UPDB slotRonde - NDG P1 - Zenderstad p1

Het eerste damachttal van NDG behaalt een verpletterende overwinning op Zenderstad

In de slotronde van de Utrechtse provinciale damcompetitie heeft het eerste damachttal van het Nieuwegeinse Damgenootschap een royale overwinning behaald op kampioenskandidaat Zenderstad uit IJsselstein. Eind van de avond was het Nieuwegeinse achttal uitzinnig van vreugde door de 12-4 overwinning en het feit dat het volgend seizoen weer in de hoofdklasse kan uitkomen.

Ook dit jaar was het weer een sfeervolle avond met zo’n 150 damfanaten bij elkaar in één grote zaal van het Denksportcentrum te Utrecht. Tevens een mooie gelegenheid voor vele clubspelers om het sociale aspect van dammen meer dan voldoende ruimte te geven.

Het was ‘Good old’ Sjef Valk sr. die voor NDG de spits afbeet door effectief af te rekenen met zijn clubgenoot Theo van Londen (die normaliter uitkomt voor Zenderstad). Het was een gevecht om de flanken. Theo probeerde de lange vleugel van Sjef onder druk te zetten. Dus er werd volop gestreden. Helaas speelde Theo in het late middenspel de fatale zet 10-15. Hiermee kon Sjef eenvoudig naar dam combineren. Theo staakte daarom direct de strijd.

Na één uur spelen staan nog alle schijven op het bord van Bert Habets en Ed Kok. Nadat de kruitdampen uit de spannende Roozenberg zijn opgetrokken staat Ed wat makkelijker. In een poging actief spel te krijgen loopt Bert Habets in een forcing welke door teveel dreigingen tegelijkertijd schijf en partijverlies levert.

Ed Kok - NDG 
Bert Habets - Zenderstad  

Stand na zet 15-20 van zwart.
Ed forceerde schijf- en partijwinst via: 32 -27 13-18 (verplicht, op 4-10 volgt na het slaan 39-33 en 20-24 is verhinderd door 35-30) 35-30 8-12 39-33 20-24 33-28 ! 22x42 47x38 24x35 27-21 16x27 31x33.

Overigens kan in de beginstand ook op een andere manier schijfwinst afgedwongen worden door: 35-30 19-23 39-33 22-28 33x15 28x26 36-31 26x37
47-42 37x48 44-39 48x34 40x20.

Na een snel gespeelde opening kwam Ruud de Graaff wat beter te staan door af te ruilen en sterk op het centrum te komen. Stef resteerde omsingelingsspel. Na een dubbele ruil verzwakte Stef het centrum van de Graaff en kon hijzelf het centrum bezetten en wat meer initiatief nemen. Een remiseaanbod van de Nieuwegeiner werd afgeslagen. Later combineerde Ruud met een vier om vier ruil met doorbraak mogelijkheden, maar Stef wist feilloos de remisevariant te vinden.

Een prachtige partij met een klassieke snit. Beide spelers Sjef Valk jr. en Rob de Meij vochten ijlings om de macht van het centrumgebied. In het late middenspel gooide IJsselsteiner Rob het over een andere boeg met een aanval op de lange vleugel van Sjef en probeerde daarna door te drukken naar het centrum. Een prachtig uitgedacht offensief. Echter in de uitvoering kon Sjef halverwege verassend met een eenvoudige maar niet voor de hand liggende slagzet doorbreken naar de damlijn. Rob zag toen in dat doorspelen geen zin meer had.

Een prachtige dampartij tussen Piet Schep (NDG) en Antonio Ramirez (Zenderstad). Een gevecht op het scherpst van de snede. Beide spelers waren danig aan elkaar gewaagd. Daarom geeft de uiteindelijke remise-uitslag een goede verhouding weer.

Het zelfde gold voor de gelijkopgaande flankspel partij tussen leermeester Gerard Bakker en zijn inmiddels volwassen geworden leerling John van Leeuwen (decennia terug bij NDG). Zij maakte geen echte fouten aan beide zijden, met uiteindelijk in alle varianten remise.

Afwisselen klassiek positiespel tussen Nico Verhoeven en Kumar Bihari wat resulteerde in een opsluiting op de linkervleugel van Nico. Dit levert eerst een schijfwinst op voor de Nieuwegeiner. In het eindspel weet dekselse Kumar in een onbewaakt ogenblik een slagzet naar dam uit te voeren en hiermee de partij in zijn voordeel te beslissen.

In een gelijkopgaande partij, waarbij Hans Verhoeven in het centrum stond, kwam Arie van Nieuwkerk na eerst een afruil en daarna een combinatie wat beter te staan. In het eindspel probeerde Arie nog de winst te pakken. Maar Hans verdedigde dit zo goed met uiteindelijk resultaat: remise.  
NDG P1
LDV Loenen P1

10-6

1.
Ed Kok
-
Bert Habets
2-0
2.
Stef Baerends
-
Ruud de Graaff
1-1
3
Piet H. Schep
-
Antonio Ramirez
1-1
4
Gerard Bakker
-
John van Leeuwen
1-1
5
Kumar Bihari
-
Nico Verhoeven
2-0
6
Sjef Valk Sr.
-
Theo van Londen
2-0
7
Arie van Nieuwkerk
-
Hans Verhoeven
1-1
8
Sjef Valk Jr.
-
Rob de Meij
2-0
naar boven