UPDB Ronde 5 - Ons Genoegen P1 - NDG p1

NDG P1 speelt gelijk tegen Ons Genoegen P1.

In de 5e ronde van de bondscompetitie heeft het eerste damachttal van NDG een punt afgesnoept van kampioenskandidaat Ons Genoegen. Door winst van ADG op DAWO Woudenberg is zij daardoor een punt achterop geraakt. Een heldenrol was weggelegd voor de NDG topspelers Ed Kok, Gerard Bakker Rob de Wit en Sjef Valk sr.

Ed Kok wist ereklasse-niveau speler Alfons Ottink te temmen. En Gerard en Sjef sloten de avond af met een geweldige overwinning. Met 8-6 achterstand bracht Sjef de stand terug naar de bevrijdende 8-8 gelijk.

Tevens een geweldige prestatie van invaller Rob de Wit die Cor de Kruijff moest vervangen speelde op bord 8 tegen OG’er Dick de Boer. Een mooie klassieke partijopzet. Halverwege kwam Rob een schijf voor. Maar de Boer veroverde enige zetten later deze schijf in het eindspel terug. Rob kreeg zelfs vleugeltjes. Want hij koerste regelrecht op de winst af. Maar een klein foutje droeg er toe bij dat Dick als nog kon ontsnappen voor de remise.

In het begin van de avond zag het er niet goed uit de club uit Nieuwegein. Want als eerste was het Sjef Valk jr. die bij de 34e zet strijdende ten onder ging tegen Teus de Mik, door een verrassende slagzet naar dam. Het te vroeg opspelen van de kroonschijf lag hieraan ten grondslag. Beter had Sjef de randschijf 36-31 op kunnen spelen. Maar gezegd moet worden dat Teus gemakkelijker spel had. Maar na het eindspel toe begon de zettenreeks voor hem eveneens beperkt te worden. Kortom een spannend verlopen partij met een in elkaar gevlochten stelling van schijven.

Vervolgens was het Kumar Bihari die in de opening een hekstelling in elkaar bouwde. Maar Tyf Morseld wist zich er halverwege aardig uit te werken. Tot de 41e zet was het nog 100% gelijk. Toen werd Kumar te gretig en speelde onbesuisd een tussenloop. Waardoor Tyf van de meerslag kon profiteren door drie schijven te geven er vervolgens vijf kon slaan. De partij was daarna gelijk uit voor de Nieuwegeiner.

De eerste twee winstpunten voor NDG werden door Gerard Bakker binnen gesleept. Een onregelmatige partij, waarbij zwart in het late middenspel min of meer gedrongen drie geďsoleerde schijven in het centrum kreeg (zie diagram 1).

H. Doedens (Ons Genoegen)
Gerard Bakker (NDG)

40-34, 29x40, 35x44, 28-32, 27-22, 32-37, 22-18, 23-28, 18x7, 2x11, 38-32, 37-41, 36x47, 28x37, 26-21. Hierbij forceerde Gerard als volgt de winnende stand van diagram 2.

H. Doedens (Ons Genoegen)
Gerard Bakker (NDG)

Ons Genoegen speler Gerard Morsink was de enige speler, waar Sjef Valk sr. dit seizoen in de onderlinge van verloor. De Nieuwegeiner was dus extra gemotiveerd om dit niet weer te laten gebeuren en wilde het liefs winnen. En… dat is Sjef sr. zo waar nog gelukt ook. Morsink voelde kennelijke wraak gevoelens, want hij begon als een razende te ruilen. Maar hierdoor kreeg Sjef de kans zijn positie scherper te stellen. In de slotfase moest de Gerard schijven offeren om vervolgens dam te kunnen halen, maar zijn eindspelpositie was toen al hopeloos slecht. Zo ver liet de OG’er het niet komen. Met een 1 dam tegen 1 dam en drie schijven gaf hij wijselijk op.

Na de opening in de partij tussen Alfons Ottink en Ed Kok begreep laatstgenoemde er niets meer van en kwam hevig onder druk te staan. Vervolgens door allerlei combinatie dreigingen wist Ed de aanval van de Ons Genoegen speler ontregelen. Hij kwam zelfs positioneel steeds beter te staan. Maar Alfons verloor de remise echter geen moment uit het oog. Wat uiteindelijk ook de uitslag werd.

Een open partij tussen Arie van Nieuwkerk en Jan van Uyterlinde. Volop kansen over en weer. Arie bood de Utrechter wel meer tempi voordeel. Maar het werd nog een hele kluif om het voordeel om te zetten naar de volle winst. Plus dat de tijd begon te dringen voor Jan waardoor de Utrechter op het remise aanbod inging van Arie.

Na een rekenfoutje van Nieuwegeiner Stef Baerends kwam Peter Kolkman aan het begin van het middenspel beter te staan. Stef moest alle zeilen bij zetten om geen schijf kwijt te raken. Na een onnauwkeurige voortzetting van de OG’er, kwam Stef met de schrik vrij en kreeg nieuwe kansen om langzaam een betere stelling op te bouwen. Stef veroverde uiteindelijk twee dammen. Maar hij kon toch niet meer winnen vanwege de uitgekiende verdediging van Peter Kolkman.

Ons Genoegen P1
NDG P1

8-8

1.
Alfons Ottink
-
Ed Kok
1-1
2.
Henk  Doedens
-
Gerard Bakker
0-2
3
Peter Kolkman
-
Stef Baerends
1-1
4
Gerard Morsink
-
Sjef Valk sr.
0-2
5
Tyf Morseld
-
Kumar Bihari
2-0
6
Teus de Mik
-
Sjef Valk jr.
2-0
7
Jan van Uyterlinde
-
Arie van Nieuwkerk
1-1
8
Dick de Boer
-
Rob de Wit
1-1
 
   
     
     
     
    naar boven