Interne competitie

Kunst- en slagwerk bij NDG

Na het succesvol verlopen Nieuwjaartoernooi op 7 januari j.l. Was er weer een flinke opkomst van dammers gisterenavond 14 jan. bij NDG. De toon werd snel gezet. Alléén maar winst- en verliespartijen. Op één enkele partij na. Gerard Bakker deed met zijn overwinning op koploper Theo van Londen een aanval op de kopgroep. Maar er ging heel wat vooraf. In het begin zag het er zeker niet goed uit voor Gerard.

We waren nog maar 5 zetten in de opening, toen Gerard een 4 om 3-slag toeliet en op schijfachterstand kwam. Hij gaf ruiterlijk toe dat hij deze ongewone openingsvariant nog nimmer had gezien. En was volkomen beduusd. Maar Gerard wist zich kranig te herpakken en kwam moeizaam in de partij.

In het late middenspel was het Theo die op zijn beurt werd verrast door een slagzet met doorbraak van Gerard. Lang hoefde Theo niet te kijken want hij kon via een simpele 2 om 2 ruil de doorbraak ongedaan maken. Maar inmiddels was het offensief van Gerard zo sterk te worden dat een doorbraak niet te vermijden was. Alleen Theo wist zijn schijven niet tot dam te kunnen promoveren, waardoor de kampioen van NDG alsnog zijn ‘broderiepartij’ in winst kon verzilveren.

Ook Piet Schep moest afscheid nemen van de Top 3 positie. In een centrumpartij tegen Arie van Nieuwkerk bouwde Piet een fraai stukje vlechtwerk ineen. Helaas was een minder scherpe voortzetting die roet in het eten gooide. Arie bedacht zich geen moment en kon een simpele 1 om 3 en daardoor de winst verzilveren. Piet gaf gelijk op.

Een strategische partij tussen mede koploper Kumar Bihari eindigde in sterk voordeel voor Cees Kentie. Het principe van een damdoorbraak lag in het gegeven dat Cees halverwege kon dreigen met een tussenloop en schijfwinst. Lang wist Kumar dit af te houden via een ‘plakker’. Maar uiteindelijk was de doorbraak niet te meer houden. Voor Kumar kwam alles te laat en ging strijdbaar ten onder.

Hans de Vast kreeg het moeilijk tegen de meester van het klassieke spel Sjef Valk sr. In het eindspel waren de spel mogelijkheden dun gezaaid voor de speler uit Berg-Ambacht. Het lukte Hans uiteindelijk niet om de positionele druk te weerstaan van Valk. Om nog te kunnen ontsnappen haalde Hans een slagzet uit met doobraak. Maar had ervoor niet gezien dat via een ruil de doorbraak teniet gedaan werd.

Ook eindigde het avontuur van zoon Valk niet onfortuinlijk. Scherp spel over en weer tegen Anton van Hal. Het duurde even voordat Sjef enig positioneel voordeel kreeg. Het was Anton die na lang wikken en wegen, met een dure damslagzet (maar niet minder fraai) uit de kast kwam. Door deze slagzet stonden beide spelers op dam. Door twee schijven te offeren kon Sjef jr de dam van Anton afpakken en vervolgens precies via oppositie winnen.

Ids van der lijn kwam al snel op dam via een twee-om-drie slag. Maar kon rap daarna agfgepakt worden. Een partij lang keek Rob gedwongen tegen schijfachterstand aan. Maar een compliment voor Rob die met noest denkwerk het hoofd koel hield en met een niet te vermijden doorbraak de remise wist veilig te stellen.

Kortom dit verslag bewijst maar weer eens dat dammen spannender is dan je denkt.

Bekijk de uitslagen en de standenlijst...

naar boven