UPDB Ronde 1 - NDG P1 - ADG Amersfoort

Forse nederlaag voor het eerste damachttal van NDG

Verslag van Harry de Waard en Sjef Valk jr. Met zeven nederlagen en drie remisepartijen heeft Het Nieuwegeins Damgenootschap afgelopen donderdag met 3-13 verloren van het sterkere Amersfoortse ADG. Verlies van de kampioen van vorigseizoen is geen schande. Maar de meeste NDG-ers hadden toch op iets meer puntjes gerekend.

De statistieken zullen er bijgehaald moeten worden om te bekijken of er zoveel dammen in één partij is voorgekomen. Tijdens de wedstrijd NDG – ADG was er in ieder geval in het duel Sjef Valk Sr. – Piet Bottenheft veel te beleven. Beiden bouwden klassiek op, maar wel met een loodzware vleugel aan weerskanten. Piet kwam slechter te staan en kreeg een damzet om zijn oren. De ADG’er schoof echter ook door naar de onderste lijn, hoewel hem dit een schijfje kostte. Vervolgens werd de Amersfoortse dubbeldekker geliquideerd en juist in deze fase van de strijd gebeurde het onwerkelijke. Omdat Sjef tijdens zijn damafname verkeerd sloeg kon de Amersfoorter op zijn beurt weer de dam van de NDG’er afnemen en direct daarna weer naar dam combineren. Toen vonden beiden het welletjes en mocht de ADG'er de felicitaties in ontvangst nemen! Bizar!

Deze eerste nederlaag was het begin van een Amersfoorts offensief dat er vervolgens lustig op los mochten scoren. Geen enkele partij werd verloren.

Arie van Nieuwkerk en Gerard Mol vochten klassiek uit en hielden elkaar voortdurend in evenwicht. Hetzelfde gold in feite voor Hans Mulder, die met Gerard Bakker de punten deelde in een gelijkwaardige laveerpartij. Wel was het voor de ADG’er zaak om steeds alert te zijn op de dreiging van een “rustige” opbouw.

Gerrit de Bruijn zette NDG op een 2-6 achterstand. Vanuit een klassieke opening probeerde de ADG’er het spel zoveel mogelijk te compliceren. Dat bracht grote risico’s met zich mee, maar nadat Stef Baerends op de 19e zet een ruil inzette waren de kansen slechts aan de Amersfoorter. Gerrit vlocht er direct een combinatieve dreiging in, die zijn tegenstander overzag. Na wit’s 27e zet gaf Stef al op, maar niet onterecht.

Harry de Waard won van good-old Cees Kentie. Het werd een positioneel duel waarbij de sympathieke huisarts in ruste in de loop van het spel regelmatig het klaverblaadje formeerde en deze direct weer achterwaarts afruilde. Dit kwam hem duur te staan, want de ADG’er verkreeg daardoor steeds meer terreinwinst en was het voor Cees op den duur niet meer te houden: 2-8.

Klassiek spel was te zien bij Kumar Bihari. De Amersfoorter Frits Stuger koos er voor om de rechtervleugel van Kumar uit te dunnen dat goed lukte en hield de tempi verhoudingen goed in de gaten. Door zijn ‘klaverblad-opstelling’ en bezetting van het centrum kreeg tegenstander Bihari door de opstelling van zijn schijven problemen om steeds de beste voortzetting te vinden. Om schijfverlies te voorkomen liep de NDG’er achter een schijf maar werd verrast met een tempozet om een standaardcombinatie uit te voeren. Tijdnood was hier het duveltje. Met nog meer dan 15 zetten voor 2 minuten werd Frits verrast met een remisebrengende afruil.

De partij van Piet Schep en Gerrit v.d. Ham belandde in klassieke vaarwateren. Op termijn kreeg tegenstander Piet problemen met het ontwikkelen van zijn lange vleugel en zocht daarom zijn heil in het kerkhofveld. Daarna volgde een omsingelingsstrategie van de ADG’er, die goed uitpakte. Op dat moment werden de zetten op de andere vleugel belangrijk. Deze ontwikkeling liep voorbeeldig in het voordeel van Gerrit, die uiteindelijk een schijfje voorkwam en de volle buit binnenhaalde.

Met de opening 34-30 20-25 30-24 19x30 35x24 gooit Ed gelijk olie op het vuur. Na een 25-tal zetten spitsroeden lopen komt de aanval op gang en is een gunstige stand bereikt met tempivoorsprong en een aantal vervelende hangende schijven van Cees Strooper. Ed kan echter geen winst forceren en langzaam glipt het voordeel weg (Volgens Truus wel steeds de goede zetten!). Het half uur voordeel op de klok raakte hij geheel kwijt en ondertussen slaagde de ADG’er er in om zijn eigen stelling steeds een beetje te fatsoeneren. Uiteindelijk had de kopman van ADG aardig terreinvoordeel verkregen en tikte de klok ondertussen lekker door.

In tijdnood speelde Ed het 6 om 6 eindspel niet goed en moest de NDG’ er inmiddels vechten voor de remise. Met nog zo'n twee minuten voor 10 zetten, dat lukte helaas niet. Cees stevende af op een kansrijk dammeneindspel met overmacht. Voordat dat echter op het bord kwam maakte Ed, met de vlag op vallen een fout en gaf zich gewonnen.

Kijk op de UPDB-site voor de uitslagen en standen....

NDG P1
ADG

3-13

1.
Ed Kok
-
Cees Strooper
0-2
2.
Stef Baerends
-
Gerrit de Bruijn
0-2
3
Gerard Bakker
-
Hans Mulder
1-1
4
Cees Kentie
-
Harry de Waard
0-2
5
Piet Schep
-
Gerrit v.d. Ham
0-2
6
Kumar Bihari
-
Frits Stuger
1-1
7
Sjef Valk Sr
-
Piet Bottenheft
0-2
8
Arie van Nieuwkerk
-
Gerard Mol
1-1
naar boven