Flitsen uit de interne competitie

Het blijft tot de laatste ronde toe spannend in de damcompetitie bij NDG.

gepubliceerd op 21 juni 2009, 22:59 uur
De spanning om het kampioenschap in de damcompetitie van Het Nieuwegeinse Damgenootschap. Loopt naar zijn hoogtepunt. In de toppositie won afgelopen donderdag 18 juni koploper Cor de Kruijff van Ids van der Lijn. In en spannend partijverloop kreeg Cor weliswaar voordeel. Maar Ids van der Lijn vocht terug als een leeuw. Jammer dat laatst genoemde een foutje maakte in het eindspel waardoor Cor alsnog kon doorbreken en zijn voorsprong kon verzilveren.

Mede kampioenskandidaat Kumar Bihari rekende af met Anton van Hal. Ook Anton kon niet verweten worden dat hij er niet alles aan gedaan zou hebben. In een niet alledaagse stelling ontbrandde het vuur op het dambord van beide heren. Kumar probeerde via loksignalen Anton over te halen om verkeerde zetten te spelen. Maar de Nieuwegeiner liet zich niet verleiden en speelde degelijk en behoedzaam. In het eindspel leek er nog niets aan de hand. Maar in de vijf om vijf staand was Anton net niet opgewassen tegen het geraffineerde spel van Kumar en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen.

Kumar staat thans op kop met 76 pnt. uit 31 partijen (gemiddelde van 68%). En zijn opponent Cor de Kruijff staat tweede maar met maar 22 partijen gespeeld en 75 pnt. (gemiddelde van 80%). Zie de bijgewerkte standenlijst.

Een geweldige strijd brak los op het dambord tussen Sjef Valk jr en Arie van Nieuwkerk. Een boeiende strijd. In het middenspel kreeg Arie makkelijker spel. De oorsprong lag in de knelling van de schijven op de lange vleugel van wit. Na wit´s zet 34-30 kon Arie zijn positie uitbuiten door de ruil naar veld 24. Sjef wist daarop niet een twee drie het antwoord en schoof verplicht de resterende zetten aan tot dat de storm zou gaan luwen. Maar Arie loerde op de aanval. Even had Sjef de doorbraak over het hoofd gezien. Maar reageerde adequaat door twee maal een promoverende schijf naar achteren te gooien. Vervolgens forceerde Sjef op zijn beurt weer een doorbraak. Voordat de Arie zijn schijf tot een dam kon prolongeren wist Sjef enkele vijandelijke schijven te veroveren. Uiteindelijk was er geen sprake meer van overmacht waardoor beiden spelers remise overeen kwamen.

Uiteindelijk overwon Theo van Londen met routine de damcomputer Saitek. Ondanks dat het voor de meeste leden nog altijd een zware opgave is. Wist de huidige kampioen van NDG het digitale brein op achterstand te zetten. Met de doorbraak naar dam bezegelde Theo zijn prachtige overwinning. De damcomputer wordt ingezet wanneer een speler met het indelen oneven is. Dit keer was het de beurt aan Theo.

Rob de Wit ging goed voorbereid van start. En heeft inmiddels bewezen een taaie tegenspeler te zijn als het om de interne competitie gaat. Echter in het middenspel vergaloppeerde hij zich in een beginnersfout. Tegenstander Sjef ‘Valk’ sr. liet deze smakelijk buit niet uit zijn pootje vallen. Behoedzaam bracht de senioren roofvogel de prooi naar zijn nest en kon twee punten bijschrijven. Door deze overwinning staat deze gevleugelde dammer op de vierde plaats. En is hiermee kanshebber op een derde plaats.

Ga naar de bijgewerkte standenlijst...