Tweede ronde van de bekercompetitie UPDB

NDG verliest de tweede ronde van de bekercompetitie.

Cees Kentie haalt magnifieke slagzet uit.

Het damviertal van Het Nieuwegeins Damgenootschap is onlangs blijven steken in de tweede ronde van de bekercompetitie. Twee belangrijke winstpunten deden de weegschaal overhellen in het voordeel van de dammers uit Soest/Baarn. Het was geen beschamende nederlaag trouwens, want NDG moest het opnemen tegen een club die voor de helft vertegenwoordigd was met spelers uit de landelijke Ereklasse.

Ed Kok en Kumar Bihari kregen de volle lading van Tjon A Ong (1287) resp. Harry Clasquin (1215). Gerard Bakker en Jerry den Os deelde de punten. Maar in de slotfase wist Cees Kentie Leo van der Laan (1158) op grandioze wijze af te troeven. Hij haalde een slagzet uit die hoge ogen gaat scoren als het zou gaan voor de schoonheidsprijs. Een slagzet die Cees ook direct de overwinning bracht door middel van oppositie.

Van behoudend spelen moet Ed Kok absoluut niets van weten. Vandaar dat hij al vroegtijdig zijn aanvalstelling gereed maakte tegen provinciaal damtopper Andrew Tjon A Ong. In de opening leek dit plan goed te lukken. Maar gaande weg beukte Tjon A Ong zo heftig tegen de rechtvleugel van Ed dat hij alle schijven moest aanwenden om te verdedigen. Maar in het hevigst van de strijd werd duidelijk dat de Nieuwegeiner munitie te kort kwam. En weldra kon Andrew doorbreken. Kort daarna zag Ed in dat doorspelen geen zin meer had en feliciteerde zijn tegenstander.

Een prachtig klassiek spel tussen Gerard Bakker en Jerrie van Os. Een stand die mooi in evenwicht bleef. Een speltype dat nog maar weinig spelers op een zo secure wijze beheersen. Doordat beide spelers de finesse van dit speltype goed kennen, zowel Gerard al Jerrie en er voor beide spelers geen noemenswaardig voordeel te behalen viel, kwamen beiden in de slotfase remise overeen.

Kumar Bihari kreeg het zwaar te verduren tegen Harry Clasquin. Maar speelde in den beginne toch een goede opening. Hij kroop zeker niet in de schulp. Maar tactisch gezien, moest de Nieuwegeiner in het middenspel het afleggen tegen de Harry Clasquin. Ondanks een offer in het late middenspeler kon niet voorkomen dat de volle winst naar de DVSB-er ging.

Cees Kentie - NDG
Leo van der Laan - DVSB
Hierboven het fragment waarop Cees Kentie op prachtige wijze op winst kwam tegen Leo van der Laan..

En hieronder de gehele partij:

de uitslagen
NDG
DVSB

3-5

1.
Ed Kok
-
Tjon A Ong
0-2
2.
Matinus Entrop
-
Harry Clasquin
0-2
3.
Gerard Bakker
-
Jerry den Os
1-1
4.
Cees Kentie
-
W. Willemsen
2-0