UPDB Ronde 5 - UDG/Vriendenkring- NDG p1

NDG 1 verliest op het nippertje van UDG/Vriendenkring

In de bondcompetitie heeft het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap met 9-7 verloren in een uitwedstrijd tegen het Utrechtse UDG/Vriendenkring. Aanvankelijk had de Nieuweginse formatie een andere uitslag in het hoofd, maar wist dit niet waar te maken. Want de mogelijke degradant speelde eigenlijk gewoon weg de sterren van de hemel. Met verlies voor Sjef Valk sr. en Ed Kok leek het eind van de avond uit te zien dat het op een gelijkspel uit zou draaien.
Maar een Stichtse speler zorgde op het scheiden van de markt nog voor een verrassing.

Na een kalme opening bouwde Stef Baerends tegen Utrechter Arie Koster in het middenspel een stelling die wat teleurstellend voor hem bleek uit te pakken. Toen Stef een twee om twee terugruil achterwege liet kwam hij moeilijk te staan.

Een nooddoorbraak liep fout af omdat Stef in een zetje trapte. Als laatst spelende partij, verraste Arie Stef door hem in het eindspel, dam te laten halen en vervolgens deze af te nemen en met een oppositie vast te zetten. Uit.

Met een 34-30, 20-25, 30-24, 19x30 en 35x24 werd de toon gelijk gezet. Met verwisselde kleuren ging Ed Kok in de partij van vorige seizoen tegen Paul de Heus er compleet op. Nu dacht Ed op de 12e zet een betere stand te krijgen, maar liep in een verrassend tempozetje waardoor schijfverlies ontstond. Daarna werd de stelling complex. Paul dunde gaandeweg de stelling uit en kreeg de Nieuwegeiner uiteindelijk plat.

Een eenvoudige partij een beetje klassiek getint tussen Kumar Bihari en George Kalicharan. De strijd ging lang gelijkwaardig op. Echter doordat Kumar zijn tegenstander dwong om verdedigende en verplichte zetten te doen, haalde Kumar hierdoor een heel fraaie slagzet uit inclusief dam. Mogelijkheden om door te spelen waren niet meer aanwezig, waardoor George de strijd staakte. De eerste twee punten voor NDG waren een feit.

Een prachtige klassieke opzet tussen Sjef Valk Sr. en Fred Dammers. Best wel een spannende partij te noemen. Maar Sjef ging halverwege de fout in op de 36e zet. Fred haalde resoluut een slagzet uit met damdoorbraak. Met een royaal offeren aan schijven van de Utrechter, lagen de mogelijkheden voor Sjef toch nog voor het grijpen. Maar de aangeslagen Nieuwegeiner kon de mogelijkheden die naar remise hadden geleid niet meer vinden. Waardoor hij moest berustte in een nederlaag.

Uiteindelijk liep de zwaar bevochten match tussen Piet Schep en Wim Bes uit op een gelijkspel.

Na een goede opening kwam Arie van Nieuwkerk na behoedzaam spelen in het middenspel goed te staan. Met het nodige tempovoordeel was de Nieuwegeiner goed op weg. In het ver gevorderde middenspel dacht tegenstander Hans van Drogenbroek een leuke slagzet te nemen, maar deze pakte verkeerd uit. Want de slagschijf die uiteindelijk had moeten door wandelen naar de damlijn, bleek na de slagzet geblokkeerd te staan. De rollen waren in eens omgedraaid. Want het was Arie van Nieuwkerk die op zijn linkervleugel kon doorbreken. Door zich niet gek te laten maken, stelde hij het dam halen even uit om zodoende zijn tegenstander vast te laten lopen.

Sjef Valk jr. moest dus deer van de familie hoog houden. Dat ging hem zeker niet slecht af. Een solide opening met een centrum die klonk als een klok. Hij ontwikkelde goed en wist behoorlijk goed met zín tijdcontrole om te gaan. In het eindspel lagen de winstkansen voor het grijpen voor de Nieuwegeiner. Maar Sjef speelde niet scherp genoeg in het eindspe, om het voordeel om te bouwen naar een winstpartij. Bang voor een plakker, liet Sjef toe dat Jan van der Lit door een schijvenafwikkeling zijn treurige stand kon afbreken. De winstkansen waren op dat moment voor Sjef vervlogen en moest hij berusten in een gelijkspel.

De geschiedschrijving van de dampartij tussen Gerard Bakker en Henk van Snippenburg viel te omschrijven als die van een volkomen gelijkwaardige partij tussen beiden. Met veel ruiltjes over en weer. Op het moment dat er geen voordeel te behalen viel in het eindspel, kwamen Gerard en Henk remise overeen.

 
UDG-Vriendenkring
NDG P1
9- 7
1
P. de Heus
-
E. Kok
2-0
2
H. van Snippenburg
-
G. Bakker
1-1
3
A.J.A. Koster
-
S. Baerends
2-0
4
W. Bes
-
P.H. Schep
1-1
5
G. Kalicharan
-
K. Bihari
0-2
6
F.L.J. Dammers
-
J.R. Valk
2-0
7
J. v.d. Lit
-
J.M. Valk
1-1
8
H. van Drogenbroek
-
A. van Nieuwkerk
0-2
naar boven