UPDB Ronde 6 - NDG p1 - DEZ Woerden p1

Eerste damachttal NDG thuis onverslaanbaar.

Het eerste damteam won namelijk afgelopen donderdag 26 november met maar liefst 11-5 van DEZ Woerden 1. Het was een beladen, broeierige match tussen beide teams. Beiden stonden op dat moment met 4 punten uit vijf op de vijfde (NDG) resp. zesde plaats. De beruchte zesde plaats betekent onherroepelijk degraderen naar de eerste klasse. Want de opdracht vooraf voor beide teams was helder: erop of eronder!

Een makkelijke klus voor teamcaptain Kumar Bihari. Een serieuze positiepartij had het moeten worden, die tot in het middenspel gelijk op ging. Maar als een adelaar zwevend boven de wereld zag Kumar plots een prooi schitteren. Kordaat dook hij erop af en greep met zijn klauwen een 3 om 3 slagzet naar dam. Jan Spruijt kon met een schijf verlies de dam wederom afpakken. Maar in het verloop van de match liet de Woedenaar zich wederom verleiden tot een aanval. Kumar kon via een 3 om 3 ruil op dam komen. En kon vervolgens zijn prooi rustig verschalken. 2-0.

Direct na de opening viel Arie van Nieuwkerk de korte vleugel aan van tegenstander T. Schipper. Laatstgenoemde had weinig meer dan naar achteren te af te ruilen. De goed uitgerekende aanval van Arie klopte als een bus. Want hij kon doorbreken naar dam. Maar de Woedenaar kon dit pareren door een schijf te offeren. Aangezien ook op de lange vleugel T. Schipper opgesloten stond, was de overwinning voor Arie kort daarop een feit. 4-0.

Gerard Bakker had moeilijk spel met een lange vleugelopsluiting. Er zaten talloze dreigingen in. Achteraf na analyse had Gerard beter kunnen vereenvoudigen. Maar tot het eindspel hield hij het spel juist complex. Uiteindelijk haalde tegenstander Bertus Jansen een dam ten koste van een schijf. Bertus had dit eindspel absoluut moeten winnen. Maar liet de Nieuwegeiner uiteindelijk toch ontsnappen door niet scherp genoeg te spelen. 5-1.

Sjef Valk sr. had vanaf het begin tot het eind een gelijkopgaande partij tegen niemand minder dan J. Strous. Tot het moment dat Sjef het zogenaamde ‘kerkhofveld opging’. Oftewel een schijf op voorpost innemen. Voor leken die de finesse van het damspel nog niet goed kennen betekent dit letterlijk, dat een commando in het leger naar voor gaat om de boel te verkennen en zich op de rand van vijandelijk gebied verkeert.
Weer naar terug naar het ingenomen kerkhofveld kreeg senior het moeilijk, maar hij bleef zich goed verdedigen. J. Strous probeerde tot het middenspel een van zijn betere werken te creëren. Maar het optreden van J. Strous in het eindspel was zeker niet wonderschoon. Daarom kwamen beide spelers tot de conclusie om de partij waar voldoende muziek in zat, gelijkwaardig af te sluiten. 6-2.

In een marathonpartij van 80 zetten heeft Ed tegenstander Gerrit IJssel te pakken. In tijdnoodfase van Ed weet hij zijn tegenstander tot schijfoffer te dwingen met wederzijdse doorloop. Door een tijdelijk offer weet Ed echter 1 dam met 3 schijven tegen 1 dam met 2 schijven te bereiken. Deze stand is al 100% gewonnen door de Nieuwegeiner. Kort daarop gaf Gerrit zich gewonnen. Want de zwarte schijven (Gerrit) zijn niet speelbaar en wit kon gewoon een tweede, derde en vierde dam halen. 8-2. Kijk trouwens even naar de uitgebreide partijanalyse van het eindspel die Ed heeft gemaakt.

Met de overwinning van Ed stond het team van NDG dus royaal voor. Op dat moment geeft dat een goed gevoel voor de overige spelers. Maar naast het collectief gewin blijft een dammer een individu die wil winnen of als hij slecht staat wil overwinnen.

Een flankenspel tussen Sjef Valk jr. en Hans Loots. Sjef meende door de korte vleugel van zijn tegenstander te klemmen dat hij lang voordeel zou hebben op de stelling van de Woedenaar. Op de ander vleugel ontwikkelde Hans zich kordaat. In het late middenspel moest Sjef oppassen en zorgen dat hij nog genoeg zetten zou hebben. In het eindspel moest hij de klemming voortijdig verbreken om de zaak speelbaar te houden. In een doorbraak van beiden, stelde Hans remise voor die Sjef op zijn beurt positief beantwoorde. 9-3.

Ook Cees Kentie had een gelijkwaardige match. En droeg met zijn substantiële bijdrage mee aan de royale overwinning van 10-4 op DEZ Woerden op dat moment.

Piet Schep had een hele kluif aan de aanvallend spelende Woedense tegenstander. Voortdurend heeft de Nieuwegeiner moeilijk gestaan. Maar uiteindelijk overwon Piet de taaie klus en kon in het eindspel de angel uit de aanval halen. Waardoor de winstkansen voor de Woedenaar vervlogen waren. 11-5.

 
NDG P1
DEZ Woereden P1
11-5
1
E. Kok
-
G. IJssel
2-0
2
G. Bakker
-
B. Jansen
1-1
3
P.H. Schep
-
Woerdense dammer
1-1
4
C. Kentie
-
Speler uit Woerden die damt
1-1
5
J.R. Valk
-
J. Strous
1-1
6
K. Bihari
-
M. Spruijt
2-0
7
A. van Nieuwkerk
-
T. Schipper
2-0
8
J.M. Valk
-
H. Loots
1-1
naar boven