UPDB Ronde 2 - NDG P1 - Austerlitz P1

NDG ging als een stoomwals

Het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft in de tweede ronde fors uitgehaald naar het eerst team van Austerlitz in een thuiswedstrijd. NDG won uiteindelijk met 12-4.

De eerste 6 punten werden in de eerste twee uren behaald op de onderste borden. Het waren Arie van Nieuwkerk, Kumar Bihari en Sjef Valk Sr die 6 vette winstpunten op rij voor NDG binnen haalden.

Bij een gelijk opgaand middenspel nam Arie een afruil waardoor zijn tegenstander schijfverlies niet meer kon voorkomen. Daarna dreigde een doorbraak en na een foutzet ‘gaf’ Arie 3 schijven en sloeg er vervolgens 4 weg en eindigde op de damlijn. Het was gelijk uit! - 2-0.

J. van Ee – Kumar Bihari - 0-2. Een nogal sterk opgezet positiespel van Kumar Bihari in combinatie met zwak tegenspel van Jan van Ee was de kiem die uitgroeide tot een dreiging met als gevolg een niet te verkomen combinatiezet met een dam as klapstuk. Hiermee was de overwinning van de partij al beslist. 2-0.

Wim van den Broek - Austerlitz

Sjef Valk sr. - NDG

Wim van den Broek - J.R Valk - 0-2.
De tegenstander Sjef Valk sr., Wim van den Broek was zich van geen kwaad bewust toen de Nieuwegeiner 14-20 speelde. Hij antwoordde met volkomen het onnozele 44-39, waardoor er een leuk damzetje volgde. Sjef speelde 17-21. 26x28, 18-22, 28-17, 12x32, 38x27, 24x30, 35-24, 20x47. Geen al te moeilijk damzetje. Wim pakte Sjef’s dam af met 43-38. Maar Sjef kwam hierdoor een stuk voor en won even later de partij. 6-0. Hieronder een fragment van de partij wat leidde tot een mooie slagzet.

Kobus Dijkhorst – Cees Kentie - 1-1
Ook droeg Cees Kentie zijn steentje bij aan de overwinningsroes van NDG. In een gelijkwaardige partijopzet tegen Kobus Dijkhorst kreeg Cees halverwege na de grote afruil makkelijker spel. Cees probeerde zijn druk op het centrum flink op te voeren. Maar de Austerlitzer was Cees ieder keer te snel af en kon adequaat tegenstand bieden. Beide kwamen remise overeen in het eindspel met een 4 om 4 stand. 7-1.

Theo van Londen - Wil van de Broek – 1-1
Hierin kunnen we kort in zijn. Twee spelers waren aan elkaar gewaagd en de strijd was gelijk opgaand. Theo leek in het late middenspel wat overwicht te verkrijgen. Maar Wil speelde telkens de juiste zet waardoor het voor Theo niet echt opschoot om er voordeel uit te halen. Een terechte uitslag van 1-1 stond einde avond op het uitslagenbord. 8-2.

M. Luiten – Stef Baerends - 1-1.
Na een zwakke opening van zwart (Stef) en sterk spel van wit kwam Michiel een schijf voor. Kort daarop nam Luiten een damcombinatie, maar die kon Stef even later afnemen waardoor er een betere stand voor Stef ontstond. De centrum flankenaanval was analytisch winnend, maar in het eindspel koos Stef voor een zwakke voortzetting, waardoor het net remise liep. Gezien de foutjes van beide partijen een terechte uitslag. 9-3.

Gerard Bakker – H. Zoonen - 1-1.
Leuke partij waarin wit steeds meer initiatief kreeg maar zwart ontsnapte met een 3 om 3 afruil. Wit had hierna nog steeds het beste spel, maar zwart wist op het nippertje af te wikkelen naar een 3 om 1 remise. - 10-4.

Ed Kok – Jan Geleijnse – 2-0.
Ed Kok wist in het middenspel Jan Geleijnse in een stevige hekstelling te krijgen. Jan speelde riskant naar voren en liet enkele schijven op de tocht staan. Maar het vasthouden in de hekstelling is niet altijd even makkelijk. Ed had hier wel een pasklaar antwoord op gevonden en wist met een schijfoffer Jan in de houtgreep te houden en bovendien met combinatiedreiging naar dam. Zwart (Jan) had met een schijf voor bijna geen enkele speelbare zet meer. Met het zwarte offer 15-20 dacht Jan de angel uit dreiging te hebben gehaald. Maar dat bleek voor korte duur te zijn.

Hoe dit verder verliep incl. de voorbereiding van de hekstelling kunt hier bekijken…


Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....

NDG P1
Austerlitz P1

12-4

1.
Ed Kok
-
Jan Geleijnse
2-0
8
2.
Stef Baerends
-
Michiel Luiten
1-1
6
3
Gerard Bakker
-
Henk Zoonen
1-1
7
4
Cees Kentie
-
Kobus Dijkhorst
1-1
4
5
Theo van Londen
-
Wil van den Broek
1-1
5
6
Sjef Valk Sr.
-
Wim van den Broek
2-0
3
7
Arie van Nieuwkerk
-
Erik Kooiker
2-0
1
8
Kumar Bihari
-
Jan van Ee
2-0
2
   naar boven