UPDB Ronde 3 - DAWO Woudenberg P1 - NDG p1

Het eerste achttal van NDG flink onderuit: 14-2 !

In de derde ronde van de UPDB-competitie heeft het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgnootschap een nederlaag moeten incasseren van 7-9. Aan de prachtige ambiance van Sportcomplex de Camp in Woudenberg heeft het niet gelegen. Wel is zeker dat Woudenberg sinds jaar en dag meeloopt met de toppers van de hoofdklasse. Daar tegen over staat dat de ploeg van NDG met meer spelers boven de 1000 rating vertegenwoordigd was. Maar waar ging het eigenlijk mis die avond?

In een wederzijds opzoeken van de rechterbord rand maakte Nico Valkenburg (DAWO) een foutje. De meest logische opbouwzet (welke Nico speelde) was verhinderd wegens een 3 om 3 naar dam. Hierna was het optreden voor de De Woudenbergse topspelers gelijk uit. 2-0 In het voordeel voor de Nieuwegeinse speler Ed Kok.

Het is op en top klassiek spel tussen Gerard Bakker en Cor van Setten. In het middenspel wordt Gerard een gedwongen zet te spelen. Cor antwoordde met een doorbraak die Gerard ten koste van een schijf kon voorkomen. Maar met een volle schijf achter verloor de Nieuwegeiner kansloos. 2-2.

Sjef Valk sr. mocht het deze keer opnemen tegen de heer S.J. Bouw. Een partij die getypeerd kan worden als lichtelijk saai. Sjef sr. probeerde regelmatig spel te maken en zijn tegenstander onder druk te zetten. Maar het hielp niet. Met veel ruiltjes wist S. Bouw zich voortreffelijk te handhaven. S. Bouw bood een paar keer remise aan. Tot het moment dat er voor beide spelers niets meer te halen viel accepteerde Sjef het remise aanbod. 3-3.

Na een standaard opening (32-28) kwam Stef in een klassieke stand moeilijk te staan in het middenspel. Zijn probleem was een achtergebleven schijf op 15. Gelukkig speelde E. van Egdom op de 36e zet een onnauwkeurige zet, waarna Stef via een vijf om vijf combinatie naar remise sloeg en ontsnapte. 4-4.

In de opening van Piet Schep tegen J. van Walsum formeerde zich een Roozenburg opstelling. Piet vergat in de opening een schijfwinst te pakken. En werd daarna door de zwartspeler gedwongen een parti-Bonnard in te nemen, die goed voor zwart uitpakte. In het middenspel kon zwart door een combinatie de partij winnen, maar ook hij blunderde, wat tot gevolg had dat de partij uiteindelijk eindigde in een gelijkwaardige remise. 5-5.

In een aanvalspartij aan beide kanten waarin Arie van Nieuwkerk het centrum bezette en de tegenstander L. van Raay de korte vleugel opzocht. De dampartij ging verder gelijk op. Er volgde met de regelmaat een afwikkeling van schijven. Na dat er voor beide geen substantieel voordeel meer in zat, kwamen beide spelers remise overeen. Tijdens analyse kwam met weer op dezelfde varianten. 6-6.

Sjef Valk jr. kreeg in de loop van de partij enig voordeel tegenspeler S. Wiegersma. Laatstgenoemd dacht via de flanken een aanvalsplan uit te voeren. Dit had weinig effect. Sjef jr. schoof beetje bij beetje naar voren in het eindspel. Maar moest oppassen dat hij nog genoeg tempi zu hebben. Ondanks positioneel voordeel kon Sjef niet voorkomen dat de Woudenberger op het juiste moment wist te ontsnappen en de remise een feit werd. 7-7.

Tot slot verloor Kumar Bihari van J. Veld wat resulteerde in een einduitslag van 7-9 in het voordeel van DAWO Woudenberg P1.

DAWO Woudenberg P1
NDG P1

9-7

1.
Nico. Valkenburg
-
Ed Kok
0-2
2.
Cor van Setten
-
Gerard Bakker
2-0
3
E. van Egdom 
-
Stef Baerends
1-1
4
J. van Walsum
-
Piet H Schep
1-1
5
J. Veld
-
Kumar Bihari
2-0
6
S.J. Bouw
-
Sjef Valk Sr.
1-1
7
Leo van Raay
-
Arie van Nieuwkerk
1-1
8
Sjoerd Wiegersma
-
Sjef Valk Jr.
1-1
naar boven