UPDB Ronde 6 - LDV Loenen P1- NDG p1

Het Nieuwegeins damachttal verliest van een sterk spelend LDV Loenen.

gepubliceerd op 29 november 2008, 11:49 uur
In een uitwedstrijd heeft het Nieuwegeinse damachttal met 10-6 een forse nederlaag moeten toestaan. NDG won twee jaar terug nog met 12-4 (vorig jaar 8-8). Dit seizoen ging het helemaal mis over de hele linie. Met drie verliespartijen voor Sjef Valk sr. en jr. en Hans de Vast. De enige winstpartij kon op naam van Stef Baerends worden geschreven. Conclusie: Het achttal van LDV Loenen speelde gewoon heel erg sterk. En daarin vergiste enkele spelers van Nieuwegein zich kennelijk in.

Sjef Valk sr. ging aanvankelijk aanvallend ten strijde. Maar tegenstander Frits Aalberse ruilde steeds maar terug. Frits kreeg daardoor tempovoordeel en bouwde stap-voor-stap aan nieuwe sterkere stelling. Sjef werd langzamerhand naar de achtergrond gespeeld. In het eindspel maakte Sjef sr. een vreselijke blunder. In een wanhoopspoging ging Sjef de fout in door op een verkeerd veld dam te halen. De Loenennaar kon de dam onmiddelijk af pakken en op zijn beurt kon Frits wel een schijf promoveren. Er bleef voor Sjef vrijwel niets meer over en capituleerde.

Tegen Loenen mocht Ed Kok het opnemen tegen G.L. van Schaik. Op de UPDB site had Ed al gezien dat hij niet voor de poes was met onder andere een overwinning op Bert Habets (Zenderstad). Over zijn partijverloop heeft Ed een boeiende uitzetting gemaakt getiteld: Oppassen geblazen...

Na een gelijkwaardige opening verkreeg Stef Baerends in het middenspel tempovoordeel. Veel combinatieve dreigingen wederzijds werden omzeild.
Na een terugruil van Stef nam Stoffer iets te veel risico, waardoor Stef het spel naar zich toe trok. Zijn tegenstander liep in een acht om acht stand vast. Na de schijfwinst volgde een 2e schijf. Tot overmaat kon Stef een winnende damdoorbraak nemen en de overwinning binnen halen.

De dampartij van Gerard Bakker en Ben van der Linden draaide snel uit op een flankspel-partij met steeds een dreigende hekstelling voor wit (Ben).
Maar goed tegenspel van zwart. Wederzijds zaten veel verborgen zetjes gevlochten, die beide spelers haarfijn hebben gezien. Een partij die kenmerkend gelijkwaardig was en eindigde in een terrechte remise.

Na een wat mindere opening kon Arie van Nieuwkerk gelukkig afruilen, waardoor de stand in evenwicht was gekomen. Daarna kreeg de Nieuwegeiner wat meer tempovoordeel, maar dit was niet voldoende voor de winst en werd onderling tot remise overeen gekomen.

Kumar Bihari speelde een zware partij tegen W Spaan. In de opening was Kumar voornemens geen spaan heel te laten van de stelling van tegenstander W. Spaan. Echter ondanks verschillende pogingen van Kumar om zijn tegenstander onder druk te zetten, kon de Nieuwegeiner geen overwicht krijgen. Steeds wist W. Spaan de juiste tegenzet te bieden. Uiteindelijk zat niets anders in, dan het delen van de punten

Sjef Valk jr. speelde naar voren en concentreerde zich danig op het centrum. Tegenstander P. Koster keek de kat uit de boom. Tot de 29e zet was er niets aan de hand en had Sjef volop kansen om zijn positie uit te bouwen.
Maar hij heeft daarna tactische fouten gemaakt die er toe leidde dat Sjef zich in een onmogelijke positie manoeuvreerde die geen uitweg meer bood voor een gelijkspel. De Nieuwegeiner probeerde nog wanhopig het offer van Dessault toe te passen. Maar ook dat mocht niet baten en ging eerzaam ten onder.

LDV Loenen P1
NDG P1 10-6
1.
G. van Schaick sr.
-
Ed Kok
1-1
2.
B.J.M. v.d. Linden
-
Gerard Bakker
1-1
3
F. Aalberts
-
Sjef Valk sr
2-0
4
P. Koster
-
Sjef Valk jr.
2-0
5
A. Stoffer
-
St. Baerends
0-2
6
W. Spaan
-
Kumar Bihari
1-1
7
D. Boterenbrood
-
Arie van Nieuwkerk
1-1
8
B. Jagt
-
Hans de Vast
2-0
 
 
     
   
naar boven