NDG 1 - Woudenberg 1 - UPDB Ronde 3

Eerste overwinning van het eerste damachttal van Nieuwegein.

De eerste overwinning van het Nieuwegeins damgenootschap is een feit. Na een moeizame overwinning op Woudenberg met 9-7, (de nummer drie in de ranglijst) kan NDG P1 tevreden zijn. De hoofdrol werd toegedicht aan Ed Kok, Sjef Valk sr. en Arie van Nieuwkerk. Zij gingen voor de volle winst. Daarentegen moest Kumar Bihari een nederlaag doorstaan tegen topspeler Arnaud Mossink. En Sjef Valk jr. had dieper moeten gaan, om de remise veilig te stellen. Hieronder het verslag van afgelopen donderdag uit het een dichtbevolkte speelzaal. Want in diezelfde ruimte speelde het tweede viertal gelijk tegen de dammers uit Soest-Baarn.

Sjef Valk sr. ging meteen in het offensief tegen de heer S. Bouw. Laatstgenoemde dacht via terugruil de zaak droog te houden. Maar de Nieuwegeiner profiteerde direct door een mooie doorbraak naar dam te halen, wat tot stand kwam door eerst vijf schijven te geven en vervolgens drie te pakken. Hierna bleef er voor S. Bouw niet meer veel over. Na een partij van slechts 45 minuten gaf de man uit Woudenberg op.

Na een niet alledaagse opening 35-30, 19-24… krijgt Ed Kok de lange zwarte vleugel van de heer G. Pul in de tang. Laatstgenoemde blijft echter kalm verdedigen maar moet na een twee om twee afwikkeling het initiatief aan Ed laten. In een moeilijke stand maakt Ed een tactische fout waarna een gedwongen wederzijdse doorbraak ontstaat. Met nog een uur op de klok te gaan vergaloppeerde G. Pul zich en komt direct verloren te staan, terwijl de remise voor het oprapen lag.

Een gelijkwaardige partijopbouw tussen invaller Cees Kentie en J. Jansen. Om de vaart er in te houden werd er wederzijds regelmatige afgeruild. Maar in eindspel was de maat vol voor Cees en drukte hij steeds meer naar voren. Met agressief spel van de Nieuwegeiner leken de kansen op winst steeds groter. Na de slagzet kon Cees doorbreken naar dam. Maar vervolgens kon de Woudenberger op slinkse wijze het gaatje vinden naar een gelijkspel.

De dampartij tussen Gerard Bakker en C. van Setten kunnen we van het begin tot het einde het beste kenmerken als een strakke afgewogen, perfect uitgebalanceerde, klassieke partijopbouw. De gehele partij waren beide meesters in het ‘Klassiek’ in evenwicht, waardoor dit treffen uitmondde in een terechte remise.

Na een goede partij opbouw ging de wedstrijd gelijk op. Tegenstander J. van de Vliert nam een mislukte schijvencombinatie, waarbij de Nieuwegeiner de slagkeus had en vervolgens de juiste kant op sloeg en hierdoor schijfwinst kon pakken. Het geluk kon niet op voor Arie, want vele zetten naderdien kon hij een tweede diepe slagzet uithalen naar de damlijn. Daarna bleef een eindspel over die Arie slechts secuur diende af te wikkelen. Heer en meester in het berekenen, lukte dat hem uitstekend.

Een spannende partij tussen Kumar Bihari en A. Mossink. Direct in de opening zorgde de Nieuwegeiner direct voor onrust door een schijf te pakken. Maar gaandeweg wist A. Mossink de achterstand weer recht te zetten. Maar op de 45e zet ging Kumar zelf de fout in door dubieus achter een schijf te lopen. Want via een tempozet kon de Woudenberger fraai de weg naar de damlijn vinden. Kumar probeerde de dam nog op te vangen maar dat stond de overwinning van A. Mossink zeker niet in de weg.

Sjef Valk jr speelde een degelijk partij tegen L. van Raay. Een gevecht om het middenspel was kenmerkend door de hele partij heen. Beide spelers waren aan elkaar gewaagd. Maar in het eindspel speelde Sjef jr. toch een tactisch mindere zet(ten) waardoor de speelkansen langzaam aan minder tot niets werden. Door te offeren vocht Sjef jr. nog voor remise. Maar toen hij zag dat overmacht onvermijdelijk werd, gaf de Nieuwegeiner direct de partij op.

Zenderstad P2
-
NDG P2

9-7

1.
E. Kok
-

G. Pul

2-0
2.
G. Bakker
-
D.C. van Setten
1-1
3
S. Baerends
-
E. van Egdom
1-1
4
Sjef Valk Sr
-
S.J. Bouw
2-0
5
K. Bihari 
-
A.J.A. Mossink 
0-2
6
Sjef Valk Jr
-
L.F. van Raay
0-2
7
Arie van Nieuwkerk
-
J. van de Vliert 
2-0
8
Cees Kentie
-
J. Jansen
1-1