uitgenomen kan worden en op de dam- of schaakzijde geplaatst kan worden. Kortom een viersterren Denksportcentrum.

Plus viel de NDG-ers nog een onverwachte verrassing ten deel. Bunschoter speler Wout Bos nam voor het gehele damgezelschap heerlijke gebakken vis met sausjes mee van eigen viskar. Wout vertelde dat hij dit iedere week doet.


foto: H.W. Fluks

NDG kwam verzwakt uit en moest het dit zonder Kumar Bihari en Ed Kok stellen.

De eerste goal voor het Nieuwegeinse kamp, werd in de wacht gesleept door Sjef Valk jr. die won van jeudspeler Lucas Veldhuizen. Lucas speelde zeker een gedegen partij. Een goede opbouw van zijn stand. Maar maakte alleen in het late middenspel een foutje, door een 2 om 3 naar de dam toe te laten. Hiermee waren de kansen op een gelijkspel direct verkeken. Maar van Lucas gaan we meer horen en zien.

Hans de Vast speelde een puike partij. NDG maakt sinds jaar en dag graag gebruik van zijn inzet en damkunde. Hij mocht het dit keer opnemen tegen teamleider Lennart Bolks. Een robuuste dampartij waar de stukken van afvlogen. In het middenspel kon Hans uitpakken met een slagzet naar de damlijn. Lennart kon hierna de dam afnemen ten koste van een schijf. Maar het geduld van Hans was die avond onbegrensd en dat zorgde ervoor dat hij de volle 2 punten eruit perste.

Invaller Rob de Wit maakte in eerste instantie een foutje door een 2 om 3 toe te laten. Maar dit was zijn eer te na om dit weer goed maken. Ondanks de schijf achterstand die Rob de Wit opliep, herstelde hij zich kranig door tot een dammen eindspel remise af te dwingen van Wout Bos.

Al snel na de opening kwam Arie minder te staan. Een improductieve randschijf stond hinderlijk in de weg. De gehele partij bleef Arie ongemakkelijk staan, maar onverwacht speelde tegenstander Douwe de Graaf een zwakke zet, waardoor Arie kon profiteren via een drie om vier, dus met schijfwinst uit de bus kwam. Kort daarop kwamen beide spelers remise overeen.

Winst voor Huibert Koops. Een foutieve terugruil van Theo van Londen was de kiem waaruit schijfachterstand uit bloeide. Langzaamhand begint zoon Huibert in de voetsporen van zijn vader te treden. Keurig bracht hij deze voordeelpartij uit naar winst.

Na een aftastende opening speelde zwart een flankenaanval, die door Stef met een tegen flankenaanval werd beantwoord. Maar Stef wilde teveel, met tevens een schijf op voorpost. Deze schijf werd vakkundig door Peter frans Koops omsingeld. Uiteindelijk werd de schijf geslachtofferd. De sterk spelende Bunschotenaar gaf het voordeel niet meer uit handen en kon de partij winnend afsluiten.

Een super klassiek duel tussen Alexander van de Mheen – Gerard Bakker, waarbij de witspeler met een moeilijke lange vleugel begon. Maar ook Gerard moest erg uitkijken voor een tal van zetjes. Op de 21e zet nam Gerard ± 20 minuten de tijd om na te denken over één zet, maar die achteraf absoluut fout zou zijn geweest. Maar dit ontdekte hij pas in de laatste minuten. Gaandeweg de partij kwam de Nieuwegeiner steeds beter te staan. Alexander stond behoorlijk onder druk en was genoodzaakt een combinatie toe te laten, die Gerard 2 schijven opleverde. Maar een beter alternatief had de Bunschoter niet. Kort daarop staakte hij de strijd.

Op dat moment stond NDG voor. Sjef Valk sr. zorgde door in een 4-4 eindspel het beste naar boven te halen, het gelijkspel zorgde uiteindelijk dat de winst voor NDG vast gehouden werd en eindigde in een 7-9 score.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....
 
Boboli Bunschoten  
NDG P1

7-9

1.
Alexander van de Mheen
-
Gerard Bakker
0-2
2
2.
Peter Frans Koops
-
Stef Baerends
2-0
5
3
Anne Wouda
-
Sjef Valk Sr.
1-1
8
4
Huibert Koops
-
Theo van Londen
2-0
4
5
Lennart Bolks
-
Hans de Vast  
0-2
2
6
Douwe de Graaf
-
Arie van Nieuwkerk
1-1
6
7
Lucas Veldhuizen
-
Sjef Valk jr
0-2
1
8
Wout Bos
-
Rob de Wit
1-1
3
naar boven