Interne competitie NDG 2009-2010

Kumar heeft de beste papieren

Met nog twee weken te gaan lijkt het erop dat Kumar Bihari afstevent op het kampioenschap. Met 87 pnt en met een gemiddelde van 83% blijft Kumar ruim aan kop. Ondanks dat hij zichzelf tijdens afgelopen competitieavond buiten de competitie heeft gehouden lukte het de nummer twee Gerard Bakker niet om de volle punten te behalen. Integendeel. Gerard had zijn handen vol aan de vierde in lijst Sjef Valk sr.

Een prachtig gevecht tussen Gerard en Sjef sr. Eentje van klassieke snitte. Sjef’s spel dat dit seizoen minder goed uit de verf gekomen is dan voorgaande seizoenen, is deze avond juist in opperbeste vorm. Het spel wordt behoedzaam gespeeld. Maar een enkele verkeerde zet kan het verschil betekenen tussen winst of verlies. In het late middenspel weet Sjef door de verdedigingslinie van Gerard heen te breken. Alle NDG-ers die dan nog aanwezig zijn slaan ademloos het spel tussen beiden gade. Echter met de dam op hoofdlijn speelde Sjef op het cruciale moment niet de krachtigste zet. En ziet gaande weg in dat het remise gaat worden.

Een titanengevecht tussen Theo van Londen en Anton van Hal. Anton is er alles aan gelegen om aansluiting met de subtop te houden. Maar Theo van is op zijn beurt bezig met de aanval op het mogelijke brons. Routinier Theo maakt het Anton moeilijker en moeilijker. In een miniatuurtje lukt het Theo positioneel de sterkste voortzetting te spelen ten koste van een gelijkspel voor Anton.

De partij tussen Rob de Wit en Ids van der Lijn gaat gelijk op. Maar in het eindspel lijkt Rob de weg kwijt te zijn. Ids weet op geraffineerde wijze via de lange vleugel een doorbraak te forceren. Vervolgens denkt Rob met een offer compensatie te vinden. Maar het bleek achteraf fout. Rob had even daar voor direct naar de damlijn moeten rennen. Dan waren de kansen voor hem beter geweest.

Arie van Nieuwkerk en Cor de Kruijff houden het na 45 zetten voor gezien. Door diverse uitruilen is de spanning er van af. Arie koos voor ontwikkeling om aan een ingewikkelde omsingeling van Cor’s zijde te ontkomen. Want eenmaal verstrikt in de tentakels dan weet routenier Cor er wel raad mee.

naar boven