UPDB Ronde 3 - oG utrecht - NDG P1

Nieuwegeinse dammers spelen een gelijkspel
tegen topper OG Utrecht


Sinds de overwinning op Zenderstad is de het eerste achttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap in goede vorm gekomen. Kumar kampte met een handicap en verscheen aan de start zonder de drie vaste basisspelers: Cees Kentie, Sjef Valk sr. en Arie van Nieuwkerk.

Maar afgelopen maandag 11 oktober is het duel tegen OG Utrecht toch geëindigd in een gelijkspel (8-8). Een overwinning voor Alfons Ottink aan de zijde van OG Utrecht en bij NDG P1 scoorde Kumar Bihari voor NDG. De overige partijen eindigde allen in een remise.

In de opening op de 7e zet was het Kumar Bihari die de fout inging door de deur open te zetten die Teus de Mik de kans te bood om een damcombinatie te nemen. De Nieuwegeiner kon de dam direct afnemen ten koste van een schijf. Kumar die hevig geschrokken was ging meer op positie spelen.

Dat ging uiteindelijk zo goed dat beide spelers de doorbraken. Kumar bereikte als eerste de damlijn. En eveneens bereikte Teus de plek om de schijf te promoveren. Maar wel op een volkomen verkeerd veld. Kumar ving de dam op in zijn vangstelling. Er bleef voor Teus die aangeslagen was niets anders over dan deze partij op te geven.

Geen wedstrijdje schijven afruilen. Maar beide spelers Sjef jr. en Dick de Boer waren in voor de pittige strijd. Sjef nam halverwege het zgn. ‘Kerkhofveld’ in. Of dit achteraf verstandig was moet analyse uitmaken. Sjef koos dit plan omdat hij beducht was voor een hekstelling op de lange vleugel. Riskant spel van Sjef bood Dick meer bewegingsvrijheid en meende op lange termijn voordeel te zien. Maar door foutloos het eindspel te spelen stuurde Sjef het schip (met wel veel tijdnood opgelopen) veilig de remisehaven binnen.

In de opening kreeg Piet Schep voordeel in een flankspeltype. In het middenspel blunderde OG-er Gerard Morsink door een 3 om 3 toe te laten met doorbraak. Hij kon echter terugofferen en kreeg compensatie in de stand. In het eindspel speelde Piet niet de nauwkeurigste zet en zodoende behaalde Gerard een benauwde maar veilige remise.

Onregelmatige flankenpartij en een hoge moeilijkheidsgraad waarin Gerard Bakker veel tijd gebruikte tegen Peter Kolkman (OG). Aan het eind van het middenspel kwam Gerard iets beter te staan en won een schijf. Maar die moest hij later weer teruggeven. Gerard bleef wel iets beter staan en had mogelijk nog winstkansen als hij iets nauwkeuriger (niet te snel) had gespeeld. Maar Peter dwong netjes remise af.

In de openingsfase werd tussen Stef Baerends en Henk Doedens veel heen en weer geruild. Daarom volgde een opbouwfase waarin een klassiek middenspel ontstond. Beide partijen moesten zeer goed opletten voor zetjes en/of positionele wendingen. In het eindspel braken beide spelers door waarna zwart naar remise combineerde. 1-1.

Ed Kok werd langzamerhand opgezadeld met een (te) zware rechtervleugel in de partij tegen Alfons Ottink. Het oplossen van deze zware vleugel was niet mogelijk door een opsluitingmotief waarbij niet door de verdediging van Alfons heen was te komen, waarbij het slechts een kwestie van tijd was dat Alfons de onderbezette linkervleugel van Ed kon oplossen. Een wanhoopspoging met een schijf achter voor een ver opgerukte schijf mocht niet baten en het kaarsje ging langzaam uit. Gewoon kapot gespeeld door een Alfons Ottink in NK vorm.

Nadat Peter Damen op eenvoudige wijze een schijf voorsprong wist te forceren, werd dit helaas niet uitgebuit. Vanwege het ontbreken van enige vorm van wedstrijd ritme gaf hij de opgebouwde voorsprong weer net zo eenvoudig weg als hij hem verkregen had. Want zijn tegenstander Alfred Ongers kon via een vier om vier dam behalen.
Ten koste van twee van schijven kon Peter de dam wel meteen afnemen. Na hard rennen was de Nieuwegeiner nipt op tijd bij de achterste lijn van de tegenstander en werd de remise afgedwongen.

Na een turbulent slotoffensief eindigde de partij tussen Jan Uyterlinde en Hans de Vast in eveneens in een gelijkspel.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....

OG Utrecht
NDG P1

8-8

1.
Alfons Ottink
-
Ed Kok
2-0
2.
Peter Kolkman
-
Gerard Bakker
1-1
3
Gerard Morsink
-
Piet Schep
1-1
4
Henk Doedens
-
Stef Baerends
1-1
5
Dick de Boer
-
Sjef Valk jr
1-1
6
Teus de Mik
-
Kumar Bihari
0-2
7
Jan Uyterlinde
-
Hans de Vast
1-1
8
Alfred Ongers
-
Peter Damen
1-1
naar boven