Interne competitie NDG 2009-2010

Kumar op weg naar het kampioenschap

In de onderlinge damcompetitie heeft Kumar Bihari met zijn overwinning op Theo van Londen een stevig fundament gebouwd voor het huis wat kampioenschap heet. De regerend kampioen laat geen kans onbenut in het verdedigen van zijn kampioenstrofee van vorig seizoen.

De nummer twee in het klassement Gerard Bakker moest een punt afstaan aan Piet Schep en kwam niet verder dan remise. Een gevecht op het scherpst van de snede in het gehele verloop van de partij. Beide spelers gingen diep. Maar er uiteindelijk in het eindspel bleek er niet meer in dan egelijke kansen voor beiden. Remise dus.

Een klassieke partij opbouw kenmerkte de opening van de partij tussen Kumar en Theo. 32-28, 19-23, 28x19, 14x23, 37-23, 10-14, 41-37, 17-21, Hierna koos Kumar het andere pad en vervolgde met 31-26, 14-19,26x17 12x31… Er volgde een interessant spelverloop waarbij Theo het gemunt had op schijf 24 van wit. Door er diverse keren achter te lopen probeerde hij de knuppel in het hoenderhok te gooien. Maar moest oppassen voor een graterige linkervleugel. De stralende blauwe lucht werd plotsklaps inktzwart voor Theo toen hij bij de 39e zet het fatale 3-9 speelde. Enorm zonde van dit fraaie gevecht, want Kumar speelde daar natuurlijk op. Via een redelijk simpel slagzetje kon Kumar rond slaan en doorbreken naar dam. Theo gaf onthutst op.

In een spannende gevecht om het centrum probeerde Sjef Valk jr. een solide stelling op te bouwen tegen Rob de Wit. Maar Rob probeerde via een omsingeling zijn weg te vinden en speelde gedegen. Want in het late middenspel probeerde Sjef een systeem in te vlechten wat neer kwam op het zetje van Weiss. Bij de meeste dammers wel bekend. Maar Rob bleef halsstarrig iedere beurt de beste zetten spelen. In een vijf om vijf eindspel nam Rob het initiatief en kon met een twee om twee ruil een doorbraak voor beiden te forceren. Het uitbouwen naar een winnend eindspel kon Sjef wel vergeten, want het werd gewoon remise. Rob speelde een sterke partij.

Anton van Hal raakte binnen de kortste keren in problemen tegen de damcomputer Saitek. Saitek wist een stevige klassiek stelling op te bouwen. Maar Anton raakte gaandeweg de partij steeds meer naar achteren gedrukt. Halverwege het late middenspel vond de computer om een doorbraak te nemen. Anton offerde te royaal om eveneens naar dam te promoveren waardoor de partij in het voordeel van Saitek werd beslist.

Sjef Valk sr. en Arie van Nieuwkerk zorgde voor de nodige spanning op de ‘honderd velden.’ Een klassiek spel waar beide spelers heer en meester in zijn. Senior meende sterk te staan en haalde uit de kast om het voordeel uit te bouwen. Echter Arie die graag volgende seizoen zich in het achttal wil spelen gaf zijn opponent goed tegenspel. Daarom ontwikkelde de prachtige partij zich naar een terecht gelijkspel.

naar boven