UPDB Ronde 2 - NDG P1 - LDV Loenen p1

Een royale overwinning (10-6) voor het
eerste achttal van NDG tegen Loenen 1.


gepubliceerd op 4 oktober 2009, 11:15 uur
Het eerste damachttal van Het Nieuwegeins Damgenootschap heeft in een thuis wedstrijd van de UPDB-competitie een ruime overwinning behaald op het 1e team van Loenen. Na de koude douche van de nederlaag tegen ADG twee weken terug, heeft NDG zich goed hersteld. Aan het einde van de avond stond er 10-6 op het scorebord in de speelzaal van het Geinlicht.

Piet Schep maakte zijn entree in de bondscompetitie en deed dit met verve door winnend af te sluiten. NDG speelde met een invaller.

In een veel belovende partij tussen Arie Roos en Sjef Valk jr. was het gevecht om het centrum in alle hevigheid los gebarsten. Beiden speelden initiatiefrijk. Bij de 17e zet ging de Loenenaar de fout in door een doorslagbaan te creëren. Via eerst een schijf geven en vervolgens nog een, kon Sjef rond slaan. Een behoorlijke gehavende stand bleef over voor Arie. Maar hij vocht moedig door. Maar nadat Arie enige zetten later een dubieuze achterloop speelde zonder daarbij na te denken, kon Sjef via een plakker wederom een schijf winnen. De Loenenaar staakte toen onmiddellijk de strijd. De eerste twee punten voor NDG waren een feit.

Sjef Valk senior kwam in het nauw doordat hij duidelijk te veel risico nam op de linkervleugel in het middenspel tegen de heer A. Stoffer. De vleugel werd onder druk gezet zodat Sjef te veel risico’s moest nemen. Het koste hem wel een schijf en moest uiteindelijk knokken voor de remise. Hetgeen Senior wel is toevertrouwd. In een spannend eindspel was de aanvalstelling van A. Stoffer dermate uitgehold dat hij maar berustte in een gelijkspel. 3-1.

Gerard Bakker – F. Aalberts. Een gelijk opgaand partij waarbij aan het eind van het middenspel Gerard op zijn linker vleugel kon door breken ten koste van een schijf. Echter wist de Loenenaar ook een schijf naar dam te promoveren. Onder druk om punten te behalen speelde Gerard nog wel even door, maar moest uiteindelijk in remise berusten.

Stef Baerends speelde met wit een opening waardoor de korte vleugel van zwart verlamd raakte. Met een schijvenafwikkeling ruilde Piet Koster de stand naar een betere positie voor hem. In het middenspel werd het complex met teveel combinatiedreigingen. Net toen Stef dacht dat hij een forcing had, nam zijn tegenstander een slagzet naar dam. Met een schijfverlies kon Stef deze dam weer afpakken. Maar het landschap van schijven zag er voor de Nieuwegeiner niet goed uit. In een spannend eindspel maakte Piet Koster geen enkele fout en won de partij.

Met de eerste bondscompetitie partij voor Piet Schep was het gelijk raak. Door een fraaie overwinning heeft Piet hiermee zijn visitekaartje af gegeven. Tegenstander B. van der Linden speelde op de flanken in de hoop het centrum onder vuur te nemen. Maar dat pakte geheel anders uit. Door drukspel kwam Piet in het centrum zeer sterk te staan. Als een kroon op zijn werk kon Piet een schijfwinst verzilveren. Doordat de randschijven van de Loenenaar geblokkeerd waren was van verdediging geen enkele sprake. Het duurde niet lang voordat Piet een doorbraak naar dam kon nemen en de winst kon veilig stellen.

Met een tactische ruil in de opening bouwt Ed aan een tempi voorsprong. Van Schaick kan alleen gedwongen naar de rand ruilen om de tempi voorsprong ongedaan te maken. Waarna Ed het centrum pakt met allerlei dreigende slagzetjes. Het tegenspel kost van Schaick te veel tijd en hij vindt niet meer de sterkste voorzetting, waardoor Ed alle voordelen behoudt en het karwei goed afmaakt.

In heel goed openingspel kwam de Nieuwegeiner Arie van Nieuwkerk sterk te staan en beheerste hij het centrum. Helaas werd in het middenspel een schijf verkeerd opgebracht wat op een schijf verlies kwam te staan. Dit werd door tegenstander W. Spaan subliem uitgespeeld met een verliespartij voor Arie als gevolg.

Met de winstpartij van Kumar Bihari eindigde de stand in 10-6 voordeel voor NDG.

Kijk op de UPDB-site wat de collega's gedaan hebben....

NDG P1
LDV Loenen P1

10-6

1.
Ed Kok
-
G. van Schaick sr.
2-0
2.
Gerard Bakker
-
F. Aalberts
1-1
3
Stef Baerends
-
P. Koster
0-2
4
Piet H. Schep
-
B.J.M. v.d. Linden
2-0
5
Kumar Bihari
-
B. Jagt
2-0
6
Sjef Valk Sr.
-
A. Stoffer
1-1
7
Arie van Nieuwkerk
-
W. Spaan
0-2
8
Sjef Valk Jr.
-
A. Roos
2-0
naar boven