UPDB Ronde 5 - NDG P2 - Zenderstad P2

Het tweede damviertal van NDG gaat met 2-6 kopje onder.

In de vijfde ronde van de UPDB-competitie heeft het tweede viertal van het Nieuwegeins Damgenootschap verloren van het overwegend jeugdig kwartet van Zenderstad uit IJsselstein. Aan de inzet heeft het niet gelegen. Maar het spelen in een hoog tempo (60 zetten binnen een uur) gaat de NDG-ers maar moeilijk af.

Rob de Wit speelde een solide partij tegen Ton Vink. Tot de 25e zet ging het gelijk op. Rob zag een dam schitteren en haalde hem terstond uit. Maar Ton Vink kon via een meerslagregel de dam afpakken van Rob en wist vervolgens zelf op dam te komen. Het voordeel was binnen enkele seconden verdwenen en de Nieuwegeiner staakte kort daarna de strijd.

De opdracht van Anton van Hal was niet gering. Hij mocht het opnemen tegen de talentvolle jeugdspeler Maarten de With. Beiden speelde een spannende opening. Natuurlijk liet de IJsselsteinse Maarten zijn kunsten zien en bracht er voordurend dreiging in. Maar Anton wist goed tegenspel te bieden. o behoedzaam het centrum te bezetten kreeg Anton weer grip op de zaak. Nadat in het eindspel ongeveer zo’n vijf schijven tegenover elkaar stonden, kwamen beide spelers remise overeen. Een mooie actie van Anton van Hal.

Tjeerd Postma’s tegenstander Jan Timmerman is nog maar pas begonnen met spelen van het damspel. Maar gezegd moet worden, hij maakt snelle vorderingen. Maar Jan speelde tegen routenier Tjeerd Postma. Ook Tjeerd bewees dat hij een solide partij dammen kan spelen. Met name door de wekelijkse damtraining. Echter in zijn enthousiasme vergat Tjeerd even dat hij 60 zetten binnen een uur had moeten spelen zoals in de reglementen staat vermeld. Hij ging dus met al zijn gezoeg door de tijdcontrole. En enorme domper voor Tjeerd. Hij had tenslotte een mooie stand tot dat moment.

Het was voor Marinus Entrop een moeizame partij tegen Frank Scholman. Hij kwam al zwak uit de opening te voorschijn. Was gedwongen om veel terug te ruilen. Maar Marinus speelde dapper door en liet het kaas zich niet van het brood eten. In het eindspel verdedigde hij zeer goed. Uiteindelijk lukte het de jeugdige speler Frank niet om voldoende kracht uit te oefenen om tot een winstpartij te komen en moest berustte in een gelijkspel.

NDG P2
Zenderstad P2
2- 6
1
Rob de Wit
-
Anton Vink
0-2
2
Anton. van Hal
-
Maarten de With
1-1
3
Tjeerd. Postma
-
Jan Timmerman
0-2
4
Marinus Entrop
-
Frank Scholman
1-1
naar boven