UPDB Ronde 3 - Zenderstad P2 - NDG P2

Een fraai gelijkspel voor het tweede damviertal van NDG.

Er is een mooie prestatie geleverd door het tweede damviertal van Het Nieuwegeinse Damgenootschap. Waarbij de volle winst naar teamcaptain Ids van der Lijn en Anton van Hal ging. Rob de Wit en Marinus Entrop gingen helaas de boot tegen de geroutineerde snel spelende jeugdspelers R. Oskam en Brian Ringelstijn van Zenderstad uit IJsselstein.

Aanvankelijk ging de dampartij gelijk op tussen Rutger Oskam en Rob de Wit. Gaandeweg het middenspel wordt het spel voor beiden een stuk complexer. Rutger weet zich er makkelijk en behendig doorheen te worstelen. Maar voor Rob gaat het net allemaal even een beetje te snel. Hij raakt het overzicht kwijt en maakte een cruciaal foutje in het eindspel. Het IJsselsteins wonder slaat behendig naar de damlijn en incasseert even later de volle winst.

Marinus Entrop daarentegen kwam zelfs in de opening nog een schijf voor tegen Brian Ringelenstein. Maar in het middenspel begaat de Nieuwegeiner een onnauwkeurigheid. Via een niet doorgerekende afruil naar achteren bouwt hij aan een combinatielijn voor de tegenstander. Met een mooie slagzet kan Brian naar dam combineren. De kansen voor Marinus zijn binnen enkele seconden in rook op gegaan. En is genoodzaakt even later de strijd te staken.

Op dat moment stond het damkwartet met 4-0 achter. Teamleider Ids van der Lijn bedacht zich geen moment en greep in door zelf het goede voorbeeld te geven. Uiterst geconcentreerd pakte Ids de zaken aan. Hij speelde aanvallend maar wel gedegen. En dwong binnen de kortste keren schijfwinst af.

Tot het moment dat hij zo scherp was en een beauty van een combinatie zag schitteren. Na het vele malen doorgerekend te hebben, waagde hij het er maar op. En met succes. Want Ids haalde een formidabele slagzet uit naar dam. Eentje zo uit het boekje. Kort daarop gaf de IJsselsteiner beduusd zijn partij op. Zie hieronder hoe Ids te keer ging.

Ook Anton trok het zich duidelijk aan dat de club op dat moment achter stond en speelde alles op alles. Hij moest en zou een schijf winnen bedacht hij. En dwong die ook vrij snel af van tegenstander J. Timmerman. Gezegd moet worden dat de IJsselsteinse tegenstander sinds kort is begonnen met het damspel. Maar Anton moest de clubbelangen laten prevaleren. En maakte korte metten met de verzwakte stelling van J. Timmerman. Even later brengt Anton met zijn overwinning de eindstand op een 4-4 gelijkspel.

Ids van der Lijn - NDG P2

I Bakker - Zenderstad P2
 
 
Zenderstad P2
NDG P2

4-4

1.
R. Oskam
-
R. de Wit
2-0
2.
B. van Ringelenstein
-
M. Entrop
2-0
3
I. Bakker
-
I. van der Lijn
0-2
4
J. Timmerman
-
A. van Hal
0-2
naar boven