UPDB Ronde 1 - ADG P1 - NDG p1

Het eerste achttal van NDG flink onderuit: 14-2 !

Verslag; Harry de Waard

gepubliceerd op 13 september 2009, 11:19 uur
De eerste forse tik in de provinciale competitie is uitgedeeld. Het eerste achttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap bleef in de middernachtelijke uurtjes steken op een 13-1. Alleen Harry de Waard had nog geen zin om te stoppen, maar moest wel afbreken. Inmiddels heeft hij ontdekt dat zijn overmachtpositie tegen Stef Baerends toch geen winst oplevert.

Dit fraaie klassieke duel kreeg zijn hoogtepunt op de 25e zet. Een uitval over het kerkhofveld bezorgde de Stef Baerends de nodige hoofdbrekens. Harry forceerde daarna (tijdelijk) schijfwinst. Weliswaar wist zijn tegenstander het verloren schaap daarna terug te halen, maar kon niet voorkomen dat een damcombinatie vervolgens voordeel voor de ADG’er opleverde. Maar ondanks verwoede pogingen bleek de stelling toch remise te zijn, ook al werd de stelling in eerste instantie afgebroken.

Sjef Valk Jr. was de 2e speler die de eer van NDG wist te redden. Ook hier een mooie klassieker tegen Marcel Everloo waarbij de Amersfoorter temponadeel en dus een goede stelling opbouwde. Naarmate de stelling "dicht" liep, werd het steeds spannender en was het onduidelijk wie de laatste zetten konden doen. Door de complexe stelling werd op de 48e zet remise overeengekomen. Alle andere duels werden dus in winst omgezet.

Ed Kok moest een nederlaag ondergaan van Cees Strooper. Na een rustige opening liet de ADG-preses toe dat de NDG’er een aanvalspositie innam. Cees counterde echter door hier en daar enkele voorwaartse ruiltjes te nemen met terreinvoordeel. Na een afbraak in het middenspel bleek de stelling van de ADG’er flexibeler door beide vleugels te beheersen. Kok bouwde zijn stelling echter zo star op dat Cees nog voor de tijdnoodfase een winnende positie kon innemen.

Gerard Bakker kwam niet goed uit de opening tegen Gerrit de Bruijn. Zijn lange vleugel was niet goed ontwikkeld en lange tijd zelfs niet speelbaar. Zijn korte vleugel werd steeds verder uitgedund. Maar uiteindelijk kon De Nieuwegeiner loskomen en dacht hij zelfs remisekansen te hebben. Maar met een fraai offer kon Gerrit doorbreken naar dam en vervolgens met een combinatie afwikkelen naar een drievoudige oppositie. Waardoor verlies voor Gerard onvermijdelijk werd.

Sjef Valk Sr. werd verrast op de 18e zet door een doorbraakfinesse Jan van Amstel. De NDG’er meende via een ruilactie de “zaak” in evenwicht te houden maar uiteindelijk kon Jan hieraan een plusschijf overhouden. De positie van de ADG’er was sterk op de vleugel van Valk. Na enige ruiltjes offerde Sjef om een doorbraak van Jan te voorkomen. Maar met een schijf minder liep de stelling van Sjef vast en kon worden opgegeven.

Arie van Nieuwkerk kreeg klop van Hans Mulder. Na een rustige opening met wederzijde ruiltjes, koos de NDG’er niet voor de sterkste voortzetting. Langzaam maar zeker kwam hij positioneel onder druk te staan. De dreiging van een damdoorbraak lag op de loer. De enige redding was op dat moment een schijf offeren. Met secuur spel wist Hans echter zijn stelling naar de winst te voeren.

Gerrit v.d. Ham maakte er 10-0 van. Positioneel had Kumar Bihari het moeilijk en werd steeds meer in de verdediging en naar achteren gedrukt. Uiteindelijk bezweek hij onder de centrumdruk van de Amersfoorter.

Anton van Hal speelde een goede openingspartij, door passief spel van Kees de Jonge. Maar laatstgenoemde kwam naarmate de strijd vorderderde toch beter te staan. Hij kon schijfwinst afdwingen maar wachtte hiermee omdat dit in latere fase van de strijd beter uitkwam. Dit viel toch enigszins tegen. Maar een gemene finesse bracht Kees echter toch nog snel(ler) de winst dan gedacht was. Eigenlijk een beetje pech voor Anton.

ADG P1
NDG P1

14-2

1.
Cees Strooper
-
Ed Kok
2-0
2.
Gerrit de Bruijn
-
Gerard Bakker
2-0
3
Harry de Waard  
-
Stef Baerends
1-1
4
Jan van Amstel
-
Sjef Valk Sr.
2-0
5
Gerrit v.d. Ham
-
Kumar Bihari
2-0
6
Hans Mulder
-
Arie van Nieuwkerk
2-0
7
Marcel Everloo
-
Sjef Valk Jr.
1-1
8
Kees de Jonge
-
Anton van Hal
2-0
naar boven