Het Domstadtoernooi 2010 bij NDG

NDG wint “eigen” Domstadtoernooi

Verslag Harry de Waard - Foto's George Kalicharan

De 14e editie van het Domstadtoernooi is dit keer een prooi geworden voor NDG. De Nieuwegeinse formatie behaalde met maar liefst 3 wedstrijdpunten meer de eerste plek (11 pnt.) en liet het veelvuldig winnaar OG Utrecht, dat nu 2e werd, achter zich.

De Nieuwegeinse formatie was deze avond heer en meester op het bord, haalde 3 partijzeges binnen en remiseerde 5 keer, ongeslagen dus.


Opmerkelijk bij de Domstaddammers was het verlies van hun 2 sterkste troeven aan de hoogste borden, Alfons Ottink en Wouter van Beek. Of het nu kwam omdat beiden saam op pad waren en een half uur later de damarena betraden… zij waren de weg kwijt. Kennelijk ook op het dambord. Wouter van Beek tuinde tegen good-old Cor de Kruijff in een vier-om-vier ruil die ijzersterk, ja zelfs gewonnen bleek. Een prestatie van formaat voor de NDG’er omdat hij lange tijd uit de roulatie is geweest.

Heeft Alfons Ottink soms last van het ‘De Heus-syndroom?’ In deze editie van het Domstadtoernooi mocht hij weer de degens kruisen met Paul de Heus en wederom…. verloor hij. In korte tijd was hem dit ook al eens overkomen tijdens de bekerwedstrijd tussen OG Utrecht en UDG-Vriendenkring. Met het kampioenschap van de UPDB had Paul kunnen winnen met een zetje van Weiss, dat hij echter over het hoofd zag.


Dit laatste team veroverde brons. Opmerkelijk feit was dat Henk van Snippenburg al in een half uur Bert Habets gevloerd had. Een enorme blunder van de

Zenderstad-speler ging hieraan vooraf. Fraai was het resultaat van Rob de Wit, die inviel voor de Utrechters omdat bij dit team plots iemand verstek liet gaan. Deze voormalige stervoetballer van het Nederlands elftal speelde een wereldpartij, een lust voor het oog, laat ik het gerust noemen, de sterren van de hemel. Weliswaar hier en daar een foutje omdat de winst zo af en toe (bijna) voor het grijpen lag, maar toch… Laten we echter tegenstander Feike Reitsma niet vergeten, want Rob had in hem iemand die het spel ook niet schuwde en driftig met alles meeging!


Opvallend was dat Dick de Boer zijn handjes dicht mocht knijpen nadat hij René Nurmohamed over de streep had getrokken, maar eigenlijk had dit andersom moeten zijn. De UDG’er profiteerde niet van de positionele misstap die de O.G.‘er beging en een eenvoudig damzetje open liet staan.

Zenderstad finishte op de vierde plek met 6 punten. Hoe kan dat, verlies aan de eerste 3 borden? Het verhaal Habets is zojuist beschreven, de 2 andere nullen kwamen op naam van Koos van Amerongen en Rutger Oskam. Geen schande als je bedenkt dat Ed Kok en Cock van Wijk hun tegenstanders waren. Beide jeugdspelers beten goed van zich af en hielden lang stand. Uiteindelijk gaf de ervaring (en de klok) de doorslag. > Bekijk de analyse tussen Ed en Koos...


De domstaddammers hebben tot nu toe maar liefst 8 keer de beker met de grootste oren in de prijzenkast mogen zetten, terwijl NDG zich met 5 keer tevreden moet stellen. UDG-Vriendenkring heeft in 1999 voor het laatst het toernooi op haar naam geschreven.

Volgend jaar is Zenderstad aan de beurt om het toernooi te organiseren!

Toernooiwinnaar NDG zal op 12 mei aantreden om de “Supercup”, waar zich inmiddels dv. Diemen (winnaar Vechtstreektoernooi) en DAWO (winnaar Heuvelrugtoernooi) ook voor hebben geplaatst. Op 19 april wordt het Eemlandtoernooi gespeeld en zijn de vier winnaars bekend.

De eindstand:
1. NDG 11 pnt - 2. OG Utrecht 8 pnt - 3. UDG-Vriendenkring 7 pnt - 4. Zenderstad 7

Individuele resultaten: 
Ed Kok (NDG)  
-
Koos van Amerongen (Zenderstad)  
2-0
Alfons Ottink (OG Utrecht)  
-
Paul de Heus (UDG-Vriendenkring) 
0-2
Bert Habets (Zenderstad)

-

Henk van Snippenburg
(UDG-Vriendenkring) 
0-2
Cor de Kruijff (NDG)  
-
Wouter van Beek (OG Utrecht)  
2-0
Cock van Wijk (OG Utrecht)  
-
Rutger Oskam (Zenderstad) 
2-0
Arie Koster (UDG-Vriendenkring)  
-
Gerard Bakker (NDG)  
1-1
Antonio Ramirez (Zenderstad)  
-
Stef Baerends (NDG)  
1-1
George Kalicharan
(UDG-Vriendenkring) 
 
-

Wim Vlooswijk (OG Utrecht)
 
0-2
Feike Reitsma (NDG)  
-
Rob de Wit (UDG-Vriendenkring)  
1-1
Kumar Bihari (NDG) 
-
Lex den Doop (OG Utrecht) 
2-0
Arie Schwartz (OG Utrecht) 
-
Hans Verhoeven (Zenderstad) 
1-1
Fred Dammers
(UDG-Vriendenkring)
 
-

Sjef Valk Sr. (NDG)
 
1-1
Theo van Londen (Zenderstad) 
-
Arie van Nieuwkerk (NDG) 
1-1
Dick de Boer (OG Utrecht) 

-

René Nurmohamed
(UDG-Vriendenkring)
 
2-0
John van Leeuwen (Zenderstad)  
-
Henk Krops (UDG-Vriendenkring) 
2-0
Sjef Valk Jr. (NDG)  
-
Jan Uyterlinde (OG Utrecht)  
1-1
Ga naar de UPDB-site voor de partijnotatie's om naar harte lust te analyseren...
naar boven