Open Sneldamtoernooi Nieuwegein

Geslaagd 2e Open Sneldamtoernooi Nieuwegein

Ed Kok hoogst eindigende NDG-er. Stef Bearends behaalt de 2e plaats groep B.

Nieuwegein ľ Afgelopen zaterdag 12 september vond de 2e editie plaats van het Open Sneldamtoernooi georganiseerd door het Nieuwgeins Damgenootschap.

Een wederom succesvolle verlopen damtoernooi. Onder de deelnemers veel bekende dammers uit Nieuwegein en uit de regio Utrecht, en enkele nationale subtoppers. Deelnemer Jan den Ouden had die vroege ochtend een flinke reis gemaakt want Jan is woonachtig in de buurt van Kapelle te Zeeland. Zo ook Anton Janssen en Harry Verploegen. Beide spelers kwamen helemaal vanuit uit Wamel (Nijmegen).

Sneldamkampioen werd wederom Andrew Tjon A Ong. Eveneens als vorig jaar. Het Open Sneldamtoernooi NDG is namelijk een traditie die voortvloeit uit het Jubileum toernooi van NDG in juni 2008, toen het zijn 25-jarig bestaan vierde.Het 2e damkampioenschap verdiende meer deelnemers, maar had concurrentie van meerdere toernooien die op deze dag werden georganiseerd.

Ook op radio de regionale zender RTV9 werd van het damtoernooi uitgebreid verslag gedaan. Medeorganisator Jan Jacobs werd regelmatig gebeld en kwam dan live in de uitzending waar hij werd ge´nterviewd. Over het toernooiverloop en wie er aan de winnende hand was. En vragen over dammen in het algemeen. Op deze manier werd luisterend Utrecht meer dan uitgebreid ge´nformeerd over de damsport.Ed Kok werd de hoogst eindigde speler van NDG. En landde uiteindelijk op de vierde plaats. Hij behaalde met zes overwinningen, vier remises en had slechts twee nederlagen 16 punten.

Stef Baerends speelde een ijzersterk toernooi en viel in de Groep B (ratingcategorie 900-1100) in de prijzen. Hij behaalde de tweede prijs. Hij had nog hoger kunnen eindigen als hij zijn kansen nog beter benut zou hebben. Winnaar in groep B werd Anton Janssen uit Wamel met 15 punten.

Stef Baerends (NDG)
Jan Jacobs (Ons Genoegen)

In de diagramstand staat Stef prima. Vooral de achtergebleven schijf op 25 baart Jan zorgen. Die besluit daarom tot een gokje en speelt (15-20?!).
Deze zet verhindert in het vervolg 33-28 door de sterke twee-om-twee ruil via (18-22).

Echter, als Stef vanuit de diagramstand na (15-20) vervolgt met 48-43!, dan wint hij, bijvoorbeeld via (3-8) 27-21 (16x27) 32x21 (8-12) 27-21 (12x21) 33-28 (23x32) 38x16 (18-22) 16-11 (22-27) 43-38! (27-31) 11-7 (31-36) 7-1 (36-41) 38-33 en zwartkan opgeven. Ook offeren helpt niet meer.  

NDG-er Tjeerd Postma moest zich op het laatst terug trekken uit het toernooi. Want hij was in de nacht van vrijdag op zaterdag Opa geworden van kleindochter Klarijn (zeven pond). En moest natuurlijk nog even bijslapen. Maar hij keerde s’middag weer terug samen met zijn zoon Sjoerd en kleinzoon Thijs als toeschouwer.

De organisatie mag terugkijken op een geslaagd toernooi. Het toernooi verliep vlotjes en in een sportieve, ontspannen sfeer. De wedstrijdleiding was in vertrouwde handen van Harry de Waard, die zelf dus ook meespeelde. Harry behaalde de twee plaats in de Hoofdklassengroep (spelers met een rating vanaf 1100).

Bekijk de Fotoreportage van George Kalicharan...

en neem kennis van de uitslagen en standenlijst…