Persoonlijk kampioenschap UPDB - Ronde 7

Kumar Bihari kampioen NDG!

Een van de heetste avonden beleefden de dammers van Het Nieuwegeins Damgenootschap in de laatste competitieronde in clubgebouw het Geinlicht. Door een overwinning van Kumar Bihari neemt hij hiermee het kampioensstokje over van Theo van Londen die vorige het goud in ontvangst nam. Kumar’s opponent Cor de Kruijff pakte zilver en eindigde op de tweede plaats. Ook hij won van Anton van Hal. Sjef Valk sr. pakte verrassend brons door een overwinning te behalen op Ids van der Lijn.
Foto: George Kalicharan

Dit was de avond die uitkomst moest bieden. Aan de start begonnen Cor de Kruijff tegen Anton van Hal. Op het bord achter hen speelde Sjef Valk jr. tegen de Kumar Bihari. Twee heel belangrijke partijen.
Voor Anton lag er een megaklus om heelhuids uit de strijd te komen tegen Cor de Kruijff. Maar het ging Anton heel goed af en wist goed door de opening heen te komen en speelde gelijkwaardig in het middenspel. Maar in de worsteling om het eindspel stond Anton voor de keuze of naar voren of naar achteren slaan. Helaas voor hem bleek hij achteraf de verkeerde slag te hebben gedaan.
Er bleef een 4 om 5 eindspelletje over die Cor secuur en (op zijn lijf geschreven) haarscherp uitspeelde. Dit bracht Cor vervolgens de partijzege.

Op het andere dambord speelde Kumar Bihari tegen Sjef Valk jr. De partijopening: als twee sluwe mannetjes leeuwen beslopen zij elkaar behoedzaam in de voorbereiding op een spannende strijd. Sjef Valk jr. bouwde aan een mooie centrumstelling die zo dicht zat als een dijk. Maar na het late middenspel probeerde Kumar Sjef’s stelling op de korte vleugel te omsingelen. Sjef speelde uiterst geconcentreerd en wilde geen enkel foutje maken. Temeer hij zich realiseerde dat de belangen die er mee op het spel stonden enorm hoog waren. De tijd tikte geduldig maar meedogenloos door. In een de veronderstelling alles veilig aan te kunnen schuiven om de centrumpositie te behouden ging Valk de mist in door 10-14 te spelen. Kumar haalde een slagzet uit een kon doorbreken richting de damlijn. Sjef heeft nadien alles gedaan wat in zijn vermogen lag, om via vangstellingen aan te leggen te vijandelijke dam proberen te vangen.

Maar Kumar stond te sterk zodat hij zijn partij met winst kon afsluiten. Vervolgens ontstond er een klein feestje om het kampioenschap van Kumar en hij trakteerde alle dammers op een drankje.
Pa Valk senior speelde sterk tegen Ids van der Lijn. Er ontstond een vreemd middenspel die heel interessant was. Maar Ids kon het halverwege niet meer bijbenen. Hij speelde enkele zwakke zetten, die Sjef sr. de kans boden om door te breken. Niet veel later gaf Ids (die onlangs voor de derde keer opa is geworden) zich gewonnen.

Het bleef tot de laatste partij toe een hete avond in het Geinlicht. En dat was niet alleen doordat het die dag zonnig was. Maar door het spannend damspel met name op het bord van Theo van Londen tegen Rob de Wit. Een strijd die geweldig was. Een strak gespeelde opening en middenspel. Vervolgens wist Theo de weg naar de damlijn te vinden. Maar Rob speelde ijzersterk en wist uiteindelijk ook een schijf naar een dam te promoveren. In een dammeneindspel zag de ex-kampioen Theo van Londen in, dat door spelen voor de winst geen enkele zin meer had. Behalve door te wachten tot Rob een blunder zou maken. En zo sportief was Theo wel.

Volgende week donderdag 2 juli is er de laatste clubavond. Deze avond wordt besloten met een sneldamtoernooi. Het nieuwe damseizoen wordt weer gestart op donderdag 27 augustus a.s..