Flitsen uit de interne competitie

Kumar neemt estafette-stokje over van Gerard Bakker..

gepubliceerd op 22 februari 2009, 11:29 uur
In de onderlinge competitie werden einde van de avond enkele onverwachten uitslagen op het bord genoteerd door de competitieleider. Met verliespartijen voor Gerard Baker en Piet Schep. Hierdoor neemt Kumar Bihari de koppositie over van Gerard Bakker door geheel tegen de verhouding in l te winnnen van Piet.

Tussen Gerard en Hans de Vast vormde zich een klassieke partijopzet. Maar wel een van een soort die uiterst spannend verliep. In het begin was het Gerard die sterk stond en alle kansen naar zich toe zou trekken. Maar door uiterst sterk tegenspel, was het Hans die het centrum wist te heroveren. Kortom een bord waarvan beide spelers, het meeste bekijks trokken.

In het eindspel bouwde Hans zijn voordeel sterk uit. Hans speelde de ene ijzersterke zet na de andere. Gerard kwam er totaal niet meer aan te pas. Nog voor dat Hans kon doorbreken, feliciteerde Gerard zijn tegenstander met diens overwinning.

Bij Kumar en Piet Schep was het een tragisch geval op zich. Want aan de kwaliteiten van laatstgenoemde heeft het zeker niet gelegen. Want Piet stond straal gewonnen. Maar door dat hij zich in de materie verstopt had vergat Piet even dat er ook nog een klok was.

In tegenstelling tot voorgaande partij was het Ids van der Lijn die op zijn beurt nog ruim in zijn bedenktijd zat. In een spannend partij tegen Cees Kentie. Kreeg Ids het voordeel in de schoot geworpen doordat Cees even tevoren een blundertje maakte. Laatstgenoemde was enigzins aangeslagen van het gebeuren en kon het zichzelf maar moeilijk vergeven.
Ids bouwde het voordeel goed uit in het eindspel. Maar op het moment dat het er op aan kwam, verloor hij de concentratie. Gek, want hij had nog een half uur bedenktijd terwijl er nog maar twee keer vijf schijven op het bord stonden. Door naar achteren te ruilen dacht Ids veilig het overzicht te houden, maar verloor hij alsnog door oppositie.

Twee gebroederlijke bestuursleden Arie van Nieuwkerken Sjef Valk jr stonden nu als kemphanen tegen tegen elkaar achter een dambord. En spannende partij van begin toit het einde. In het midden van de partij kon Sjef een hekstelling opbouwen. Maar doordat Sjef op de 24e zet 7-12 speelde kon Arie zich losruilen. En was Sjef weer helamaal terug bij af.

Daarna troffen beide spelers elkaar in het gevecht om het centrum. In een riskant spel kwam Arie dreigend met schjijf 23 opzetten in vijandelijk gebied. Sjef moest van deze uiterst gevaarlijke schijf af zien te komen. Er ging er vervolgens maar oplopen en werd er heen en weer geruild. In een uiterst geclompliceerde stand kreeg Sjef jr. duidelijk voordeel in het eindspel. Arie deed een remisevoorstel. Met nog twee minuten op de klok te gaan, aanvaardde Sjef jr. dit aanbod.

Tot slot won Sjef Valk sr. van de damcomputer Saitek.