UPDB Ronde 4 - NDG p1 - OG Utrecht

Eerste damachttal behaalt ruime overwinning
op OG Utrecht.


Het Nieuwegeinse Damgenootschap heeft het damachttal OG Utrecht van zijn troon gestoten door de thuiswedstrijd winnend af te sluiten met 10-6.
De Nieuwegeinse ploeg moet het nog altijd doen zonder Cor de Kruijff en zonder Cees Kentie die op dat moment bij het toernooi van Lent speelde. Met een steen op de maag begon de Nieuwegeinse formatie aan een bijna onmogelijk opdracht. Het keek al gauw tegen een 0-2 achterstand doordat invaller Sjef Valk jr. dit keer zijn eerste verliespartij moest incasseren van Dick de Boer. De voormalig penningmeester van de UPDB rekende dit keer in zijn voordeel.

Een fraai klassieke partij was het weliswaar. Het zag er tot het late middenspel best goed uit voor Sjef. Maar hij speelde te ver naar voren en moest oppassen om niet in tempo nadeel te komen. Na het spelen van zijn kroonschijf bezegelde de Nieuwegeiner uiteindelijk zijn lot. Dick wist koelbloedig een damcombinatie te nemen waardoor hij na enige zetten de eerste winstpunten voor OG binnen haalde.

Na een zeer scherpe opening wist Stef Baerends de korte vleugel van tegenstander Henk Doedens geheel op te sluiten. Beide spelers moesten aan de andere vleugel zeer secuur spelen om niet in de problemen te komen. Op de 19e zet kon Henk in een 18 om 18 stand, niet meer ontkomen aan schijfverlies. Hij koos dus maar voor de ‘bomzet’, waarbij 8 witte en 9 zwarte schijven van het bord gingen. Toch was het voor Stef zaak om nog even heel even secuur door te spelen. Maar sloot uiteindelijk met een mooie winstpartij af.

Een uitermate spannende opening in de partij tussen Kumar Bihari en Teus de Mik. Door met beleid verschillende keren te ruilen ontstond er zeer open positiespel. Halverwege zette Kumar zijn tegenstander in de hekstelling. Door een drie om drie ruil kon Kumar doorbreken richting de damlijn. Teus was in de veronderstelling dat Kumar op een bepaald veld dam zou gaan halen. Daarom maakte hij een vangstelling. Hiermee verbrak hij wel de mogelijkheid van afruil naar dam en vergooide hij dus zijn kans op remise.

Peter Kolkman - Gerard Bakker.
Moeilijke flankspel partij waarbij in het late middenspel wit een foutieve doorbraakcombinatie nam waarbij de stukken van Gerard zo goed stonden opgesteld dat hij de dam van Peter kon afpakken en er vervolgens zelf een dam kon halen. Door deze manoeuvre kon Peter niets doen dan zich gewonnen te geven.

Sjef Valk’s (sr) tegenstander Gerard Morsink kreeg in de loop van de partij iets positievoordeel, maar het stelde weinig voor. Sjef en Gerard hielden elkaar goed in evenwicht tot het laatste toe. Valk brak door naar de damlijn via een offer. Maar kon niet verhinderen dat ook Gerard kon doorbreken. In een 5 om 5 standje kwamen beide spelers remise overeen. Na het spelen van een prachtige evenwichtige dampartij.

Een gelijkopgaande strijd tussen Arie van Nieuwkerk en OG-er Jan Uyterlinde. Arie krijgt in het late middenspel meer tempovoordeel. De Nieuwegeiner zat geconcentreerd in de partij. Maar Arie lette even later niet op. Jan Uyterlinde zag opeens het licht en speelde een fabuleuze slagzet naar dam. (Zie diagram).
Arie baalde verschrikkelijk omdat hij in eerste instantie goed stond. Maar hij vond het zeker geen schande te verliezen na deze beauty van een slagzet.

Arie van Nieuwkerk - NDG
J.W. Uyterlinde - OG Utrecht
Tegen OG Utrecht mocht Ed Kok het opnemen tegen de sterke Cock van Wijk. Ed had een mazzeltje want bij Cock ontbrak even de zetcontrole en Ed kwam een schijf voor.
Hierna werd het nog wel erg spannend. Ed stond weliswaar een schijf voor maar had toch een aantal zwaktes: een overvolle lange vleugel, een dun bezette korte vleugel en een aantal vervelende combinatiedreigingen. Na wat ruilen kon de Nieuwegeiner wat schijven van zijn lange vleugel oplossen en kon nu het terreintempo op de korte vleugel gaan benutten. Hier had hij echter nog in een heel verraderlijke val kunnen lopen. Bekijk de partij analyse van Ed Kok zelf. Ed weet het eindspel secuur uit te spelen en komt uiteindelijk via oppositie op winst.

Arie Schwartz speelde scherp tegen NDG-er Piet Schep, gewend zoals hij acteert in de eerste klasse landelijk. Hij loerde met name op zetjes. In het eindspel kwam Arie in een gunstig eindspel terecht. Secuur rekenwerk was daarom nog nodig voor Piet om de remise veilig te stellen. Maar dit ging Piet goed af en incasseerde een volle punt na voortreffelijk tegenspel.
NDG P1
OG Utrecht P1

10-6

1
E. Kok
-
C.J.J. van Wijk
2-0
2
G. Bakker
-
P. Kolkman
2-0
3
S. Baerends
-
H. Doedens
2-0
4
P.H. Schep
-
A.J. Schwartz
1-1
5
J.R. Valk
-
G.H.J. Morsink
1-1
6
K. Bihari
-
T. de Mik
2-0
7
J.M. Valk
-
D. de Boer
0-2
8
A. van Nieuwkerk
-
J.W. Uyterlinde
0-2
naar boven