Interne competitie

Cees Kentie koploper bij NDG

In de onderlinge damcompetitie heeft Cees Kentie een gat geslagen tussen achtervolger Sjef Valk sr. Cees won op fraaie wijze van wedstrijdleider Kumar Bihari. Het gebeurde allemaal in het late midenspel. In een wirwar van schijven zag Cees de ontknoping zitten en wist dit in zijn voordeel te beslechten. Met deze overwinning is een gat van 4 punten geslagen. Cees is de speler van NDG met het beste gemiddelde, namelijk 73%.

De nummer twee Sjef Valk sr. liet een kostbaar punt liggen. Een gedegen klassiek spelletje tegen Gerard Bakker. Waar beide spelers heer en meester zijn op het 100-ruitenbord. De inmiddels vele jaren landelijke ervaren speler Gerard, had het dit keer iets minder vol elkaar. Senior speelde sterk en kon halverwege een schijf van Gerard af dwingen. In het eindspel speelde Sjef niet de juiste voortzetting en wist Gerard op een lepe wijze remise veroveren. 1-1 dus en Senior was duidelijk niet blij. Na analyse liet Gerard zien hoe Sjef via een twee om twee ruil de winst voor het grijpen had. Gerard bezet een stevige 3e plaats en heeft thans 53 pnt. (gemiddelde van 67%)zit Sjef sr. (2e) op de hielen met 55 pnt (gemiddelde van 64%).

Verder noteerde Piet Schep een overwinning tegen Rob de Wit. Ofschoon Rob tot het laatst toe goed partij gaf. Via een damdoorbraak kon Piet zijn zege veiligstellen. Na analyse achteraf, gaf Piet aan, waar Rob in een belangrijke fase de juiste had moeten spelen.

Een gelijkspel voor Theo van Londen en Hans de Vast. Na wederzijdse schijvenontwikkeling en het proberen uit te zetten van verborgen “valletjes” bleek dat beide spelers goed aan elkaar gewaagd waren. Een boeiende partij dus. Uiteindelijk bleek in een eindspel van enkele schijven, dat er voor beiden geen winst te behalen viel en kwam men remise overeen.

Zoon Sjef Valk jr. speelde open en avontuurlijk tegen Ids van der Lijn. Na eerst flink ontwikkeld te hebben bleef een neutrale stelling over. Sjef probeerde duidelijk op het centrum te spelen en wilde naar voren met zijn legertje. Maar wat Sjef ook zette, Ids had iedere keer weer de juiste tegenzet.

Geconcludeerd kan worden dat Ids heel goed speelde. Geconcentreerd en foutloos loodste hij zijn goeduitgeruste leger naar een gedegen wapenstilstand in het eindspel wat bestond uit een dammeneindspel.

Leuk detail om te vertellen. In het eindspel gaf Ids 3 schijven om te kunnen doorbreken. Normaliter zou dit overmacht zijn in het voordeel van de tegenpartij. Maar er bleek vervolgens geen onweerlegbare afruil voor Ids te zijn. En hierdoor werd de overmachtpositie voor Sjef jr. direct opgelost. 1-1.

naar boven