UPDB Ronde 6 - Austerlitz 1 - NDG 1

Het eerste Nieuwegeinse damteam wint
overtuigt met 6-10


Austerlitz - Het NDG's eerste damachttal heeft dinsdag 15 november een uit overwinning behaald op de dammers van Austerlitz. Het werd uiteindelijk 6-10. Ook het tweede damviertal deed geode zaken in Loenen aan de Vecht. Zijn wonnen uiteindelijk met 3-5.

Door het uitvallen van Sjef Valk sr. begon de wedstrijd gelijk met een 2-0 achterstand. En vervolgens zat het Gerard Bakker niet mee door in een gewonnen stand de winst uit handen te geven. Met de 4-0 werd het even slikken voor de Nieuwegeinse dammers.
Een prachtige partij, enigzins klassiek met wederzijds veel gedwongen zetten. In het late middenspel kwam Gerard gewonnen te staan. Gerard had simpel weg moeten offeren en damhalen. Maar was in de veronderstelling dat hij een stuk kon winnen. Maar dat ging door een meerslag niet door. Het was gelijk game-over voor Gerard.

Door een overtuigende winst van Hans de Vast bracht op dat moment een keerpunt in de malaise. Een foutje in het eindspel werd de Austerlitzer J. Dijkhorst fataal. 4-2.

Beide spelers schuwde de aanval niet en bestookte elkaars lange vleugel in de hoop een doorbraak te kunnen forceren. Van beide spelers hielde de verdediging echter goed stand met een gelijkwaardige stand van acht tegen acht tot gevolg. Op dat moment was Peter genoodzaakt om een ruil te nemen waarbij beide spelers een doorbraak naar dam hadden. Langer uitstellen een de doorbraak zou waarschijnlijk in een verliespartij voor Peter eindigen. Met het tot dam gepromoveerde hout in het spel werd de boel dusdanig dichtgezet, dat na wat heen en weer geschuif er eigenlijk niemand echt positioneel voordeel behaald had en er dus maar werd besloten tot een remise. 5-3.

Arie van Nieuwkerk J. claver. In en gelijk opgaande partij kwam er na het middenspel een moeilijke stand voor beide partijen op het bord. Na een hevige afwikkeling van schijven zat er volgens beide spelers niet meer in dan een gelijkspel. 6-4.

Sjef Valk jr. kreeg in eerste instantie geen grip op de stelling van Austerlitze teamleider W. van den Broek. Er zat geen scherpte of venijn in het spel van Sjef. Nadat Sjef een centrum aan het opbouwen was werd dit vervolgens door de Austerlitsr afgeruild. Er bleef in het eindspel een 8 om 8 miniatuurtje over.

Tijd voor Sjef om zich erin vast te bijten. Het remiseaaanbod goodie Sjef direct in de wind. Geduld voerde nu de boventoon in het spel van de Nieuwegeiner. Zetje voor zetje kwam Sjef sterker te staan. Bijna geen randschijven. In tegenstelling tot v.d. Broek die naar randen werd gedreven en gaandeweg bijna geen speelbare zetten had. Hiermee was het lot beslist van van den Broek. Na een waanhoopsoffer gaf W. van den Broek uiteindelijk op.
6-6. Hiermee stond NDG weer gelijk.

Slechte opening van wit (J. Gelijnse) kreeg topspeler Piet Schep positievoordeel. Het voordeel bouwde Piet geduldig uit naar meer. Alleen moest Piet opletten voor verborgen ingebouwde zetjes. Maar Piet stond zo sterk dat zwart vervolgens werd opgerold. 6-8.

R, van Santen - Stef Baerends
Na een flankenaanval in de opening werd wat afgeruild, waarna Stef Baerends een korte vleugelopsluiting nam. Na een zinderend spannend middenspel waarbij beide spelers goed uit moesten kijken voor een slagzet kwam Stef steeds beter te staan. In tijdnood trok Stef de winst naar zich toe toen zijn tegenstander, geen goede zet meer had. Hiermee bracht Stef de winst voor NDG op 6-10.

NDG 1 mag het op 1 december opnemen tegen ADG en op diezelfde avond speelt het NDG 2 tegen DAWO Woudenberg 2. Beide teams spelen dan thuis in het Geinlicht.

Ga voor detailuitslagen naar de UPDB-site...