UPDB Ronde 5 - Austerlitz P1 - NDG P1

Het eerste damachttal wint in sleutelpartij van Austerlitz.

Het Nieuwegeins damachttal heeft dinsdag 2 november jongsleden met een 6-10 uit overwinning haar plaats verstevigd naar een 2e positie. Koploper ADG won met 12-4 royale cijfers van OG Utrecht. Door deze overwinning staat NDG bij de bovenste 3 kandidaten die in een onderlinge poule gaan uitmaken wie kampioen hoofdklasse zal gaan worden. Voor de match Austerlitz tegen NDG was de opdracht voor beide eenvoudig: bij de bovenste drie blijven. Het was achteraf bezien een superspannend duel wat nog zeker niet een-twee-drie gewonnen was voor de Nieuwegeinse damhelden. De temperatuur van speelzaal het Trefpunt liep letterlijk hoog op.

Na een half uur spelen was het Gerard Bakker die onrust stookte maar dan in de positieve zin. Vanuit de opening liet hij zich bewust opsluiten in een hekstelling in de overtuiging dat hij daar vroeg of laat uit zou komen. Op de 19e zet ging tegenstander H. Zoonen in de fout en haalde Gerard een zes zetten diepe slagzet uit naar dam. Maar de Austerlitzer kon enkele zetten later de dam af pakken met een stuk verlies. Daarna kon Gerard zijn riante voordeel uitbouwen naar winst. Echter een onnauwkeurigheid werd hem fataal en kwam hij uiteindelijk één tempo te kort om te winnen. 1-1.

Bekijk hieronder de zes zetten diepe slagzet van Gerard naar dam die hij speelde na het foutieve 3-9 van zwart....

Henk Zoonen (Austerlitz)
Gerard Bakker (NDG)
Kort daarvoor had Arie van Nieuwkerk de spits afgebeten tegen een sterk spelende Wim Knevel. Die in de opening tempovoordeel kreeg. Arie dacht dat aanval de beste verdediging zou zijn. Maar halverwege de opbouw tot het echte rekenwerk vereenvoudigde Wim de stelling door af te ruilen. Toen bleek dat er voor beiden geen winstkansen in zou zitten kwamen zij remise overeen. 2-2.

Pas daarna begon het overwinningslicht pas echt te schijnen over de NDG-ploeg. Het was Hans de Vast die de eerste twee punten droog binnen wist te halen. In een 4 om 4 eindspelletje bouwde Hans een enorme positievoordeel op, waardoor hij tegenstander W.P. van den Broek via oppositie klemvast speelde. 4-2.

Direct in de opening verlieten Rutger van Santen en Stef Baerends de geijkte paden. Na wat afruiltjes ontstond een klassiek middenspel waarin zwart (Stef) een combinatie over het hoofd zag die hem even later een schijf koste. Zwart had een lichte compensatie in de vorm van tempovoordeel en iets betere stand in het centrum. In het eindspel wist Stef toch nog door te breken naar dam om uiteindelijk de remise te pakken. 5-3.

Sjef Valk jr. bouwde goed op en speelde gedegen tegen Jan Geleijnse. De omsingeling aan zijn lange vleugel wist Sjef op tijd te pareren. Met enige terugruilen zorgde de Nieuwegeiner ervoor dat hij geen tempoverlies leed. Uiteindelijk werd een gedegen centrum gemetseld met de opdracht om naar voren te drukken. Maar de Austerlitze routenier zorgde ervoor dat de aanval in de kiem werd gesmoord. In het eindspel trok Jan de angel uit de aanval via een drie om drie ruil. Hoewel de schijven van Sjef kansrijker stonden was het te dun voor winst. 6-4.

In een complexe partij krijgt Ed Kok (NDG) de aalgladde Michel Luiten maar niet in de houdgreep. Pas in het late middenspel moet Michel achteruit ruilen en krijgt Ed door de tempivoorsprong kleine winstkansen. In zinderende tijdnood verliest Ed twee belangrijke tempi door met een dam heen en weer te schuiven (Ed dacht een vang te zien die er niet was). Met de hakken over de sloot wordt de 61e zet gehaald. Michel wil remise forceren door een ruil en bied Ed remise aan.
Ed spreekt nog de gedenkwaardige woorden: “de 60 zetten zijn gehaald, dus ik heb alle tijd, nog effen kijken.” Twee seconde later accepteert hij het remise aanbod. Alle omstanders vallen van hun stoel want de ruil die door Michel ingezet, was fout wegens een directe damslag waarbij Ed een schijf en een dam van Michel gratis had kunnen slaan. Tja… ach… Een merkwaardig slot van een heroïsch gevecht! 7-5.

Kumar weet halverwege via een hekstelling Herman Keereweer in een moeilijke positie te brengen. Maar foutief handelen dwingt hem een schijf in te leveren. Daarna keerde de kansen voor de teamcaptain van NDG en zag het er niet bepaald goed uit. Maar van opgeven is voor Kumar geen sprake en knokt hij steevast door tot de laatste strohalm. Via een offer weet de Nieuwegeiner door te breken. Ondanks drie schijven achter. Maar een engeltje op de schouder moet hem de voortgang hebben ingefluisterd. Want gaandeweg kreeg Kumar vleugeltjes. Inmiddels had H. Keereweer zijn tweede dam bemachtigd. Maar was in gierende tijdnood gekomen. Tot het moment dat Kumar flitsend snel met zijn dam over het bord schoof en uiteindelijk via één schijf geven het bord rond sloeg inclusief een dam. Het was van een winststelling voor Herman in één keer remise en Kumar had loon naar werken gekregen. 8-6.

Bij de laatste partij zorgde Piet Schep ervoor dat de Nieuwegeiners met een dikke overwinning op Kobus Dijkhorst naar huis gaan. In een klassiek duel weet Piet een sterke aanvalsstelling te creëren. Door met het centrumschijven daadkrachtig door te drukken, dwingt Piet een doorbraak naar dam af. In een eindspel zorgt Piet door het spelen van de juiste zetten de Austerlitzer af te houden van de doorbraak. 10-6!

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....
Austerlitz P1
-
NDG P1

6-10

1.
Michiel Luiten
-
Ed Kok
1-1
6
2.
Henk Zoonen
-
Gerard Bakker
1-1
2
3
Rutger van Santen
-
Stef Baerends
1-1
4
4
Kobus Dijkhorst
-
Piet Schep
0-2
8
5
Herman Keereweer
-
Kumar Bihari
1-1
7
6
Wim Knevel
-
Arie van Nieuwkerk
1-1
1
7
Jan Geleijnse
-
Sjef Valk jr
1-1
5
8
Wil van de Broek
-
Hans de Vast
0-2
3
naar boven