UPDB Ronde 7 - NDG P1 - OG Utrecht

Geflatteerde zege van OG Utrecht op NDG.

NDG zakt hiermee na een derde plaats.

Nieuwegein - Afgelopen donderdag heeft het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap een 6-10 nederlaag opgelopen tegen OG Utrecht. Het Nieuwegeinse team opende succesvol na een drie kwartier met een zege van Hans de Vast op André Ongers. Maar daarna gebeurde er wonderlijke dingen op enkele damborden.

Hans bouwde positioneel voordeel op en wist op schijfvoordeel te komen en drukte ver naar voren en kon vrij rap de damlijn behalen. Waarna er voor André geen kans meer in zat.

Sjef Valk sr. mocht het opnemen tegen de Arie Schwartz. Op waar gevecht om de juiste posities in de damarena. Valk kon een doorbraak nam zijn posities in met twee schijven voor in een meer dan voordelige dammeneindspel. Het leek er goed uit te zien voor de Nieuwegeiner. Maar de sluwe vos van OG Utrecht Arie wist nog net dat ene gaatje in de verdediging op te sporen en kon zodoende ontsnappen aan de wurgende overmacht van Valk. Waarna beiden remise overeen kwamen.

Good old Cees Kentie en Lex van Amerongen waren uitverkoren tegen elkaar. Twee subtoppers waren behoorlijk aan elkaar gewaagd en streden de gehele wedstrijd gelijk op.

In een flankaanvalpositie vanuit de opening kreeg Stef Baerends (zwart) ineens een schijf cadeau via een 2 om 3 ruil. Wim Vlooswijk was beduusd van de blunder die hij zojuist speelde, maar pakte het sportief op. Daarna kwam zwart zeer goed te staan, maar vervolgens was Stef te opportunistisch en vergat de dubbele dreiging die Wim bij de zet daarop kon spelen. Wim kon namelijk via een achterloop de rollen geheel om draaien. Want Stef moest nu 2 schijven offeren. Het spel daarna heeft Wim foutloos uitgespeeld en boekte vervolgens een overwinning voor het Utrechts team.

Een Bilthovens onderonsje tussen Sjef Valk jr. en Dick de Boer. Maar de strijd op het dambord ging er desondanks stevig aan toe. Een moeizaam gevecht tussen beide. Ogenschijnlijk dacht Sjef jr. in het middenspel voordeel te hebben opgebouwd door de lange vleugel van Dick improductief te maken. Maar Sjef kon de krachtzet niet vinden om er meer voordeel uit te halen. Op het moment dat beide spelers op dam kwamen was er geen voordeel meer te behalen en kwamen zij remise overeen.

Cock van Wijk - OG Utrecht

Ed Kok - NDG P1
Tegen Cock van Wijk speelde Ed Kok met wit in deze stand een echte grafzet met: 35-30. Cock was er in vliegende tijdnood natuurlijk als de kippen bij met 18-22, 27x20, 15x44. Onthutst gaf Ed ook maar gelijk op. Wellicht is er nog een heel dunne remise te prutsen maar in de veronderstelling dat ik ging winnen (wat ook nodig was om het 8-8 gelijkspel tegen OG binnen te slepen) was de teleurstelling te groot om door te spelen.

In de diagramstand was 48-43 de aangewezen zet waarna of zwart helemaal vastloopt of waarschijnlijk te laat en te duur moet doorbreken om nog remise te halen. In de korte analyses na de partij werd in ieder geval nog geen remise voor zwart gevonden.

Tja… de buit is niet binnen voordat de beer echt geschoten is!

Het achttal van NDG staat met deze nederlaag nu op de 3e plaats en maakte zij hiermee de nummer 1 ADG definitief kampioen. Over twee weken dan mag NDG aantreden tegen dé kampioen.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen... 
NDG P1
OG Utrecht

6-10

1.
Ed Kok
-
Cock van Wijk
0-2
8
2.
Stef Baerends
-
Wim Vlooswijk
0-2
6
3
Cees Kentie
-
Lex van Amerongen
1-1
3
4
Sjef Valk sr.
-
Arie Schwartz
1-1
2
5
Piet Schep
-
Peter Kolkman
1-1
7
6
Kumar Bihari
-
Hans Doedens
0-2
5
7
Sjef Valk jr
-
Dick de Boer
1-1
4
8
Hans de Vast
-
S.J. Bouw
2-0
1
naar boven