nieuws uit De onderlinge competitie

Gerard Bakker koploper in de onderlinge bij NDG.

Cees Kentie klimt naar derde plaats

Afgelopen donderdag spatte het vuur er letterlijk vanaf op de diverse damborden, tijdens de wekelijks te spelen partijen in de onderlinge competitie van Het Nieuwegeins Damgenootschap.

Gerard Bakker blijft voor alsnog koploper met 57 punten uit 17 wedstrijden. Het zag er in eerste instantie naar uit dat hij zijn partij winnend zou af te sluiten door een doorbraak combinatie te nemen tegen Arie van Nieuwkerk.

Maar Arie wist in een benarde situatie de juiste beslissingen te nemen, door de doorbraakschijf af te ruilen naar het centrum. Hierdoor kon hij de druk leggen op de linkervleugel van Gerard. Even later was er geen houden meer aan en waren de winstkansen voor Gerard tot nul gereduceerd. Maar door het beste gemiddelde van 67,65% blijft Gerard de koppositie vasthouden.

Met de hete adem in de nek volgt wedstrijdleider Kumar Bihari met 56 pnt. uit 19 op een tweede positie. Een spannend duel tussen beiden. Maar het ging lange tijd gelijk op. Tot het eindspel, toen bewees Kumar over Theo van Londen heer en meester te zijn.

En door de nederlaag van Theo klimt Cees Kentie hiermee naar een derde plaats, en bevindt zich daarmee in de zone die recht geeft op een beker. Met 50 pnt uit nog maar 13 partijen. Dus als Cees iedere week door blijft spelen wordt hij een kampioenskandidaat om rekening mee te houden.

Daar weer onder, op een vierde plaats volgt Piet Schep die 48 pnt. heeft. Ook hij heeft potentie om een gooi te doen naar een podiumplaats. In een gevecht tegen de damcomputer, kwam Piet vrij snel op schijfvoordeel te komen. Door dit voordeel handig uit te bouwen eiste hij aan het eind van de avond de partijzege op.

Een prachtig spel op het bord van Sjef Valk Sr en Hans de Vast. In het middenspel dacht Hans dat aanval de beste verdediging moest zijn. Hij krijg aan het eind van de partij gelijk. Want hij haalde een Mega ingewikkelde schijvenafwikkeling uit die zijn weerga niet kende. Nadat alle slagen waren uit gevoerd bleef Sjef Valk sr. met een schijf achter. Daarna ging het helemaal mis met Sjef. Hans speelde tactisch en gedegen het eindspel uit tot hij de winst in handen had.

Een prachtig stukje klassiek damwerk viel te aanschouwen aan de tafel van Ids van der Lijn en Sjef Valk jr. Een mooie symmetrische stelling die lange tijd werd volgehouden door beide spelers. Helaas was het Ids die in het late middenspel Sjef de kans bood om een achterloop te doen die Ids niet meer kon verdedigen. Hiermee verloor hij twee schijven en gaf gelijk op.

Anton van Hal won in het eindspel van Rob de Wit. Na een ook hier weer een duel die op het scherpst van de snede werd gespeeld. Een klein positioneel misstapje werd Rob fataal.

Ga naar de uitslagen en standenlijsten…

     
     
    Naar boven