UPDB Ronde 4 - NDG P1 - DAWO Woudenberg

Nieuwegeinse dammers verpletteren Woudenberg met 14-2

NDG komt hiermee op een tweede plaats.

In de vierde ronde van de UPDB-bondscompetitie heeft het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap de club uit Woudenberg bijna letterlijk van het bord geveegd. Jarenlang waren de Woudenbergse dammers doorgaans in de koppositie van de ranglijst te vinden. (Vorig jaar eindigde het team nog derde). Cees Kentie en invaller Sjef Valk jr. deelden de punten.

NDG komt met deze monsterscore op een tweede plaats, net onder ADG. Maar NDG moet dinsdag nog heel diep gaan. Het mag uitkomen tegen Austerlitz uit. En deze ploeg excelleert het afgelopen seizoen, doordat dit team beschikt over allemaal gedegen dammers zowel op de hoge tot de lage borden.

Het was Arie van Nieuwkerk die op de 9e zet een lokzet speelde. Sjoerd Wiegersma toonde zich na de achterloop van 30-25 een gewillig slachtoffer en trapte er dankbaar in. Na de tempozet van Arie mocht de Woudenberger er eerst twee slaan, vervolgens sloeg Arie er drie maar dan gelijk naar de damlijn. Toen was het een kwestie van het partijtje routineus uitspelen voor Arie met winst als gevolg. 2-0.

Na een niet gebruikelijke centrumruil in de opening komt Woudenberger Jaap Veld in de problemen tegen Ed Kok en moet zijn kansen zoeken in een opgedrongen voorpost. De voorpost (damjargon voor een voorruit geschoven schijf) is weliswaar te houden, maar door twee verkeerde verdedigingszetten gaat de voorpost na een lange forcing verloren. Hierna spartelt Jaap nog een keer tegen. Maar nadat Ed ook nog eens het centrum bezette is het spel voor Jaap gespeeld en geeft hij zich gewonnen. 4-0.

Kuamr Bihari werd geconfronteerd met een sterk spelende tegenstander Gerrit Pul. Door tactische opzet wist Kumar de lange vleugel van Gerrit stukje bij beetje te verzwakken. In het eindspel was er voor de Woudenberger geen houden meer aan en moest noodgedwongen een schijf inleveren. Toen kwam Kumar pas goed op dreef en wist de schijfwinst keurig om te zetten in de volle winst. 6-0.

Een gedegen partij dammen legde Cees Kentie aan de dag tegen Leo van Raaij. Zorgvuldig opgebouwd en leek op lange termijn te resulteren in een positievoordeel voor Cees. Maar door goed tegenspel van Leo kon de Cees de combinatie voor de winst niet vinden. Beide kwamen uiteindelijk dan ook remise overeen. 7-1.

In een klassieke opening hield wit (Stef Baerends, NDG) de korte vleugel van zwart (Erris van Egdom, Woudenberg) in de tang. Hoewel Stef zelf wel met een achtergebleven schijf 46 in zijn maag zat. Nadat er bijna geen speelbare zetten meer waren op de ander vleugel besloot de Woudenberger de stand te verbreken van zijn Olypische formatie. Stef bouwde een kansrijke stelling op en zag een fraaie forcing die hem schijfwinst en later de partijwinst opleverde. 9-1.

De Nieuwegeinse speler Piet Schep verzeilde in een lastige opening en kon niet zo goed uit de voeten. Gelukkig loste Jaap van Walsum de overtollige schijven op de lange vleugel op. Door deze schijvenoplossing kwam Jaap oog in oog te staan met een Nieuwegeins offensief. Jaap meende dit glad te strijken met diverse afruilen en zodoende op een veilige remise af stevenen. Maar Piet bleef geduldig de stelling controleren en drukte onder tussen langzaam door en door. In het eindspel stonden er nog maar 4 schijven aan weerzijden van het dambord. Wonderschoon wist Piet deze finesse voor het laatst te bewaren en won hij glansrijk met een fraaie oppositie. 11-1.

Sjef Valk jr. nam in de opening een ruil naar voren en nam veld 27 in. Toen Saan Bouw op deze schijf liep had Sjef dit veld beter kunnen verdedigen dan dat het nu als randschijf op veld 26 terecht kwam. Want deze randschijf zou in een later stadium Sjef opbreken. Gaandeweg liet Sjef zichzelf langzamerhand uit het centrum drukken zonder zijn positie te verdedigen. Saan kreeg hierdoor goed spel. Sjef had zijn schijven teveel op rechts geconcentreerd. De Nieuwegeinse spelers wist wel op tijd de stelling terug te ruilen zodat het centrum weer met schijven werd aangevuld. In een 7 om 7 eindspelletje probeerde Saan op de zwakke lange vleugel van Sjef de aanval te openen maar laatstgenoemde had berekend dat hij na enige zetten een doorbraak zou kunnen nemen. Hierna kwamen beide spelers remise overeen. 12-2

Een klassieke partij tussen Cor van Setten - Gerard Bakker met een lange vleugelopsluiting die wel steeds gelijkwaardig opging. Aan het eind van het middenspel speelde Cor een forcing die achteraf niet goed bleek te zijn. Na deze manoeuvre kwam Cor positioneel heel moeilijk te staan. Hij werd gedwongen tot een grote afruil 5 om 4 waarbij hij een dam haalde en Gerard 2 dammen. Toen Gerard daarna weer een schijf won, gaf Cor zich direct gewonnen, omdat hij inzag dat dit op overmacht zou gaan uitlopen. 14-2.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....

NDG P1
DAWO Woudenberg

14-2

1.
Ed Kok
-
J. Veld
2-0
2
2.
Gerard Bakker
-
C. van Setten
2-0
8
3
Stef Baerends
-
E. van Egdom
2-0
5
4
Piet Schep
-
J. van Walsem
2-0
6
5
Cees Kentie
-
L. van Raaij
1-1
4
6
Kumar Bihari
-
G. Pul
2-0
3
7
Arie van Nieuwkerk
-
S. Wiegersma
2-0
1
8
Sjef Valk jr
-
S.J. Bouw
1-1
7
naar boven